HC Energie Karlovy Vary

Energie si veze ze Znojma sedmibrankový příděl

Z n o j m o - V 50. kole přivítali Orli na svém ledě HC Energii Karlovy Vary a doslova je rozprášili svým střemhlavým útokem v poměru 7:1 po třetinách 2:0, 4:1 a 1:0. Čestný úspěch Energie zaznamenal ve druhé třetině karlovarský kapitán František Ptáček. Západočeši si tak nejspíše definitivně přibouchli dveře do elitní osmičky. Po vítězství HC Lasselsbergeru nad Vsetínem a prohře HC Rabatu ve Vítkovicích již ztrácí Energetici 4 body a to hned na dva týmy okupující osmou příčku, na již avizovanou Plzeň a momentálně deváté Kladno.
Tipsport Extraliga, 50. kolo, ne 22.2.2004
Znojmo
Karlovy Vary
7:1
2:0, 4:1, 1:0
Branky: 8. Ludvík (Haman, R. Erat), 12. Plášek, 24. P. Pucher (Rataj), 27. Rataj (Uram), 30. R. Erat (Barus, Pardavý), 33. Barus (P. Pucher, Uram), 43. Ludvík (Toman) - 30. F. Ptáček (Kraus, Skuhravý). Rozhodčí: Husička, Minář - Pospíšil, Unzeitig. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4856.
Znojmo: Duba - Soudek, Havíř, Snopek, Křetinský, Benák, Toman, R. Němeček, Mojžíš - Rataj, P. Pucher, Uram - R. Erat, Pardavý, Barus - Plášek, Haman, Ludvík - Mikulík, Milan Procházka, T. Hradecký
Karlovy Vary: Barta - Jan Kudrna, F. Ptáček, Galvas (21. Hájek), Vantroba (21. Kivoň), Bauer, Rodin - Němčický, Alinč, Jantovský - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Košťál, Pech, Jaroš - Bednařík, V. Polák, Netík

Komentář k utkání

Na karlovarských hráčích nebyla v začátku utkání vůbec vidět únava ze včerejšího těžkého zápasu s Plzní. Tlačili se do útoku a ohrožovali branku Znojma daleko častěji než Orli Bartu v kleci Varů. Pozornost znojemského brankáře Duby prověřili Jantovský, Netík a Kumstát. Pomalejší nástup Orlů do zápasu však brzy opadl a iniciativa přešla na jejich hole. Po pěkné kombinační akci v 8. minutě padl první gól, když Ludvík, číhající u Bartovy branky dostal pěknou přihrávku od Pláška a nekompromisně zavěsil. Vary pak ještě zbraně nesložily a snažily se hrozit, ale ve 12. minutě je zmrazila chyba jejich gólmana, který po vyjetí za pukem dovolil Pláškovi skórovat do prázdné klece. Závěr třetiny zcela patřil Znojemským, kteří mohli i zvýšit, ale jejich hraní si s pukem v útočné třetině často vedlo k překombinovaným akcím a nepřesným střelám nebo přihrávkám.

Hokejoví hračičkové z první pětky pokračovali v drcení soupeře i po pauze a připravovali si jednu šanci za druhou a diváci viděli na góly bohatou třetinu. Nejprve se ve 24. minutě trefil za Bartu Pucher, o necelé tři minuty později v přesilovce Rataj po zpětné přihrávce Urama. Po chvíli už byl stav 5:0, když se po pěkné kombinaci prosadil Erat a náladu Orlům nezkazilo ani snížení po plachtivé Ptáčkově střele z 30. minuty. Naopak Orli dál bavili početné publikum efektními kombinacemi a vtipnými přihrávkami, kterým ovšem chvílemi chyběla důraznější střelba - snaha hledat výhodněji postaveného spoluhráče byla velmi patrná. Na začátku 33. minuty přišel šestý gól z hole Baruse, který vymetl růžek Bartovy branky. Energie působila na ledě zcela bezradně a snad pouze Petr Kumstát se ve svém bývalém působišti chtěl vytáhnout.

Orli Energii definitivně vymazali ze zápasu na začátku posledního dějství, kdy se svou druhou brankou v zápase prezentoval Ludvík z téměř stejné pozice a stejnou střelou do víka. Trenéři Varů se rozhodli ponechat Bartu v blátě až do konce zápasu, pouze zařadili do sestavy několik náhradníků. Stejně tak trenér Pazourek nasadil do hry čtvrtou pětku. Znojmo předvádělo hokejovou šou pro diváky. Několik pokusů první pětky o vyšperkování akcí gólem neskončilo, i když k tomu bylo velice blízko. Milan Procházka, plný síly po zranění, vysadil jedním z varských hráčů plexisklo a utkání bylo na chvíli přerušeno. Orli se už pak nikam nehnali a snaha hostí o další korekci skóre už byla spíše křečovitá. Štěstí ještě stálo při Dubovi, když Kumstát nastřelil pět minut před koncem tyčku.

Ohlasy trenérů

Milan Skrbek (Znojmo): "Z naší strany byl zápas určitě vydařený. Hráli jsme lépe dopředu, než dozadu a v některých fázích zápasu jsme to s kombinacemi až trochu přeháněli. Jsme rádi, že jsme konečně dosáhli výrazného vítězství."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Znojmo hraje v pohodě, kombinačně výborně. Přitom jsme neodehráli špatnou partii, i když výsledek 1:7 vypadá na jednoznačný průběh. Od stavu 3:0 už Znojmo tolik nebránilo, vytvářeli jsme si šance, ale neproměnili jsme je. Na to jsme doplatili příliš drastickou prohrou. Kdybychom doma v sobotu s Plzní neprohráli, tak jsme přijeli do Znojma určitě plni eufórie. Nedokázali jsme se z tohoto výsledku vzpamatovat. Ještě sice máme teoretickou naději na postup do play off, realita ale bude zřejmě jiná."