HC Energie Karlovy Vary

BAS-KVA 1:3: Milan Procházka dvěma góly dovedl Energii k vítězství

Po prvním zápase ve Švýcarsku odcházeli karlovarští hokejisté spokojeni. V zápase proti celku EHC Basilej, který loni sestoupil do druhé nejvyšší soutěže NLB, otočil Milan Procházka nepříznivě se vyvíjející zápas a další posila, Michal Dvořák, pak třetím gólem vnesl klid na karlovarské hokejky. Trenér Pavel Pazourek, který se musí vyrovnat s neúčastí Radima Rulíka (povinnosti na Světovém poháru), nechal odpočívat pětici hráčů - Ptáčka, Hurtaje, Lipianského, Tomíka a Tvrdka. Karlovy Vary využily dvě přesilové hry, naopak inkasovaly v oslabení od Schnydera po akci trojnásobného účastníka MS Fina Juhy Riihijärviho.
Přípravné zápasy, přát., čt 19.8.2004, St. Jakob-Arena
Basel
Karlovy Vary
1:3
1:0, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 9. Schnyder (Riihijärvi) - 22. M. Procházka (Dvořák), 24. Procházka (Kumstát, Alinč), 44. Dvořák. Rozhodčí: Prugger - Wirth, Wehrli. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:2. Oslabení: 1:0. Diváci: 376. Střely na branky: 23:25 (5:8, 6:10, 12:7)
Basel: Schöpf (náhradník: Wissmann) - Kessler, Bundi, Zehnder, Wüthrich, Oliver Schäublin, Forster, Sutter - Schnyder, Riihijärvi, Ivankovic - Voegele, Chatelain, Nüssli - Signorell, Prinz, Plavsic - Stalder, Badertscher, Keller.
Karlovy Vary: Mensator (náhradník: Masalskis) - Hlavačka, Krajíček, Jiří Polák, Bauer, Prošek, Suur, Kutlák - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Dvořák, Alinč, Procházka - Vojtěch Polák, Pech, Koštál - Šinágl.

Komentář k utkání

Po třech vítězstvích nad extraligovými soupeři (proti Plzni, Slavii Praha a Kladnu) a dvou porážkách s Kladnem a Norimberkem odstartovali karlovarští hokejisté tréninkové soustředění ve Švýcarsku. HC Energii Karlovy Vary přivítali jako hosta na svém stadionu hokejisté celku EHC Basilej. Šanci v brance dostal nejmladší z trojice karlovarských gólmanů, teprve dvacetiletý Lukáš Mensator. V 8. minutě jako první musel lovit puk z branky, když navzdory početní převaze hostujícího týmu skóroval při vyloučení Voegeleho Schnyder .Klasickou akci začala přihrávka finského exreprezentanta Juhy Riihijärviho na červené čáře najetého Stefana Schnydera, ten nedal Mensatorovi šanci. Odehrán byl přesně čas 9:00. Energetici měli poté více ze hry, ale několik příležitostí k vyrovnání propásli.

Do druhé třetiny opět vstoupili lépe hosté. Nejprve zužitkoval Zehnderovo vyloučení po přihrávce Dvořáka Milan Procházka. Ve 24. minutě zvítězil nad domácím brankářem Patrickem Schöpfem podruhé. To zakončil akci Kumstáta s Alinčem. Poté stadión viděl ještě několik dobrých karlovarských šancí, ale stav 2:1 se až do závěrečného hvizdu druhé dvacetiminutovky nezměnil.

V závěrečné třetině se opět do středu pozornosti dostal střelec gólu Stefan Schnyder. Nejprve se dostal do dobré šance, ale ztroskotal na Mensatorovi. Za kratičkou chvíli pak musel ven z ledu na trestnou lavici. V početní převaze roztočila Energie ruské kolo. Gólman Schöpf nedokázal zachytit přihrávku z levé strany, která se od něj jen odrazila. a nová posila z Plzně Michal Dvořák trefil z prava poloprázdnou branku. O několik minut později Vojtěch Polák propásl po minele Markuse Wüthrichse šanci ke vstřelené jistého gólul. Příležitost na snížení propásl v 56. minutě teprve šestnáctiletý juniorský útočník Thomas Keller. Finská posila Juha Riihijärvi v závěru překazil útočnou akci hostí, dostal puk do útočného pásma a Basilej se odhodlala k power-play. Konečný výsledek již však nezměnily ani šance Schnydera a Stefana Voegela. Tým vedený Pavlem Pazourkem vyhrál v Basileji 3:1.

Související články