HC Energie Karlovy Vary

Drama do poslední vteřiny se smutným koncem

Dorostenci: Lasselsberger Plzeň - Energie Karlovy Vary 4:3. Podívaná, jak vystřižená z akčního filmu, byla dnes v podvečer k vidění na plzeňském "zimáku". V rámci dorostenecké ligy se zde střetli v derby s velkým "D" hokejisté Plzně a Karlových Varů. A kdo zavítal, ten byl k sedačce připoután nervy až do poslední vteřiny! Hosté drtivým závěrem vyrovnali, ale v poslední minutě nakonec rozhodl o vítězství domácích Jindra.
Extraliga dorostu, 5. kolo, čt 16.9.2004, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
4:3
2:0, 0:0, 2:3
Branky a nahrávky: 14. Benedikt (Štich, Jindra), 19. Malý (Zeman), 44. Stránský (Šimán), 60. Jindra (Štich, Sýkora) – 55. Sláma (Zmeškal), 57. Zmeškal (Sláma), 59. Sláma (Budínský, Šnajdr). Rozhodčí: Beránek – Pešek, Černý. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:2. Střely: 43 – 49. Diváci: 100. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.
Plzeň: Ulč – Štich, Zeman, Martinec, Andrle, Mottl, Jonák – Sýkora, Benedikt, Jindra – Bote, Malý, Šamlot – Šimán, Kubalík, Stránský
Karlovy Vary: Benda – Satora, Boguský, Zmeškal, Schmidt, Tollinger, Ozom – Budínský, Sláma, Smolík – Truhlář, Dudek, Šnajdr – Rohan, Polák, Pfister – Szakal, Klcso, Záhora, Děkan, Satora

Komentář k utkání

Do první třetiny vstoupila obě mužstva opatrně, jen plzeňská přesilová hra ve 4. minutě přinesla trochu vzruchu. Do první vážné šance se v 6. minutě prodral hostující Sláma, ale na Ulče si nepřišel, naopak na druhé straně bravurně zakročil brankář Benda při akci dua Malý, Jindra, kterýžto střílel po úniku dva na nikoho jen do dobře položeného betonu. V polovině 13. minuty pykal za držení varský Budínský a Plzeň výhodu využila: nahození Šticha od modré Benda jen vyrazil a Benedikt dlouhým forhendem zasunul puk do branky – 1:0! Do největší šance Varských v této třetině se dostal po nádherné stahovačce přes obránce Mottla Šnajdr, ale Ulč reflexivně vyrážečkou zakročil. Naopak jedinečná individuální akce na druhé straně již gólová byla: Ondřej Malý prokázal své ofenzivní schopnosti, odpoutal se od obránce na modré, nabruslil si zleva a nekompromisně zavěsil – 2:0! V čase 19:00 se nechal vyloučit plzeňský Martinec a málem se vracel zpět, to když Budínský obkroužil branku a pokusil se zasunout k tyči puk. Ulč byl ale na místě.

Druhá třetina tak začala pokračující přesilovkou a narůstajícím tlakem hostí, kteří i v 22. minutě dotlačili puk do branky, ale rozhodčí Beránek gól neuznal. Varští se tlačili do útoku a stříleli ze všech pozic, nejnebezpečnější byla bezesporu Budínského teč Satorovy střely, která šla těsně vedle tyče. Na ledě se přiostřilo a trestnou lavici využili v 29. minutě plzeňský Mottl a ve 34. minutě hostující Dudek. Přesilovka Plzně byla nebezpečnější, největší šanci zazdil příklepem do Bendovy náruče Boteho. Velikou šanci snížit měl v 37. minutě Pfister, jehož střelu Ulč vyrážečkou utlumil, a hlavně ve 40. minutě Smolík, který Ulčem vyraženou střelu obránce Satora tečoval pod na bruslích rotujícím gólmanem mimo. Čtyři vteřiny před koncem se do sólového úniku dostala hned dvojice varských útočníků, ale než mohli cokoliv vymyslet, byly Vary potrestány za příliš mnoho hráčů na ledě.

Plzeň ale svou přesilovou hru sehrála více než laxně a tak museli diváci chvíli zívat nudou, když tu znenadání padl další gól do sítě brankáře Bendy: to situaci dva na jednoho precizní tečí Šimánovy přihrávky poslal Stránský Plzeň k vítězným výšinám – 3:0! Vše se zdálo jasné…Karlovy Vary nejsou ale tým, který se jen tak položí na kolena! Trenér Mlejnek stáhl formace na dvě pětky a roztočil kolotoč. Ke konci 46. minuty si šel odpočinout k časoměřičům Benedikt, ale paradoxně největší šanci měli domácí – obrovský Sýkora projel až před Bendu, vystřelil a pokoušel se dorážet, ale puk se od břevna odrazil zpět do hry. V 53. minutě ujel domácí obraně Budínský, ale střílel jen do náruče Ulče. Další zbytečný faul pak předvedl Martinec a jeho chyby konečně využily i Vary – v čase 54:06 nahodil Zmeškal puk od modré a Sláma tečoval přesně – 3:1! Plzeň znervózněla a výsledkem byl další faul Stránského. A pak se projevila síla kapitána – 56:58: varský obránce Zmeškal napřáhl a dělovkou od břevna snížil na 3:2! Plzeň si ihned vzala time-out, ale ani ten nezabránil tomu, co mělo přijít – minutu a půl před koncem Plzeňáci vyhodili na zakázané uvolnění, Vary vytáhly z branky Bendu a v čase 58:42 příklepem přes obránce Šticha vyrovnal na 3:3 Sláma, přičemž všichni jeho spoluhráči vyskákali ze střídačky, aby mu pogratulovali!

Plzeň vypadala, že takový knock-out nepřežije. Jaké bylo ale její překvapení, když viděla, že sudí udělil trest varské lavici za zdržování. Kdoví, možná vycítila svoji šanci...tak jako tak, přesilovka tu byla a v čase 59:24 ji utěšenou ránou pod břevno ukončil Jindra – 4:3! Vary se ještě srdnatě pokusily vyrovnat, ale čtyři vteřiny před koncem ztlumil střelu Budínského Ulč ve své náruči. Pak už se nic nestalo... a zaplály emoce na obou stranách, na jedné převládala euforie, na druhé zloba a nenávist... Prostě, pravé ohnivé derby, jak má být!

Ohlasy trenérů

Trenér Plzně Vladimír Bednář: "Na začátek se nám podařilo vstřelit uklidňující góly, to nás zvedlo. Druhá třetina, vlastně jako celé utkání, byla vyrovnaná, ale ve třetí třetině jsme několikrát zbytečně faulovali, to se nám nesmí stávat. Soupeř dokázal vyrovnat, při nás ale stálo notně štěstí. Bylo poznat, že máme pět hráčů na marodce. Přesto to byl skvělý zápas."

Trenér Karlových Varů Karel Mlejnek: "Začátek vyšel lépe Plzni, přesto si myslím, že po celý zápas jsme byli více než důstojným soupeřem. Podařilo se nám vyrovnat, to ukázalo sílu mužstva, ale přestože se nechci pozastavovat nad výkonem rozhodčího, tak musím říct, že nechápu, za co nás v závěru poslal do čtyř. Za celou svojí kariéru jsem ještě nic podobného nezažil. I tak ale musím Plzni pogratulovat k vítězství."