HC Energie Karlovy Vary

Petr Franěk vychytal bod na Spartě

P r a h a - Pro mnohé nečekaný bod přivážejí hokejisté karlovarské Energie z pražské T-Mobile Arény. Především díky výbornému Petru Fraňkovi a proměněné přesilové hře Tomášem Netíkem si mohou Karlovy Vary připsat již 24. bod. Do vedení se sice první dostala Sparta po střele Řezníčka na konci první třetiny, ale pět minut po zahájení prostředního dějství vyrovnal Netík. V prodloužení mohla získat premiérový bod Energie, avšak dvojice Tvrdík - Bednařík neměla v rozhodující chvíli potřebné štěstí. Karlovy Vary remizovaly se Spartou Praha 1:1, po třetinách 1:0; 0:1; 0:0 - 0:0.
Tipsport Extraliga, 14. kolo, út 21.10.2003
Sparta
Karlovy Vary
1:1p
1:0; 0:1; 0:0 - 0:0
Branky: 18. Řezníček (Tomajko) - 25. Netík (Bednařík, Lipianský). Rozhodčí: Smeták - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 3:5, navíc Bacul (KVA) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2687.
Sparta: Bříza - Výtisk, Řezníček, Sloboda, Hanzlík, Kasík, Srdínko, Míka - Kratěna, Broš, Tomajko - Ton, Marek, Špilár - Vrbata, Šindel, Vondráček.
Karlovy Vary: Franěk - Galvas, Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Vantroba, Hájek - Kumstát Petr, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Alinč, Košťál - Netík, Lipianský, Bednařík - Polák V., Bacul, Kraus.

Komentář k utkání

Dohrávka 14. extraligového kola přilákala do ochozů T-Mobile Arény ještě méně diváků než obvykle, ale i necelé tři tisícovky přihlížejících s přibývajícím časem první třetiny utkání přemýšlely, jestli bylo dobrým tahem strávit úterní večer návštěvou hokejového zápasu. Jedinou zajímavostí v úvodu byla snad jen první střela, kterou vyslala hokejka dlouholetého sparťanského, nyní karlovarského obránce Františka Ptáčka, který se při absenci Ladislava Svobody ujal kapitánských povinností. Spartu trápila rozsáhlá marodka, Energie pro změnu nastoupila až příliš opatrně. Opravdu slibná šance se urodila až v polovině 15. minuty, kdy po chybě obranné dvojice Krajíček – Ptáček netrefil behkendem prázdnou branku domácí Špilár. Z hlubokého podprůměru se přesto gólově urodilo a to do karlovarské sítě. Řezníček neměl komu přihrát zpoza branky, a tak si vybruslil a nad Fraňkovým ramenem se našlo v 17. minutě dost místa. Ze strany Energie stojí za zmínku snad jen Bednaříkova tvrdá střela ze 13. minuty, se kterou si ale Bříza poradil.

Odešel-li někdo po herně nepovedeném úvodním dějství, rozhodně prohloupil. Druhá třetina nabídla o 200% lepší hokej a také vyrovnání skóre. Oba týmy začaly díky vyloučením z konce 20. minuty ve čtyřech a již po minutě přeloboval Ton nejen Fraňka, ale i jeho svatyni. Na druhé straně již při plném počtu hráčů tečoval Lipianského střelu Skuhravý a pokus Bacula dorážel Kraus, Bříza však byl na místě. Domácí útočník Tomajko si vypracoval nadějnou pozici, ale hned poté zamířil "za katr" a hosté trestali. Teprve potřetí v sezóně využili přesilovou hru a potřetí se stal střelcem Tomáš Netík, sparťanský odchovanec! Bednařík obešel u tyče ležícího obránce, naservíroval na druhou stranu brankoviště Netíkovi a Bříza se již nestihl přemístit. V dobrém světle se ukázala nová sparťanská posila, obránce Sloboda uvolnil přihrávkou zpoza branky Špilára, ale ten byl proti Fraňkovi opět neúspěšný.

Přesně v polovině střetnutí zaváhal před odkrytou částí klece mladík Šindel, karlovarský gólman se stihl vrátit k nepokryté tyči a uhájil tak vyrovnaný stav. Tři minuty na to se v přesilovce řítil do samostatného nájezdu aktivní Bednařík, ale zastavil ho milimetrový ofsajd, který neušel zrakům čárového rozhodčího. Ve druhé třetině se začal na ledě objevovat po delší době i Libor Pavliš, o zajímavosti se však postarali jiní hráči. Při vyloučení Vojtěcha Poláka reklamoval zranění Bacul, ale vyjednal si jen osobní trest. V přesilovce Sparta neudeřila, blízko vedoucího gólu však byla ve 40. minutě, kdy Broš najížděl úplně sám na Fraňka, ale brankář hostů se střelou mezi betony překonat nenechal.

Třetí dějství se opět ponořilo do nepřesností, přesto bylo na ledě k vidění několik zajímavých momentů. Při oboustranném vyloučení svědčil větší prostor na ledě lépe domácím, ale Marek ani z otočky Broš neuspěli. Bříza čelil několika tvrdým střelám a v 53. minutě mu pomohla dokonce pravá tyč, když Polák poslal od mantinelu puk k teči a domácí gólman měl za clonícím Baculem nulový výhled. Neujala se ani tečovaná Hanzlíkova střela, stejně tak jako Tvrdíkova dorážka po chybě obránce Výtiska, který namazal ke střele Skuhravému. Závěr řádné hrací doby zdramatizovalo Bauerovo vyloučení, ale Sparta ani přes poradu při oddechovém čase vedení na svou stranu nestrhla, a tak přišlo na řadu prodloužení.

V něm se neprosadili v nájezdu dvou na jednoho Ton se Špilárem, když prvnímu jmenovanému vložil do dráhy puku hůl Franěk. Největší příležitost měl na holi karlovarský Bednařík, v poslední minutě ale nezužitkoval Tvrdíkovu přihrávku podél brankové čáry. Soupeři se tak rozešli zaslouženým smírem.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta Praha): "Jsem zklamaný z výsledku, ale ne ze hry. Naši hráči základní sestavy jsou permanentně přetěžováni. Dnes jsme měli čtyři samostatné nájezdy a kdybychom odskočili na 2:0 nebo proměnili šance, tak jsme utkání vyhráli. Někdy si myslím, že mám smlouvu s juniorkou Sparty. Tým prožívá těžké chvíle, chybí sedm hráčů základního kádru. S vedením se snažíme dělat maximum pro doplnění kádru, ale situace na trhu není taková, aby ti, kteří mají adekvátní výkonnost pro Spartu, byli volní. Věřím ale, že ustojíme tři následující týdny a hráči se začnou postupně uzdravovat. Až budeme kompletní, tak věřím tomu, že budeme hrát hokej, kterým soupeře přitlačíme a vynutíme si převahu."

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): "Utkání jsme začali zbytečně opatrně, ale od druhé třetiny jsme naši hru trochu zkvalitnili. Byli jsme aktivnější a myslím si, že poté jsme byli Spartě více než vyrovnaným soupeřem. Měli jsme i šance, ale remíza bude asi spravedlivá, neboť možnosti byly na obou stranách."

Související články

Ohlasy k zápasu | st 22.10.2003

Měli jsme i na výhru, zní z karlovarské šatny