HC Energie Karlovy Vary

Dorost zdolal Pardubice v nájezdech, rozhodl Záhejský

Východočeské turné vyneslo svěřencům Tomáše Andryse pět bodů. O stoprocentní vstup do bojů o pořadí v play-off extraligy dorostu energetiky připravili hráči Dynama Pardubice. O vítězi sobotního duelu rozhodly až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější karlovarští. Oba své nájezdy proměnil Vít Záhejský, který byl autorem i toho vítězného.
Extraliga dorostu, II. 2, so 26.11.2022
Pardubice
Karlovy Vary
2:3sn
0:0, 1:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky:31. Oliva (Krčál, Lempach), 55. Kučera – 40. Záhejský (Cipko), 56. Zeman (Čihař), rozh. náj. Záhejský.
Rozhodčí: Ovsík – Roischel, Kubas
vyloučení3:3
využití2:0
oslabení0:1
střely na branku40:41
diváci75
Pardubice: Antoš (Tuláček) – Šmerda (C), Úlehla, Křečan, Kaštánek, Oliva, Švec – Kopecký, Mikeska, Lempach (A), Pražan, Korec, Krčál, Kučera, Kantor, Bartoň, Rolinek.
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Magner, Postl D., Postl O. (A), Cipko, Mähler (C), Dyk – Galnor, Čihař, Poizl, Šilhan, Wardas, Záhejský, Kovář, Váňa, Zeman (A).

Komentář k utkání

Vstup do utkání pardubičtí svým hostům zpříjemnili početní výhodou. Tu krátce před koncem jen těsně nevyužil Vojtěch Čihař poté co nastřelil tyčku u Antošovy branky. Energetici se hodně drželi na kotouči a domácí se k němu zpočátku těžko dostávali. Lépe se jim to dařilo ve druhé polovině třetiny, kdy měl Adam Ebenstreit a jeho betony dost napilno. V první části na něj letělo čtrnáct střel. I přes snahu obou týmů v první části žádná branka nepadla. Hodně blízko byl David Poizl, jehož střela skončila v Antošově lapačce. Tutovku Šimona Bartoně zase zlikvidoval Ebenstreit. Poměr střel po první části byl 14:9.

První zákrok po přestávce si zaznamenal Petr Antoš, kterého si vzal na mušku Matěj Zeman. Následovala krátká pasáž, kdy se žádná z formací nedokázal probít na delší dobu do pásma. Zbystřit musel Adam Ebenstreit v šesté minutě, kdy snadno zlikvidoval tečovanou střelu Dominika Kučery. Energetici dostali opět k dispozici početní výhodu. Během ní Petr Antoš doslova sebral gól z hole Viktorovi Wardasovi, ten sice zakončoval do prázdné branky, ale Antoš se natáhl a zasáhl lapačkou. Tento výkon by mu zřejmě záviděla i Saxana. Vítězem honby za skórováním se stali pardubičtí mladíci, kteří využili početní výhodu díky střele Matěje Olivy. Energetici si vybojovali kotouč a vypravili se před Petra Antoše. Ten Víta Záhejského svou holí připravil o kotouč a následně přečetl úmysl Vojtěcha Čihaře a proti jeho střele pod horní tyčku zasáhl. Krátce na to museli energetici pásmo vyklidit a přesunout se k vlastní brance. Do pásma se vrátili během početní výhody, ale ani tentokrát domácího gólmana nepřevezli. Zvýšit vedení mohl pardubický útočník Martin Mikeska. Špatně však odhadl směr a kotouč proletěl těsně nad brankou. Vzápětí zafungovalo nepsané pravidlo "nedáš, dostaneš". Petra Antoše půl minuty před koncem třetiny prostřelil Vít Záhejský a hráči odcházeli do šaten za vyrovnaného stavu.

Hned po přestávce se musel Adam Ebenstreit ohánět o sto šest. Hráči Dynama se totiž okamžitě po úvodním vhazování usadili před jeho brankou a snažili se ze všech sil získat zpět vedení. Za pomoci svých spoluhráčů tlak ustál a kotouč za svá záda nepustil. Energetici se několikrát pokusili překonat Antošovu pozornost, ale ani oni kotouč do branky nedostali. Vedení se nakonec přece jenom ujali pardubičtí poté co chvilku po začátku dvojnásobné početní výhody překonal karlovarského brankáře Dominik Kučera. O studenou sprchu se svým soupeřům postaral Matěj Zeman, který udeřil během vlastního dlouhého oslabení a necelých pět minut před koncem zápasu srovnal skóre. Díky jeho trefě došlo na prodloužení, protože do konce třetí části už žádná další branka nepadla, i když minimálně jednou šanci energetiků jen tak tak Antoš zlikvidoval. Ve druhé a třetí části karlovarští mladíci své hostitele přestříleli a na Petra Antoše šlo dvacet šest střel.

Úvod prodloužení patřil jednoznačně karlovarským. Skončit mohlo zhruba po půl minutě, jenomže střela Jakuba Galnora zasáhla brankovou konstrukci. Štěstí neměli ani další karlovarští útočníci. Petr Antoš svou klec hájil svědomitě. Totéž pro svůj tým dělal i Adam Ebenstreit a tak došlo až na samostatné nájezdy.

Nájezdovou loterii zahájili pardubičtí mladíci. Prvním hráčem, který nájezd proměnil byl hned ve druhé sérii Nick Mähler. Ve třetí sérii stav srovnal Dominik Kučera. Ve čtvrté sérii proměnili oba hráči, jak pardubický Tadeáš Kantor, tak i karlovarský Vít Záhejský. V páté sérii se neprosadil žádný ze střelců a tak se pokračovalo dál. V šesté sérii byl opět úspěšný Vít Záhejský. Dominika Kučeru, který opět poslal kotouč mezi betony, tentokrát Adam Ebenstreit zastavil. Hráči Energie tak i druhý nadstavbový duel zakončili vítězně.