HC Energie Karlovy Vary

Kletba zlomena! Junioři poprvé v sezóně porazili Zlín

I v posledním vzájemném souboji mezi juniory Energie a Zlína to opět bylo kdo s koho. Už třikrát měli v letošní sezóně navrch zlínští junioři. První vzájemné utkání skončilo porážkou Energie v základní hrací době. Ve druhém duelu podlehli energetici v prodloužení a ve třetím pak až v nájezdech a tak pro dnešní utkání zbývala poslední možnost - výhra. A tu svěřenci Václava Eismanna vybojovali díky tomu, že se tým semknul a bojoval jako jeden muž.
DHL Extraliga juniorů, 46. kolo, so 4.2.2023
Karlovy Vary
Zlín
4:1
0:1, 1:0, 3:0
Branky a nahrávky: 27. Šmajda (Bulka, Dorot), 44. Šmajda (Bulka), 45. Váňa (Csabi), 51. Kočí – 7. Laciga (Chludil, Vaculík) .
Rozhodčí: Sýkora, Hucl – Gerát, Malý
vyloučení4:6
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku32:29
diváci101
Karlovy Vary: Dybal (Pavlovic) – Vogel, Dorot (A), Bulka, Kočí (A), Tůma, Zolnaj, Kubíček, Anton – Botoš (C), Šlechta, Csabi, Adámek, Babeliak, Handl, Šmajda, Váňa, Varvařovský, Menc, Kusak
Zlín: Synek (Málek) – Hamrla, Burian, Zavřel, Nábělek (C), Špaňhel, Mikel, Šišák – Laciga, Frömel, Čechmánek, Pilát, Matúšů, Marek, Kaláč, Chludil (A), Tomek, Sadovikov, Babulík, Vaculík

Komentář k utkání

Poslední vzájemný duel se zlínskými juniory zahájili energetici v útočném pásmu, jenomže než se stihli dostat k nějaké akci, byli obráni o kotouč a museli se stáhnout. Do pásma je vzápětí vrátila početní výhoda. V ní se dostal ke slovu Tadeáš Tůma, kdy kotouč po odrazu od betonů skončil v náruči Tobiáše Synka a se svou střelou z kruhu neuspěl ani Adam Csabi. Poté, co se Samuelovi Šmajdovi nepodařilo prostřelit blok před brankou, se kotouče ujali zlínští mladíci. Adam Burian si na modré dobře zpracoval kotouč a poslal ho na branku. Na druhé straně opět neuspěl kvůli pozornému Synkovi Adam Csabi a následně ani Kryštof Bulka. Při další útočné akci energetiků se ke kotouči dostali zlínští mladíci. Adam Laciga se proháčkoval do pásma a otevřel skóre. Po chvilce mohl ze samostatného úniku srovnat Boris Babeliak, ale přes pozorného Tobiáše Synka kotouč neprošel. Ani jeden z týmů se nedokázal prosadit při hře čtyři na čtyři a energetikům se nepodařilo využít početní výhodu, kterou jim jejich hosté nabídli. Gól do šatny mohl zlínským poslat Radim Handl, jenomže Synek včas sklapl betony. Do kabin se tak nakonec odcházelo za stavu 0:1.

V úvodu druhé třetiny museli energetici předvést své defenzivní schopnosti. Když se vysvobodili, tak i oni několikrát prověřili gólmana soupeře, ale bez úspěchu. Tváří v tvář musel Adam Dybal čelit Markovi Šišákovi, ale ve vzájemném souboji uspěl. Následně byli hostující hráči potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Chvilku trvalo, než mohli energetici roztočit přesilovkový kolotoč, ale pak už to šlo jako po másle. Kryštof Bulka na modré zastavil vyhození Beranů a kotouč poslal do kruhu na Samuela Šmajdu. Ten z první poslal kotouč ke vzdálenější tyčce a bylo vyrovnáno. Zlínští mladíci si nechtěli nechat vedení vzít a vzali útokem branku energetiků. Adam Dybal ustál nejen závar před svou brankou, ale následně i máchnutím lapačky připravil o gól Filipa Kaláče. Další akce Beranů vedl Adam Laciga, jenomže přes pozorného strážce karlovarské branky kotouč nedostali. Stejně držel svůj tým i Tobiáš Synek. O tom by mohl vyprávět Adam Csabi, který byl jedním z hráčů, kteří si na zlínském gólmanovi vylámali zuby. Svou práci odváděli i blokující hráči. Poslední zákrok si Tobiáš Synek připsal v čase 39:54, když vytasil beton proti dělovce Tadeáše Tůmy.

Po úvodním vhazování poslední části mladíci v modrožlutých dresech několikrát zahrozili. Jenomže pak v čase 43:10 byli opět potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Po dvanácti sekundách vypukla na straně Energie gólová radost. Kryštof Bulka sice nastřelil pouze Synkův beton, ale kotouč zůstal ležet kousek od tyčky a tam byl připraven Samuel Šmajda, který nezaváhal a poslal ho do branky. Energetiky tento gól nastartoval a nehodlali se od branky hostů stáhnout. Tobiáš Synek jen tak tak ubránil svou klec před jejich dorážkami. Štěstí ho opustilo v čase 44:19, kdy se opakovala podobná situace jako u předchozího gólu. Tentokrát na betony narazil Adam Csabi, dorážel Matyáš Váňa a přestože to vypadalo, že nebude mít úspěch kvůli bránícím hráčům, tak kotouč nakonec v brance skončil.

V následujících minutách měli napilno energetici, když bránili oslabení. Na to, jak chtěl z pásma dostat kotouč, bude chvíli vzpomínat Matyáš Váňa, kterého jeden ze zlínských mladíků zastavil ukázkovým „stromem“. V polovině třetiny nedopadla akce Radima Handla a gólman hostů odolal i následným dorážkám. Další branku nakonec přidal v čase 50:33 Matteo Kočí, který svou jízdu zakončil dobře mířenou ranou, kterou poslal kotouč do branky. Ve zbývajícím čase se dost často snažili zlínští mladíci překonat Adama Dybala, ale ten odolával a chvílemi tím své soupeře docela připravoval o nervy. Energetici zvládli ubránit během posledních pěti minut i dvě oslabení a poprvé v sezóně se mohli radovat z výhry v zápase s týmem PSG Berani Zlín.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary):

Vstoupili jsme do utkání proti soupeři, na kterého se nám letos nedařilo a třikrát jsme odcházeli poraženi. Dvě třetiny bylo utkání na vážkách. Ve třetí třetině jsme našli sami sebe a po určité změně plánu o přestávce díky videu, se nám podařilo být míň ztrátoví v přechodové fázi hry. To podle mého názoru nakonec, společně s brankami, které jsme dali, rozhodlo a hráči si teď v šatně užívali speciální prémii, kterou jim vypsal možná nejdůležitější článek našeho týmu Jirka Parkmann.

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín):

Po dvou třetinách jsme si dělali určitě nějaké naděje na body, protože jsme přijeli s velkým respektem. Věděli jsme, že na Karlovy Vary se nám daří. Říkali jsme si, že tam může být trošku naděje, že bychom je mohli porazit i čtyřikrát, bohužel přišlo hloupé vyloučení za hru v šesti. Rozhodující gól padl vlastně z té přesilovky ve třetí třetině a tam se to převrátilo na stranu Karlových Varů. Viděli jsme, že už ty síly nebudou stačit na obranu a Vary zaslouženě vyhrály.

Související články