HC Energie Karlovy Vary

Energie na jihu domácí formu nepotvrdila

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Zatímco mezi domácími mantinely předvádějí karlovarští hokejisté výborné výkony, ve střetnutích na kluzištích soupeřů se jim daří o poznání hůře. V pátečním kole zavítali energetici na led posledních Českých Budějovic. Jihočeši zoufale bojující o naději odvrátit blížící se baráž, matné Karlovy Vary bez větších problémů přehráli a zaslouženě si připsali plný bodový zisk. Po třetinách 0:0, 2:1 a 2:0 prohráli Karlovarští v Českých Budějovicích 1:4.
Tipsport Extraliga, 44. kolo, pá 30.1.2004
České Budějovice
Karlovy Vary
4:1
0:0, 2:1, 2:0
Branky: 22. Mrázek (Ondřej), 33. Bartoš (Kristek), 49. Bacul (Jakeš), 54. Bartoš (Štrba, Kristek) - 36. D. Hájek. Rozhodčí: Šindler - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 2 958.
České Budějovice: Mezin - Kotaška, R. Čech, Jasečko, Jindra, Jakeš, Ďurák - Kristek, Štrba, Bartoš - Mrázek, Ondřej, Sailer - Fadrný, Bacul, Bělohlav.
Karlovy Vary: Barta - Ptáček, D. Hájek, Vantroba, Galvas, Bauer, Rodin, od 41. navíc Kivoň - Tvrdík, Alinč, Němčický - Netík (24. V. Polák), Lipianský, Bednařík - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - od 41. navíc Košťál.

Komentář k utkání

Karlovarští opět potvrdili, že České Budějovice jsou týmem, na který neumí hrát. Na první pohled bylo znát, že souboj svádí tým bojující o play-off a tým, který okupuje poslední příčku tabulky. Jak se bojuje o důležité body, však ukázali domácí hráči a naopak odevzdaně působili během utkání Západočeši. V první pětiminutovce se dalo hovořit o vyrovnané partii, i když více gólových šancí si vypracovali Jihočeši. Barta si dnes postavil tyče jak měl, neboť jej několikrát zachránily. V dalších minutách již ovládli led hráči v bílém a dovolovali soupeři jen chvilkově se dostat do tlaku. V prvních dvaceti minutách si Jihočeši vytvořili minimálně pět jasných gólových příležitostí, ale Barta byl v dnešním utkání velkou oporou. Jenom díky jeho a Mezinovým perfektním zákrokům skončila první třetina 0:0.

Střeleckou smůlu svého týmu protrhl hned na začátku prostředního dějiství Mrázek, který propasíroval mezi Bartovými betony puk do sítě. Vary si do poloviny zápasu vypracovaly jedinou velkou příležitost, když Bednařík zleva pálil, ale trefil jen lapačku domácího Mezina. První ze svých dvou gólů vstřelil Bartoš ve 33. minutě. Svůj průnik po pravém křídle zakončil nádhernou střelou do vinglu nad Bartovou lapačkou. Nad tímto hokejovým kouskem muselo zaplesat srdce nejednoho diváka. Čestný úspěch zaznamenal pro svůj tým v přesilové hře Hájek. Svou první ranou napálil Bartoše, ale od něj se puk odrazil zpět a reparátní střela prošla mezi betony domácí jedničky až do brány. To však byl jediný světlý okamžik v chmurném představení Energie. Do konce druhé třetiny si Budějovice vypracovali ještě pár šancí, ale Barta svůj tým udržel ve hře o body.

Z letargie se pokusili varští probrat na začátku poslední dvacetiminutovky - leč Galvasova střela si cestu mezi tyče nenašla a tím jako by hosté rezignovali. Předposledním hřebíčkem do rakve byla střela Bacula, který využil signalizovaného trestu pro hosty a efektivně uklidil puk za Bartu. Na tento gól odpověděl za hosty Kraus velmi nebezpečnou střelou, ale Mezin stačil posunout beton na správné místo. Konečnou podobu dal výsledku Bartoš. Od levého kruhu si najel před Bartu a další nádhernou střelou nad lapačku pod horní tyč definitivně rozhodl o zisku všech tří bodů pro České Budějovice. Ty v současnosti ztrácí na třináctou příčku 9 bodů. Jejich soupeř díky bodovému importu Kladna z Liberce ztrácí na play-off body 3.

Ohlasy trenérů

Radek Ťoupal (České Budějovice): "Měl jsem obavu z toho, jak hráči k zápasu přistoupí. Mile mě však překvapili, od začátku se nutili do aktivního pohybu a střelby. Ve třetí třetině jsme se trochu obávali o výsledek, ale třetí gól vnesl klid do hry a vítězství bylo zasloužené. Již proti Spartě jsme přeřadili Sailera na levé křídlo k aktivní dvojici Mrázek - Ondřej a tento tah se ukázal jako velice pozitivní i dnes."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Budějovicím blahopřeji, ve všech činnostech byly lepší, měly větší touhu po vítězství bodovaly zaslouženě. My jsme dnes neodvedli dobrý výkon, o play off se takhle nebojuje. Při zápasech na ledě soupeřů se nedokážeme dostatečně zkoncentrovat."

Související články