HC Energie Karlovy Vary

Junioři Energie podlehli vedoucímu Vsetínu

K a r l o v y V a r y - Ve 23. kole přivítali junioři HC Energie Karlovy Vary vedoucí celek extraligy HC Vsetínská hokejová a.s. Hosté prokázali, že na prvním místě rozhodně nejsou náhodou a po výborném výkonu si odvážejí plný bodový zisk za výhru 6:1, po třetinách 2:0; 2:0; 2:1. Čestný úspěch Energie zaznamenal na začátku třetí třetiny forvard Jiří Mudra.
Extraliga juniorů, 23., po 17.11.2003
Karlovy Vary
Vsetín
1:6
0:2; 0:2; 1:2
Branky: 42. Mudra (Nový) - 12. Květoň (Mračka), 17. O.Hruška (Květoň), 21.Rasocha (Brynecký, Badiura), 29. Květoň (O.Hruška), 46. Brynecký, 57. Mračka (Rasocha, Zapletal). Rozhodčí: Zubzanda - Havelec, Fiala Střely na branku: 40:32. Vyloučení: 6:8 + P.Hruška 5+DKU. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 98.
Karlovy Vary: Jirkův (od 21. Jakubal)- Loučka, Karpíšek, Tašner, Gellner, Bauer, Bušta, Hamerle, Nový, T.Prštický, Kocek, Tomáška, Sadloň, M.Polák, Chyba, O.Prštický, Vrba, Rozsypal, Mudra, Lojek.
Vsetín: Žigardy - Zapletal, Hrad, Novák, Krystýnek, Rasocha, Brynecký, O.Hruška, Kořístka, P.Hruška, Kapsa, Nedbálek, Rak, Husička, Knebl, Květoň, Badiura, Mračka, Berouška.

Komentář k utkání

Do zápasu lépe vstoupili domácí. Již po devíti vteřinách musel hostující brankář Žigardy řešit střelu Tomáše Chyby. Karlovarští hýřili aktivitou, ale šancí bylo přes pozornou obranu Vsetína poskrovnu. V páté minutě dostali junioři Energie šanci zahrát si přesilovou hru, ale pohrdli jí, jelikož si nedokázali vypracovat žádnou vyloženou šanci. Naopak do protiútoku unikl Brynecký, brankář Jirkův byl pozorný. Až do poloviny první třetiny byli domácí aktivnějším týmem. Jejich snahu zastavilo vyloučení Sadloně. Hosté si zprvu nedokázali vytvořit kloudnou šanci. Teprve ke konci přesilové hry se dostali do první vážné šance a hned ji využili. Od mantinelu přihrál Mračka volnému Květoňovi a ten se přízemní střelou mezi betony brankáře nemýlil. Šance na rychlý obrat se Energii naskytla vzápětí díky dvojnásobnému oslabení hostujícího celku. K hříchu vyslali domácí na vsetínského brankáře jedinou střelu!!! Po velmi nepovedené početní výhodě převzali veškerou iniciativu hosté a udeřili. V polovině 17. minuty vystřelil David Květoň a jeho střelecký pokus dorazil Ondřej Hruška do poloprázdné branky. Rozjetý Vsetín kontroloval vývoj hry, přesto se Energii naskytla šance na snížení. Necelou půlminutu před koncem třetiny na modré čáře vypíchl puk Jakub Bauer vsetínskému obránci a ujel sám na brankáře. Střelu k tyči vyrazil Žigardy efektním vymrštěním levého betonu.

Do prostředního dějství vstoupila Vsetínská hokejová jako uragán. Již po 48 vteřinách byl rozdíl tříbrankový. Z pravého kruhu se přesně mezi betony brankáře Pavla Jakubala, který od druhé třetiny vystřídal Ondřeje Jirkůva, trefil Michal Rasocha. Hosté pokračovali náporem a jen díky brankáři Jakubalovi vydržel nezměněný stav až do 29. minuty. Podruhé v zápase se trefil David Květoň. Ondřej Hruška tvrdě vypálil na domácího brankářem, jemuž puk prošel mezi betony a zůstal stát osamocen v brankovišti. Pro rychle zorientovaného Květoně již nebyl problém doklepnout puk do opuštěné klece. Jen několik málo vteřin po vhazování ve středu kluziště vyfasoval hostující Petr Hruška trest na pět minut + do konce utkání za hru vysokou holí, kterou způsobil krvavé zranění v obličeji domácímu hráči Hamerlemu. Energii se tak naskytla poslední příležitost ještě s utkáním něco provést, jelikož v polovině dlouhé přesilové hry byl vyloučen další vsetínský hráč opět za vysokou hůl. Obě herní situace nesehráli domácí špatně, avšak mimo tří tvrdých střel Hamerleho od modré čáry si nic vyloženého nevytvořili. Ještě před koncem přesilové hry byl vyloučen domácí Ondřej Prštický za držení hole a jelikož jej o třičtvrtě minuty později následoval Sadloň, dostali hosté poprvé v zápase výhodu dvou mužů v poli. Nic kloudného nevymysleli ani v přesilové hře, ani do konce třetiny.

Na začátku poslední části hry poprvé udeřili domácí. Přihrávku Petra Nového zužitkoval v čestný úspěch před branku najíždějící Jiří Mudra. Karlovy Vary pokračovaly v náporu, který umocnilo vyloučení Kapsy. Místo dalšího snížení stavu se vyplnilo staré rčení: nedáš - dostaneš. Chybu brankáře Jakubala ještě hosté nepotrestali, ale následnou chybu obrany již ano. Po pravém křídle unikl Brynecký a střelou k tyči nedal gólmanovi Energie sebemenší šanci. Karlovarští junioři se nadále snažili výsledek alespoň korigovat, avšak proti byl výborně chytající gólman Žigardy, který kryl dvakrát po sobě situaci dva na jednoho. V 53. minutě byl vyloučen hostující Zapletal. Početní výhodu sehráli junioři výborně. Ondřejem Prštickým tečovanou střelu jen s velkým štěstím Žigardy pokryl. Po přesilové hře již Energetici rezignovali a dovolili hostům převzít kontrolu nad závěrem zápasu. Úspěch hostů korunoval v 57. minutě Daniel Mračka, který se z bezprostřední blízkosti trefil do domácí klece pošesté.

Vsetín prokázal, že lídrem juniorské extraligy není náhodou a po velmi dobrém výkonu si zaslouženě odváží výhru 6:1.