HC Energie Karlovy Vary

Hořkosladké loučení se sezónou

K a r l o v y  V a r y - V posledním duelu HC Energie ročníku 2003/04 bojovali karlovarští hokejisté dlouho o vítězství nad lídrem soutěže z Pardubic. Nakonec se však v závěru podařilo Východočechům vyrovnat. Přesto nebylo loučení s uplynulou sezónou úplně smutné. Jeden bod za konečnou remízu 3:3, po třetinách 2:2, 1:0 a 0:1, na konečném umístění energetiků nemohl nic výrazného změnit a tak nejvěrnější fanoušci vyprovodili svůj tým dlouhotrvajícím potlesekem. Na domácí straně opět předvedla svou ofenzívní sílu Skuhravého řada. Nejlepší střelec Karlových Varů Petr Kumstát přidal do své sbírky další dva přesné zásahy.
Tipsport Extraliga, 52. kolo, pá 27.2.2004
Karlovy Vary
Pardubice
3:3
2:2, 1:0, 0:1 - 0:0
Branky: 11. Jantovský (Bednařík, Ptáček), 12. Petr Kumstát (Skuhravý, Vantroba), 36. Petr Kumstát (Kraus) - 5. Razingar (Dopita), 14. T. Divíšek (Lubina, P. Sýkora), 57. Jaroslav Kudrna (Dopita, Luža). Rozhodčí: Husička, Minář - Pešek, Šátava. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 2124.
Karlovy Vary: Barta - Jan Kudrna, F. Ptáček, Galvas, Bauer, D. Hájek, Kivoň, Vantroba - Bednařík, Alinč, Jantovský - Kraus, Skuhravý, Petr Kumstát - Košťál, Pech, Jaroš - Tvrdek, V. Polák, Netík.
Pardubice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Zábranský, Duben, Luža, Pácal - Razingar, Dopita, Blažek - P. Sýkora, Divíšek, S. Procházka - Jaroslav Kudrna, Mikeska, Lubina - Kolář, Koukal, Průcha.

Komentář k utkání

Do posledního utkání sezóny na karlovarském zimním stadionu vlétli pardubičtí hráči jako uragán. Již ve druhé minutě si najel Stanislav Procházka mezi kruhy na ideální přihrávku Tomáše Divíška a příklepem poprvé vystrašil Libora Bartu. Radost si „perníkáři" užili v 5. minutě. Dopita svou akci do zdárného konce nedotáhl, hbitý Razingar už na ležícího domácího gólmana recept nalezl. Karlovarští se ještě chvíli sbírali z rychlého direktu, nedotaženým dravým průnikem mladého Tvrdka, jakoby odstartovali nečekaný, ale jen krátkodobý obrat. Nejprve v 11. minutě dorazil v přesilové hře Ptáčkovu dělovku mířící do tyče Jantovský, o minutu později vyrazil Svoboda Kumstátův pokus jen vysoko nad sebe. Plachtící puk si poté bezmocný reprezentační brankář srazil do sítě. Neuběhly ani dvě minuty, když byl stav zápasu znovu vyrovnaný. Nedůraznosti domácí obrany využil k uzavření účtu první třetiny Tomáš Divíšek.

Pohoda první přestávky strávené v kabinách se přesunula i do úvodu prostřední části. Nepřesnosti v obou táborech ukončila až Skuhravého řada v polovině duelu. Delší obléhání Svobodovy klece mohli přetavit v branku především střílející obránci. Rány Kivoně a Hájka vyvolaly v tribunách jen dunivý hukot. Stejný ohlas patřil i pardubickému kapitánovi Michalu Sýkorovi, jehož projektil zneškodnil pohotový Bartův beton. Prakticky z protiútoku vyrazili ke steči Kraus s Kumstátem. Druhý jmenovaný potvrdil ranou z blízkosti pozici nejlepšího klubového střelce a dostal Energii znovu do vedení.

V solidním světle se v dnešním souboji převedli karlovarští junioři. Hbitý Pech udivoval výborným pohybem, o něco urostlejší Tvrdek se zase prosazoval svým důrazem. Střelecky se tentokrát mladá výpomoc neprosadila. Podobně jako ve druhé části, i v té třetí se tribuny dlouho bavily především propracovanými pokřiky pardubického kotle a vytrvalým bubnováním nejvěrnějších domácích. To pravé napětí přišlo až v závěru. Jaroslav Kudrna našel v 57. minutě skulinku v Bartově postoji a odstartoval tak zoufalou honbu energetiků za vítězným gólem. Rychlou akci dlouhodobě nejlepší karlovarské formace zakončil Jakub Kraus parádní bekhendovou ranou, bohužel pro domácí, pouze do horní tyče. Ještě větší zklamání zažil mladý bojovník 15 vteřin před sirénou, kdy si při signalizované výhodě položil brankáře vítězů základní části, ten však v poslední chvíli prokázal své kvality a vymrštěným levým betonem zajistil prodloužení.

Plno vzruchu přinesl i nastavený čas. Dohrávanou přesilovku nezužitkovala výborně kombinující formace Kumstát, Skuhravý, Kraus, ani úplně osamocený obránce Galvas troskotající na famózní vyrážečce Adama Svobody. I ve zbylém čase měli více chuti zvítězit domácí borci, žádná akce ale k vážnějšímu zakončení nevedla. Věrní fanoušci tak mohli po závěrečném hvizdu poděkovat svým oblíbencům za poslední bod získaný v ročníku 2003/2004. S celkovými 62 body skončila Energie na 12. místě extraligové tabulky. Letošní zisk je v historii karlovarského klubu

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Karlovy Vary): "Chtěli jsme se důstojně rozloučit s diváky, což se nám podařilo. Škoda Krausových tří nevyužitých šancí v závěru, ale i tak jsme spokojeni."

Miloš Říha (Pardubice): "Bylo vidět, že jde o poslední utkání, alespoň z naší strany nebylo nasazení stoprocentní. Byli jsme sice kompletní, ale hráči už se podvědomě trochu šetřili na play off. Jen jsme nechtěli prohrát, a to se podařilo."

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 27.2.2004

Ostrostřelec Kumstát už hattrick nestihl