HC Energie Karlovy Vary

Dorost opět válí. Mladíci zničili Litvínov

K a r l o v y  V a r y - Ze smolné sobotní porážky s Českými Budějovicemi se karlovarští dorostenci obdivuhodně otřepali. Čtvrteční ofenzivní partii s Chemopetrolem pro sebe energetici rozhodli využitím dvou přesilovek a parádním výkonem mladičkého brankáře Bendy, který chvílemi přiváděl forvardy Severočechů až k šílenství. V dobrém světle se předvedl také střelec dvou branek Energie Jan Kalousek. Po třetinách 2:1, 1:0 a 2:0 porazily Karlovy Vary Litvínov 5:1. Utkání jsme sledovali v online přenosu.
Extraliga dorostu, 50., čt 26.2.2004
Karlovy Vary
Litvínov
5:1
2:1, 1:0, 2:0
Branky: 6. Hartman (Chotaš, Petružálek), 18. Kalousek (Račanský, Dudek), 30. Kalousek, 56. Kuběna (Štryncl), 60. Záhora - 12. Salač (Nekvinda). Rozhodčí: Beránek - Šmíd, Jelínek. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 150.
Karlovy Vary: Benda - Mašek, Mrkvička, Štryncl, Boguský, Schmidt, Chotaš, Tollinger, Jan Bauer, Kalousek, Hájek, Dudek, Petružálek, Smolík, Záhora, Sláma, Slovák, Kuběna, Pristr, Račanský, Hartman
Litvínov: Fikrt - Panuška, Kučera, Polák, Linhart, Kubát, Rupec, Nekvinda, Maxa, Vrtek, Matouš, Soukup, Rindoš, Schon, Vlček, Salač, Brožovský

Komentář k utkání

Chemici na domácí doslova vlétli a již v první minutě měl obrovskou šanci Vrtek, jenž se proháčkoval přes obránce Varů. Jeho pokus však zmařil domácí gólman Benda. Na začátku druhé minuty byl vyloučen domácí Kalousek za hákování, ale Litvínov vyslal na karlovarského brankáře pouhou jednu střelu. Ve čtvrté minutě se před litvínovským gólmanem Fikrtem zjevil domácí kapitán Jan Bauer a střelu vyslanou jedním z karlovarských beků tečoval těsně mimo branku hostí. V šesté minutě, kdy na trestné lavici seděl hostující Kučera za hákování, otevřel skóre domácí Martin Hartman, když sklepl nahození Petra Chotaše. V desáté minutě mohlo být srovnáno, když výhodu přesilové hry dostali hosté za faul Petružálka. Litvínovští beci pálili od modré čáry jednu střelu za druhou, ale brankář Benda si počínal na výbornou. Těsně po skončení litvínovské přesilovky zachybovala ve vlastním obranném pásmu karlovarská obrana a po střele Nekvindy dorážel do odkryté branky Vlastimil Salač. Další vyložená šance přišla až v osmnácté minutě a byla to překrásná akce na jeden dotek karlovarského útoku. Zpoza branky přihrával Dudek, Račanský přiklepl puk do brankoviště a tam již zcela osamocený Jan Kalousek zvyšoval na 2:1 pro domácí. Poslední velkou šanci v první třetině si vypracovali hosté. Rindoš si najel před Bendu a nastavil hůl střele jednoho z litvínovských obránců. Puk se lehce otřel o hokejku forvarda Chemiků a nabíral směr pravého horního rohu Bendovy brány. Domácí brankář však reflexivně vystřelil svou pravou ruku a srazil puk vyrážečkou mimo své tyče.

Na začátku druhé dvacetiminutovky dostali domácí obrovskou šanci zvýšit svůj náskok, když čtyřiadvacet vteřin po sobě byli vyloučeni hostující Kučera za krosček a Polák za podražení. Domácí uzamkli Chemiky v pásmu na dlouhou dobu, ale střely Maška, Štryncla i Račanského pohotově likvidoval výtečný Fikrt. V devětadvacáté minutě se vylučovalo na straně domácích. Za podražení si šel na dvě minuty odpočinout Hartman. Paradoxně se ale radovali domácí. Jan Kalousek se prezentoval individuální akcí přes dva litvínovské hráče a své bruslařské sólo zakončil lehkou střelou po zemi do protipohybu brankáře Severočechů. Litvínov zůstal po třetím gólu Varů jako opařený a domácí dorostenci zcela převzali iniciativu. Litvínovské držel nad vodou gólman Fikrt, když likvidoval několik za sebou jdoucích šancí domácích. V šestatřicáté minutě se řítil karlovarský Pfistr sám na brankáře Chemiků, ale ten opět výborně zasáhl. Na konci druhého dějství se domácí opět dostali k přesilové hře 5 na 3, která však byla přerušena přestávkou.

Na začátku třetí třetiny, ve stále trvající přesilové hře domácích, uzamkli Energetici hráče Litvínova před jejich brankou, ale opět výborný Fikrt všechny pokusy domácích zneškodnil. Ihned po skončení přesilové hry Karlových Varů se dostali do úniku 2 na 1 litvínovští Polák a Schon. Domácí obránce se zaměřil na hráče bez puku a tak se druhý jmenovaný dostal sám před Bendu. Karlovarský brankář však neznervózněl a šanci hostujícího útočníka zlikvidoval. Následovala řada vyloučení na obou stranách a v šestapadesáté minutě byla jedna z početních výhod využita. Byli to opět domácí, kteří zvýšili již na 4:1. Po přihrávce Štryncla se odhodlal k velkému sólu Pavel Kuběna, jenž objel branku a kličkami přes dva obránce se dostal k zakončení. Položil si Fikrta a do zcela odkryté branky již nebyl pro karlovarského forvarda problém zavěsit. V sedmapadesáté minutě se dostali hosté ke dvěma samostatným únikům, ale brankář Benda si opět počínal výborně a obě sóla zlikvidoval. Poslední hřebíček do litvínovské rakve zatloukl nováček v dresu dorostu Matěj Záhora, když zpoza branky nastřelil Fikrtovy betony, od kterých se kotouč odrazil do brány. Tečkou za utkáním byl zcela zbytečný faul litvínovského Poláka, jenž si šel v čase 59:58 sednout za krosček.