HC Energie Karlovy Vary

Musíme víc střílet a méně kombinovat, říká Róbert Tomík

K a r l o v y  V a r y - Na první domácí zápas Energie se sešlo velké množství fanoušků a to i přes fakt, že šlo pouze o přátelské střetnutí. Soupeřem Karlových Varů byl tým Českých Budějovic, který nezvládl baráž s Jihlavou a sestoupil tak do první ligy. Na kvalitě jejich kádru se tento pád skoro vůbec nepodepsal a možná i proto se výhra domácích nerodila lehce. Přesto se ve velmi dobrém světle ukázala slovenská trojce – Tomík, Lipanský, Hurtaj! Obzvláště Róbert Tomík byl v centru pozornosti. Vždyť je to on, karlovarský rekordman v produktivitě. Jako jediný totiž dokázal během sezony nastřádat 52 bodů!
Jakmile bylo oznámeno, že do HC Energie přišel Róbert Tomík, každý z karlovarských fanoušků netrpělivě čekal, až zase uvidí tohoto ostrostřelce v akci. Jak se cítil on sám, po tak dlouhé době, opět na ledě lázeňského města?

Cítil jsem se velmi dobře, všechno bylo v pohodě.

V zápase na Kladně jste chyběl, takže to byl Váš první zápas v sezoně. Jste s ním spokojen?

Je to pravda, byl to můj úplně první zápas. Ale myslím, že se celkově docela povedl, i když to na začátku není nikdy moc dobré.

Na druhou stranu, i když se sezona teprve rozbíhá a hráči si na sebe zvykají, Vaše řada dokázala vymyslet velice pěkné kombinace.

To je pravda, nějaké nahrávky a kombinace tam byly, ale nedávali jsme z toho branky. Určitě by bylo lepší méně kombinovat, ale zato střílet góly!

Často jste chtěli skórovat vyloženě do prázdné brány, ale soupeř se vždy se štěstím ubránil.

Bohužel to bylo moc překombinované! Chce to víc střílet, zjednodušit hru.

Nebylo to dané třeba menší důležitostí tohoto zápasu? Šlo pouze o přátelské utkání a ještě s celkem z první ligy. V extralize se už asi budete do koncovky tlačit víc.

Myslím, že to bylo i soupeřem. Nechával nám totiž až příliš mnoho prostoru, kterého jsme využívali ke zbytečným nahrávkám. Až bude těžší soupeř, pak bude i mnohem náročnější prosazovat se v útočném pásmu. Na nějaké kombinace bude potom mnohem méně času.

Jak byste zhodnotil tempo zápasu? Oproti Kladnu to byl asi klidnější zápas.

Podle mého mělo utkání celkem dobrou úroveň. Na to, že máme ráno trénink, potom posilovnu, tak si myslím, že to mělo dobré tempo.

Vaše předcházející působení v Karlových Varech vyšlo na jednu stranu skvěle, ale na tu druhou dost nešťastně. Stal jste se nejlepším cizincem v extralize, získal jste 52 bodů, ale Vary šli do baráže.

Ta sezona byla hrozná! Po individuální stránce mi to vyšlo, to je pravda. Ale pro klub a pro všechny fanoušky to bylo díky baráži obrovské zklamání!

Co rozhodlo proto, že jste se na Západ Čech vrátil?

Karlovy Vary mi daly nabídku, já jsem jí zvážil a souhlasil. Cítil jsem se tu dobře, rodině se tu taky moc líbilo, takže jsem se rozhodl a rád se vrátil.

Jaké máte cíle pro letoší rok?

Já jsem tu hrál v té barážové sezoně a tehdy byly ambice velmi vysoké a všichni víme, jak to dopadlo. Nerad na to vzpomínám a proto ani nepřicházím s velkými ambicemi, i když nějaké cíle tu rozhodně jsou! Myslím ale, že je lepší začít skromně a nechat tomu volný průběh.

Vliv na nějaký úspěch by mohla mít i dobrá parta, která prý v Energii je.

To je pravda a doufám, že se to ještě trošku zlepší. Že bude všechno klapat, protože když je pohoda v kabině, pak přichází i úspěchy.

Co říkáte na to, že je tu takové množství Slováků? A přicházejí další.

(Smích) Přicházejí další a další. To je pravda! Já nevím, ale nakonec bude potřeba to nějak vyřešit. Já už cizinec nejsem, ale přesto je tu ještě jeden hráč navíc.

A Vy sám jste rád, že je tu více vašich krajanů?

Mě je jedno, jestli je to Čech, Slovák, nebo třeba Rus. Já se bavím s každým, není to tak, že bych se bavil s někým víc jenom proto, že je ze Slovenska.

Nemá to tedy na Vás vliv, jako jinde v zahraničí?

Ne, já si tu jako cizinec nepřipadám a myslím, že ani kluci nás jako cizince neberou.

Související články