HC Energie Karlovy Vary

S dorosteneckým trenérem Mlejnkem o přípravě i o nové sezóně

K a r l o v y  V a r y - Obrovská spokojenost a také úleva z povedené premiéry sálaly po závěrečném hvizdu úvodního střetnutí karlovarských dorostenců v letošní extralize z jejich hlavního kouče Karla Mlejnka. Mladí energetici svým kolektivním pojetím hry zcela rozložili litvínovský systém a po vítězství 8:1 se radovali z parádního vstupu do nové sezóny. S mladým trenérem, pro kterého byla vysoká výhra premiérou na trenérském postu u této kategorie, jsme hovořili nejen o sobotním střetnutí, ale také o všem co se v průběhu léta mezi dorostenci událo.
Jak probíhala letní příprava dorosteneckého týmu HC Energie?

V Přípravné období jsme se připravovali především v Karlových Varech. Přelom května a června jsme strávili na soustředění na Božím Daru.

Věnovali jste se v přípravě nějakým speciálním nácvikům, nebo jste zvolili tradiční letní přípravu?

Myslíme si, že v této věkové kategorii není největším problémem systém, ten se hráči naučí rychle. Zaměřili jsme se tedy na herní situace a především na přihrávku a střelbu. Na tom pracujeme pořád.

Jak se vám dařilo v přípravných střetnutích?

Odehráli jsme čtrnáct přípravných utkání, ve kterých jsme šestkrát zvítězili, čtyřikrát remizovali a čtyřikrát prohráli.

Přes léto se tradičně v mládežnických kategoriích vymění hodně hráčů. Jak probíhalo přípravné období po této stránce?

Začínali jsme s 27 hráči a třemi brankáři. Kádr opustili čtyři hráči. Jeden zde byl na zkoušku z jiného klubu, ale neosvědčil se. Naše mladé kluky, kteří potřebují nastupovat, jsme poslali hrát 1. ligu do Sokolova.

Loni byl karlovarský dorostenecký výběr připraven po fyzické stránce nejlépe v extralize. Proběhly i letos podobné testy?

Letos jsme se umístili společně s Plzní na čtvrtém místě mezi dvaceti extraligovými mužstvy.

Odchod kterých hráčů z loňského týmu vás nejvíce oslabil?

Nejvíce nás mrzí odchod Tomáše Hájka, ročník 1989, do Českých Budějovic. Je velká škoda, že se nám ho nepodařilo udržet.

V závěru loňského ročníku vám jen těsně unikl postup do vyřazovacích bojů. S jakými ambicemi vstupujete do sezóny letošní?

Letos postupuje do play-off šest týmu oproti loňským čtyřem, takže ta šance bude rozhodně vyšší. Ale my musíme jít zápas od zápasu a pak se uvidí.

O které hráče se letos budete nejvíce opírat?

V úvodu budeme určitě nejvíce spoléhat na brankáře reprezentace do šestnácti let Marka Bendu. Také si myslím, že více budeme spoléhat na naše obrané řady, které o trochu předčí naší ofenzívu.

Přestože jste u loňského výběru trenéra Bednáře nepůsobil, troufnul byste si tyto dvě mužstva porovnat?

Loňský tým měl ve svém středu Honzu Bauera a Pavla Kuběnu. Pavel ještě dnes nastoupil za nás, ale chtěli bychom aby se objevoval hlavně v mužstvu juniorů. Tito dva hokejisté byli hlavními tahouny mužstva, kteří uměli dát gól. Letos jsme po celé přípravné období takového hráče hledali. Bohužel se nám to zatím nepodařilo. Vstřílení branek vypadá tak, že se na tom musejí podílet všichni hráči.

Přestože svého elitního střelce tým podle vašich slov nemá, v prvním soutěžním utkání proti Litvínovu jste zvítězili 8:1. Dařily se vám přesilovky, oslabení, střelba, zachytal brankář... Co víc si může kouč přát?

Já jsem moc spokojený, protože to nebyla premiéra jen pro mladší hráče, ale také pro mě.