HC Energie Karlovy Vary

Energie vyválčila na ledě Třince dva body!

T ř i n e c - Nečekané dva body vezou karlovarští hokejisté z těžkého zápasu na ledě Ocelářů Třinec. Přesto jsou však dva body spíše ztrátou! Po využité přesilové hře Václavem Skuhravým a následným gólem stejného hráče v prostřední části hry, totiž Energie vstupovala do poslední třetiny s dvoubrankovým náskokem. Defenzivní taktika do posledního dějství se příliš nevyplatila a Moravané srovnali. Vše rozhodl faul obránce Žabky vysokou holí těsně před koncem zápasu, za který inkasoval trest pět minut + do konce utkání. Následující přesilovou hrou v prodloužení 4 na 3 Karlovy Vary nepohrdly. Třinec tak podlehl Karlovým Varům 4:5 po prodloužení, třetiny 2:2, 0:2, 2:0 - 0:1.
Tipsport Extraliga, 16. kolo, pá 24.10.2003
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
4:5p
2:2; 0:2; 2:0 - 0:1
Branky: 8. Janků (Skořepa), 16. Skořepa (Janků), 49. Melenovský (Král,Malinský), 57. Skořepa (Martynek,Žabka), - 11. Kumstát (Krajíček), 12. Netík (Lipianský), 21. Skuhravý (Polák), 27. Skuhravý (Galvas,Vantroba), 61. Bacul.
Rozhodčí: Havlík - Chytil, Machálek. Vyloučení: 4:6 + Žabka (TŘI) 5 + DKU a Král (TŘI) 10 min OT. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 3836.
Oceláři Třinec: Podolka (12. Horčička) - R. Procházka, Žabka, Houdek, Malinský, Jan Kudrna (33. Hunkes), F. Štefanka - Janků, Martynek, Skořepa - Zadina (24. Bordowski), Král, Pavelek - Melenovský, Ivan (35. Zbořil), Meluzín (35. Polanský)
Karlovy Vary: Franěk - Rodin, Bauer, Vantroba, Galvas, Krajíček, Ptáček - Tvrdík, Skuhravý, Nemčický - Netík, Lipiansky, Bednařík - Petr Kumstát, Pavliš, Košťál - V. Polák, Bacul, Kraus

Komentář k utkání

Bez dvou opor odjela již včera k utkání 16.kola extraligy na led Třince karlovarská Energie. Trenérům Hořavovi a Rulíkovi chyběl kapitán Ladislav Svoboda i centr Jan Alinč. Navíc se zraněním stále laboruje Lukáš Krajíček. Ale ani na opačné straně nebyl klid. Třinecký Pavel Marek řešil před utkáním veliké dilema – koho do branky?! Dlouhodobě zraněného Lakosila nahradila posila na hostování Marek Schwarz, ale i jeho si již Sparta stáhla zpět. Volba tedy zbyla mezi dva brankáře Horčičku a Podolku. Kvůli ještě nedoléčenému zranění Horčičky nakonec dostal šanci Podolka, ale v brance dlouho nepobyl.

Utkání začalo oboustranně opatrně, ale postupem času si začali domácí podle očekávání vypracovávat převahu. Ta však k ničemu zásadnímu až do konce šesté minuty nevedla. V čase 5:53 vyloučil hlavní arbitr utkání Havlík Lukáše Krajíčka za úmyslné posunutí branky a Třinec vycítil šanci. Vrátit na led se karlovarský elitní obránce mohl již po 40 vteřinách. Král zprava předložil Zadinovi, ale ten v jasné situaci přesně nezamířil. Přesto Třinec početní výhodu využil. Necelou půlminutu před koncem početní výhody vyrazil před branku exkarlovarský Pavel Janků. Střela ještě do branky neprošla, ale dorážka již podle videorozhodčího ano – 0:1.

Karlovy Vary nesložily zbraně a již na začátku 11.minuty vyrovnal Petr Kumstát, který bravurně prokličkoval mezi obránci Štefankou i Kudrnou a z mezikruží přesně zavěsil – 1:1. Druhý gól v síti domácích na sebe nenechal dlouho čekat. Vyhození Žabky zachytil na útočné modré Lipiansky, vyslal na zteč Netíka a ten se nemýlil – 2:1. Dvě branky v rozmezí jedné minuty brankář Podolka psychicky nevydržel a přepustil místo Horčičkovi.

Od druhé branky Energie převzali hru domácí, i když působili spíše zmateně. Pytel smůly si Karlovy Vary vybraly při vyloučení Melenovského v čase 14:11. Při přesilové hře karlovarským obráncům unikli do nájezdu dva na jednoho Janků se Skořepou. Když se před brankou snažil Skořepa přihrát, puk si rukavicí srazil do vlastní branky obránce – 2:2. Třinec se opět dostal do hry a mohl hned zvýšit. Dvě veliké šance bitkaře Marka Ivana spolehlivě pokryl fantóm Petr Franěk.

