HC Energie Karlovy Vary

Bývalý karlovarský zadák Normunds Sejejs reprezentuje Lotyšsko!

P r a h a - Vedle českého obránce Jiřího Šlégra hájil v minulosti barvy Karlových Varů lotyšský obránce Normunds Sejejs. Poprvé tomu tak bylo v sezóně 1998/99, o dva roky později se do Varů ještě na rok vrátil. Letos vybojoval slovenský titul se Slovanem Bratislava, ovšem v kádru mistra pokračovat nebude. "Čekám nyní na nějakou nabídku. Teoreticky bych se nebránil ani návratu do Čech, líbilo se mi tam," uvedl Sejejs, který působil také v Litvínově. Ve Slovanu nyní působil se svým bývalým spoluhráčem z Varů Petrem Pavlasem, s žádnými hráči z kádru tamější Becherovky však již v kontaktu není. "Jsem ale v kontaktu s několika lidmi v Karlových Varech, kteří nemají nic společného s hokejem. Díky nim vím, co se tam děje," říkal výbornou češtinou.
Normunds Sejejs se na světový šampionát vrací po dvouleté pauze. Od trenéra Curta Lindströma dostal pozvánku do přípravy, původně ji chtěl odmítnout, ale manželka ho přemluvila. "To, že se hraje šampionát v České republice, nehrálo při rozhodování žádnou roli. Mně se moc už nechtělo,. ale manželka si přála, aby mě naše tříletá dvojčata, která se narodila právě v Karlových Varech, viděla hrát za národní tým. Tak jsem přijel na přípravné zápasy a v kádru jsem již zůstal."

Lotyšsko má pouze 2 648 tisíc obyvatel, poměrně malou hokejovou základnu, přesto však Lotyši na šampionátu předvádějí výborné výkony a navíc naše hlavní město doslova zaplavila lotyšská červenobílá lavina fanoušků. Nebylo to tak poprvé, opakuje se to pravidelně každý rok. Už před třemi roky v Norimberku říkal po nečekané porážce od Lotyšů trenér Američanů Lou Vairo: "V hledišti bylo snad celé Lotyšsko. Jen pro velký počet jejich fanoušků jsem nemohl najít jejich krále."

"Nejlepší lotyšští hráči spolu hráli v sovětských dobách v Dynamu Riga. Všichni jsme hráli v jednom týmu, který hrál nejvyšší sovětskou soutěž. Teď už většina nejlepších hráčů působí v zahraničí a během sezóny už nejsme tolik v kontaktu. Vždycky se takhle jednou za rok ještě sejdeme a reprezentujeme svou vlast. My, co jsme spolu hrávali za Rigu, však stárneme a ubývá nás," vysvětluje Sejejs.

Za dva roky se světový šampionát bude konat právě v lotyšské Rize. Pro generaci okolo Irbeho, Ozolinše či Žoltokse to může být vyvrcholení jejich hokejové kariéry. "Těžko říci, ale znáte to. Čas běží nám všem. Letos jsem se udržel v národním týmu například i na úkor Astašenka, který hrál v NHL. Dokázal jsem si, že ještě stačím na mezinárodní hokej." I na světovém šampionátu zatím odvádí Sejejs velice dobré výkony a patří k oporám mužstva.

V uplynulé sezóně vybojoval se Slovanem Bratislava slovenský titul. V mužstvu ovšem už pokračovat nebude. "Nezůstávám. Ze Slovanu odchází spousta hráčů a vedení chce mužstvo výrazně omladit." O svém dalším působení ještě nemá jasno. Možnost, že se vrátí do české extraligy, nezavrhuje. "Vaše liga je kvalitní, zažil jsem tu nádherné roky. Zatím jsem žádnou nabídku nedostal, ale určitě bych o ní přemýšlel. Uvidíme," uvažoval Sejejs.

Nejvíce peněz v Evropě je v současné době v ruské Superlize. Do Ruska však Sejejs nechce. "Peníze nejsou všechno, do Ruska nepůjdu. Naposledy jsem se tam dostal s mládežnickou reprezentací před patnácti roky. Podle mého se tam moc nezměnilo, Moskva je takový stát ve státě, jinak to tam není žádná sláva. Do Ruska mě to skutečně neláká," vysvětlil Sejejs.

Lotyšsko nyní čekají zápasy se Švýcary a Rakušany. Pokud chtějí postoupit do čtvrtfinále, musejí Lotyši uspět. "Musíme do těchto utkání dát všechno." Důležité bude, aby se Lotyšsko ponaučilo ze zápasu s Kanadou. "Trochu nám chybí důraz. Útočníci moc nechodí před branku a pak se střílí, když gólman všechno vidí," dodal na závěr Normunds Sejejs.