HC Energie Karlovy Vary

Litvínov po dvou letech porazil Energii

L i t v í n o v - Úvod zápasu vyšel lépe domácím, konec hostům. Již v polovině utkání vedli Chemici nad Energií o tři branky. Karlovarští se ale nenechali zlomit! Dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny vyrovnali zásluhou Lukáše Bednaříka. V prodloužení dostali Západočeši možnost zahrát si přesilovou hru. Ta zůstala trestuhodně nevyužita a naopak domácí kapitán Richard Žemlička dal bezporstředně po návratu z trestné lavice výsledku utkání konečnou podobu. Karlovy Vary si tak z Litvínova odvážejí bod za prohru v prodloužení.
Tipsport Extraliga, 28. kolo, ne 30.11.2003
Litvínov
Karlovy Vary
4:3p
2:0, 1:1, 0:2 - 1:0
Branky: 10. Droppa (Rolínek, Havel), 12. Hubl (Trávníček, Kroupa), 27. Sklenička, 63. Žemlička (Martinec) - 30. Kumstát (Skuhravý), 43. Lipiánský (Bednařík), 58. Bednařík (Polák, Kivoň). Rozhodčí: Bolina - Český, Kostka. Vyloučení: 8:6, navíc Trávníček (LIT), Krajíček (KVA) 5 + do konce utkání , Galvas (KVA)10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 3 805.
Litvínov: Jarina - Poživil, Kroupa - Martínek, Droppa - Klobouček, Krstev - Trávníček, Hübl, Žemlička - Havel, Říha, Prorok - Balázs, Rolínek, Gombár - Kašpar, Martinec, Sklenička
Karlovy Vary: Franěk - Ptáček, Krajíček - Hájek, Rodin - Vantroba, Galvas - Tvrdík, Alinč, Košťál - Netík, Lipianský, Bednařík - Polák, Bacul, Němčický - Kumstát, Skuhravý, Kraus

Komentář k utkání

Ještě deset minut před začátkem utkání byla karlovarských fanoušků na litvínovském zimním stadionu jasná přesila. Do litvínovských ochozů jako by se fanouškům ani nechtělo, vždyť Karlovy Vary neprohrály se Severočechy již více než dva roky! To se ale dnes mělo změnit v naprosto neuvěřitelném utkání, které hrubými nepřesnostmi na obou stranách ovlivnil hlavní sudí Bolina.

Zápas začal v plném tempu. Již od prvních sekund dával Litvínov karlovarským hráčům pocítit, že se bude hrát tvrdá hra na hranici pravidel. Již po půlminutě hry dal vycítit tvrdost mantinelů Janu Alinčovi Michal Trávníček. Karlovy Vary začaly aktivněji, ale postupem času ztrácely jiskru, až ji nakonec ztratily úplně! V první šanci zápasu se ocitl Michal Trávníček, Franěk jeho střelu od modré bez problémů pokryl. Energie mohla zahrozit až v páté minutě. Chybu Kamila Jariny, který za brankou rozehrál na karlovarského Bacula totiž stihl napravit domácí obránce. To bylo z strany Západočechů vše, úřadovat začal Litvínov. Střely Hübla a Skleničky ještě Franěk pokryl, ale bombu od modré z hole Ivana Droppy při přesilové hře již nikoliv. Nutno podotknout, že čisté svědomí z inkasovaného gólu mít karlovarský fantom nemohl.

Karlovy Vary měly veliké problémy přejít střední pásmo, kombinace vázla a na individuální přechod byli obránci soupeře dobře připraveni. Naopak domácím se přechod velmi dařil a druhá branka tak na sebe nenechala dlouho čekat. Výbornou souhru ve 12 minutě po ose Kroupa – Trávníček – Hübl využil poslední jmenovaný. Jen o minutu později mohlo svítit červené světlo potřetí. Souhru Havla s Rolínkem zakončil Lukáš Havel střelou pod víko. Petr Franěk se štěstím vytěsnil. Hrozivý moment přinesla 18. minuta. Sklenička poslal loktem a kolenem k zemi Dmitriho Rodina, který musel být převezen do nemocnice! Rozhodčí Bolina po dlouhé poradě se svými asistenty likvidační faul vůbec nepotrestal! Nad tímto kroutil hlavou i nejeden domácí fanoušek.

Druhou třetinu začali domácí tam, kde skončili předchozí - převahou. Fraňka vyzkoušeli Trávníček, Droppa a Kroupa. Teprve po pěti minutách přišla chvíle pro Energii. Střelu Václava Skuhravého procedil brankář Jarina mezi betony do sítě. Za brankou se rozsvítilo červené světlo a hosté se začali radovat ze snížení, nicméně marně. Hlavní sudí branku neuznal pro posunutí branky duchapřítomným domácím hráčem. Dlouhé protesty ničemu nepomohly, spíše jen rozhodily hráče natolik, že hned z protiútoku inkasovali. Nahození Skleničky z levého kruhu brankář Franěk tečoval do vlastní sítě. Jestliže v první brance neměl Franěk čisté svědomí, po takové se bude muset ještě dlouho stydět.