Druhou třetinu začala Energie v početní výhodě, jelikož půlminutu před koncem první části byl vyloučen Malinský. Nabídnutou šanci nejenže hostující Karlovy Vary využily, ale konečně početní výhodu využil jiný hráč, než Tomáš Netík. Po střele Poláka s levého kruhu si pro vyražený puk zajel Václav Skuhravý a pohotově dorazil – 3:2. Horčička se začal dostávat pod tlakem. Střely Lipianského a probíjejícího se Bednaříka chytil, avšak na konci sedmadvacáté minuty se musel podruhé sklonit před uměním Skuhravého. Ten doslova vrazil do pásma domácích, díky rychlosti se zbavil obránce a nádherným blafákem nedal domácímu brankáři sebemenší šanci – 2:4.

Podobnou situaci mohl ve 32.minutě zopakovat Kumstát, který zachytil chybnou rozehrávku Třince na útočné modré, ale brankář Ocelářů se podruhé nachytat nenechal. Když o minutu později nevyzrál na brankáře ani Tomáš Netík, poprvé v prostřední dějství se rozjel třinecký stroj, branky se však nedočkal. Nejprve krásnou kombinaci Bordowského s Polanským nevyužil druhý jmenovaný, poté Štefankovu střelu vytěsnil Franěk nad branku a nakonec Oceláři nevyužili ani obrovský tlak při vyloučení Krajíčka.

Do třetí třetiny vstoupili hosté velice defenzivně, naopak domácí pod tíhou dvoubrankového manka velmi ofenzivně a úspěch slavila taktika Ocelářů. Za prvních osm minut musel brankář Petr Franěk svůj tým podržet hned několikrát. Třikrát střílel Janků, dvakrát Houdek s Martynkem a jednou potom Bordowski, Zbořil a Melenovský. Domácím výrazně pomohlo vyloučení Vojtěch Poláka za hákování, tlak mohl gradovat a také gradoval. Po necelé minutě přesilové hry snížil Melenovský, kterého výbornou přihrávkou našel Richard Král 4:3.

Energie se soustředila především na vyhazování puků. Naopak Třinečtí mohutně povzbuzování publikem tlačili, vyrovnání se stalo jen otázkou času. V polovině třetiny z obrovského závaru před brankou Energie ke štěstí hostů nikdo přesně nemířil. Na konci 53.minuty několikrát střílel Janků a poté finální střelu do odkryté branky nevyužil Martynek. Poté konečně přišla první vážná šance Karlových Varů. Bednařík s Netíkem vyrazili na jediného obránce, ale Horčička byl pozorný.

Další rozmach Západočechů zastavilo vyloučení Skuhravého. Přesilovou hru ještě Energie přežila, když Franěk zachraňoval proti střelám Žabky, Skořepy, Malinského a Pavelka, po ní však přišlo vyrovnání. Martynek z levého kruhu místo střely volil přihrávku na nepokrytého Skořepu před brankou, který střelou pod víko vyrovnal – 4:4.

Třince se dostal do pohody a mohl rozhodnout. Tomu zabránil obránce Boris Žabka. Za faul vysokou holí ve středním pásmu inkasoval od přísného Havlíka trest 5 minut + do konce utkání. Karlovarští měli minutu a půl, aby získaly ztracené tři body, nepovedlo se. Přesto početní výhoda nakonec využita byla. Po necelé minutě prodloužení rozhodl střelou z kruhu Robin Bacul – 5:4 PP

Energii se podařilo porazit Třinec na domácím ledě jako teprve druhému týmu v letošním ročníku!

Ohlasy trenérů

Pavel Marek (Třinec): Udělali jsme neskutečné množství chyb, které se podepsaly na vývoji utkání. Dlouho to vypadalo, že zápas je pro nás už ztracený. Jenže pak jsme do hry pustili mladé hráče ze střídačky, kteří rozhýbali naši hru a ta konečně začala vypadat tak, jak by doma měla. V třetí třetině jsme dostali soupeře pod tlak a povedlo se nám i vyrovnat.

Radim Rulík (Karlovy Vary): S vítězstvím jsme spokojeni, byť se zrodilo až v prodloužení. Škoda, že jsme vedení neudrželi v normální hrací době. Perfektně nám totiž vycházela taktika s rychlými brejky. Dařilo se nám v koncovce, hlavně v první třetině, kdy jsme snad ze tří střel dali dvě branky. Třinec ale v závěru vyvinul velký tlak a asi zasloužené vyrovnal. My jsme pak utkání rozhodli přesilovkou. S výsledkem jsme spokojeni.