HC Energie Karlovy Vary

Další vítězství v přípravě, Energie zdolala finalistu extraligy

P r a h a - Čtvrtý přípravný duel před extraligovým ročníkem 2004/05 postavil karlovarským hokejistům do cesty druhý celek uplynulé sezóny HC Slavii Praha. Energetici se dostali do vedení bleskovou trefou Petra Kumstáta, povedenou úvodní pasáž hry potvrdil druhou brankou Jan Alinč. Přestože se Pražanům v samotném závěru druhé třetiny podařilo ve vlastním oslabení snížit, Energie si již cenné vítězství pohlídala. Trpkou premiéru proti svému bývalému klubu prožil v domácí brance Petr Franěk. Jeho karlovarský nástupce Edgars Masalskis se opět prezentoval velmi slibným výkonem. Po třetinách 0:2, 1:0 a 0:0 zvítězila HC Energie v Praze nad Slavií 2:1.
Přípravné zápasy, přát., čt 12.8.2004
Slavia
Karlovy Vary
1:2
0:2, 1:0, 0:0
Branky: 40. Dlouhý (Kopecký) - 2. Kumstát, 15. Alinč (Procházka). Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení:1:0. Rozhodčí: Florián. Diváci: 200.
Slavia: Franěk - Kadlec, Kolařík - Novák, Kučera - Žabka, Graňák - Šulc, Pojkar - Hruška, Beránek, Sup - Duda, Sobotka, Tomica - Míka, Krátoška, Antoš - Vondrka, Kopecký, Dlouhý
Karlovy Vary: Masalskis - Ptáček, Kutlák - Jiří Polák, Krajíček - Vantroba, Bauer - Tomík, Lipianský, Hurtaj - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Milan Procházka, Alinč, Němčický - Vojtěch Polák, Pech, Košťál

Komentář k utkání

Jak úvodní buly, tak první šance připadla na domácí, ale byli to hosté, kteří se již ve druhé minutě ujali vedení. Petr Kumstát nepříjemným forčekingem vybojoval puk v útočném pásmu a překonal Fraňka. Po první brance Energie se hráči Slavie dostali pod tlak a teprve v šesté minutě se dostali do útoku. Konkrétně Marek Tomica se výborně proháčkoval mezi hostujícími beky a prudkou střelou z mezikruzí otestoval postřeh gólmana Masalskise. Poté Slavia převzala iniciativu a několik minut nepustila Energii do svého obranného pásma. Ale ani Antošovi, ani Supovi se hostujícího brankáře překonat nepodařilo. Další velká šance domácích přišla v jedenácté minutě, když se obránce žabka uvolnil před Masalskise, ale ten se roztáhl na brankové čáře a jeho pokus zlikvidoval. Poté se hra vyrovnala a obě mužstva si vytvářela slibné šance. Slavia opět několikrát nebezpečně ohrozila lotyšského reprezentanta, ale byly to opět Karlovy Vary, které skórovaly. V patnácté minutě dorazil Jan Alinč za Fraňkova záda střelecký pokus Milana Procházky. V minutě šestnácté přišlo první vyloučení a to na straně domácích. Hosté si však v početní výhodě počínali velmi nejistě a brankáře Fraňka téměř neohrozili. Také na druhé straně přišlo vyloučení. Za nedovolené bránění byl vyloučen hostující Pech. Slavia si vytvořila jedinou vyloženou šanci, když Vondrka tečoval nahození jednoho z obrnáců. První třetina tak skončila 2:0 pro hosty.

Druhou dvacetiminutovku začali lépe hosté. Ve dvaadvacáté minutě vystihl Kumstát minelu mladíka Sobotky a ujížděl sám na Fraňka. Karlovarský forvard zvolil střelu švihem, ale Franěk mocně vymrštil svou lapačku a puk v ní zkrotil. Několik vteřin na to byl vyloučen domácí Graňák, avšak Energie opět přesilovou hru nevyužila. V osmadvacáté minutě přihrával Hruška Supovi do brankoviště, ale Masalskis se včas položil na zem a nedovolil slávistickému ostrostřelci skórovat. V šestatřicáté minutě se před Masalskise uvolnil Krátoška, ale Masalskis jeho pokus zkrotil ve své lapačce. O minutu později se po dlouhé době dostaly do šance Karlovy Vary. Mezi kruhy si najel Alinč a pokoušel se technickou střelou překonat Fraňka, ten však byl pozorný. V devětatřicáté minutě se dostal do velmi slibné šance domácí Hruška, když dorážel Kadlecovu střelu. Ve čtyřicáté minutě byl za držení hole vyloučen domácí Krátoška. Karlovy Vary však trestuhodně zaspaly a "balet" Pavla Kolaříka jakoby opařil jejich obranu a jako čistý průstřel projel s pukem až před Masalskise. Tam se puku zmocnil Kopecký a předal jej do brankoviště zcela nekrytému Radku Dlouhému, který bez nejmenších rozpaků poslal touš za již bezmocného gólmana Energie. Po druhé třetině byl tedy stav 2:1 pro Karlovy Vary.

Do třetí třetiny se Slavia vrhla po hlavě a zatlačila Energii do defenzívy. Její tlak sice na dvě minuty přerušilo vyloučení, když byl zcela zbytečně vyloučen Antoš. Po skončení této početní nevýhody však tlak domácích opět narostl. V šestačtyřicáté minutě se hosté poprvé ve třetí třetině dostali před Fraňka a konkrétně Alinč se snažil švihem překonat gólmana Slavie, ten však zachoval chladnou hlavu a excelentním semaforem si vysloužil potlesk diváků. Poté se hra na dlouhou dobu uklidnila. V šestapadesáté minutě si domácí vyžádali oddechový čas. O dvě minuty později byl zraněn hostující Lipianský, který musel opustit ledovou plochu s krvavým šrámem na ruce. Slavia se poté pokusila o závěrečný tlak, který však o několik málo vteřin skončil v zapomnění, když byl vyloučen domácí Antoš za hrubost. Slavii se již druhý gól v oslabení dát nepodařil a utkání tak skončilo 1:2 ve prospěch Energie Karlovy Vary po třetinách 0:2, 1:0 a 0:0.

Související články

Preview k zápasu | út 10.8.2004

Dvoudenní zpestření v Edenu