Už za několik vteřin mohl být stav o čtyři branky. Ve 100% šanci minul Žemlička. Energie v tu chvíli byla na deku a nikdo by na ní nevsadil ani zlámanou grešli. Neskutečné se nakonec stalo skutečností. Michal Tvrdík zpoza obránce vystřelil a následnou složitou situaci řešil domácí útočník Balázs hákováním. V přesilové hře se konečně karlovarský stroj rozjel. Střely Galvase, Krajíčka i Tvrdíka ještě vzešly na prázdno, ale Petr Kumstát se již po spolupráci se Skuhravým nemýlil. Od 31. minuty patřil led jedinému týmu, Karlovým Varům. Postupně stříleli Tvrdík, Galvas, Skuhravý, Kraus, Lipiansky i Kivoň, který výborně zaskočil za Rodina, litvínovský Jarina ale své spoluhráče podržel. Těsně před koncem třetiny mohl po hrubé chybě západočeské obrany vstřelit branku domácí Martinec.

Do poslední dvacetiminutovky snad ani lépe Energie vstoupit nemohla. Kamil Jarina vyrobil další dvě veliké chyby. Tu první, kdy opět špatně rozehrával za vlastní brankou ještě Jan Alinč nevyužil, jelikož opět zasáhl obránce, ale druhá chyba již potrestána byla. Nahození na branku Jána Lipianského propustil Jarina přes lapačku do své sítě. Litvínov byl rázem psychicky dole. Vyrovnat mohl ve 44. minutě Ján Lipiansky. Bohužel další nápor zastavilo vyloučení Jakuba Krause na 2+2 minuty za nešťastné zasažení vysokou holí do obličeje hráče soupeře. Oslabení sehrála Energie bravurně, k ničemu domácí nepustila, i když nutno podotknout že jí v tom pomohl potrestaný faul Balázse. Po skončení vyloučení zbývalo so konce deset minut herního času, času na vyrovnání více než dost. Bohužel zaúřadoval opět hlavní sudí Bolina. Neodpískal totiž například faul na Jana Košťála, při němž šel hráč hlavou na mantinel, evidentní držení Bednaříka ze strany Lukáše Poživila, ani velké množství dalších faulů na obou stranách. Utkání se tak zcela zbytečně vyhrotilo, začaly šarvátky a strkanice. V 53. minutě se nadvakrát neprosadil Tomáš Martinec. První střelu vyrazil brankář Franěk, druhou zachytil obětavým zákrokem výborně hrající Kivoň. Tomáš Martinec úřadoval i o chvíli později. Geniálně přihrál Gombárovi, ten netrefil puk před prázdnou brankou! Naopak k vyrovnání měl blízko Jakub Kraus.

Šarvátek stále přibývalo a když hlavní rozhodčí nepotrestal Trávníčka za sekání Galvase (tomu navíc udělil 10.min osobní trest za protesty), bylo snad každému jasné, že bez boxerské vložky se závěr neobejde. Po zákroku Trávníčka na Petra Kumstáta se do role morálního exekutora převtělil Lukáš Krajíček a v boxerském souboji pořádně několikanásobnému hříšníkovi vyčinil. Oba za vystoupení inkasovali pětiminutové tresty + do konce utkání. V čase 57:34 konečně přišlo toužebné vyrovnání. Do pásma výborně zatáhl puk Kivoň, přihrál Polákovi, který naservíroval před branku Bednaříkovi. Pro něhož již nebyl problém překonat ležícího Jarinu. Karlovy Vary chtěly otočit, ale zastavilo je vyloučení Jana Alinče. Litvínov se odhodlal k enormnímu náporu. Po střele Kroupy tečoval Žemlička, Franěk se štěstím vyrazil. Vzápětí Poživil přihrál Žemličkovi, ten sice Fraňka prostřelil, ale puk skončil v posunuté brance. Když tři vteřiny před 60. minutou neproměnil ani Poživil, putovalo utkání do prodloužení.

Do něj nastoupily oba týmy v oslabení o jednoho hráče. Alinčovi dobíhal trest a Žemlička inkasoval tři vteřiny před sirénou za sekání. Blízko k rozhodnutí měli Tvrdík a Skuhravý. Litvínov přežil a navrátivší se Žemlička unikl společně s Martincem do nájezdu dva na jednoho a rozhodl. Martinec přihrával, za záda bezmocného Fraňka tečoval Žemlička.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (Litvínov): "Měli jsme výbornou první třetinu a navíc musím pochválit hráče, že po posledních neúspěšných výsledcích zabojovali. V průběhu zápasu vedli již 3:0, ale nakonec jsme rozhodli utkání až v prodloužení. Jsme rádi za dva body."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Nepodařilo se nám zachytit úvod utkání. Od druhé třetině jsme se zlepšili, gólem na 1:3 se dostali do hry, nakonec i vyrovnali. V prodloužení ujeli dva naši hráči, akci nezakončili naopak a domácí z protiútoku Žemličkovou zásluhou rozhodli."

Související články