HC Energie Karlovy Vary

Samotnému se mi do Karlových Varů nechtělo, říká Radek Dvořák

Č e s k é  B u d ě j o v i c e - Po Václavu Prospalovi odmítl nabídku k sňatku s Energií i druhý reprezentační útočník, který pochází z jižních Čech, Radek Dvořák. Sedmadvacetiletý útočník se chystá na svůj start za prvoligové České Budějovice. „Nabídky Karlových Varů si vážím, ale bez Vaška se mi tam nechtělo,“ vysvětlil svůj krok nejlepší nahrávač nedávného mistrovství světa v Praze a Ostravě.
Můžete potvrdit informaci o tom, že budete hrát za HC České Budějovice?
Je to pravda. Rozhodl jsem se včera večer a docela se divím, jak rychle se ta informace rozšířila. Včera jsem zavolal panu Henyšovi, aby vzkázal do Karlových Varů, že jsem se rozhodl pro České Budějovice.

Přesto jste s tím rozhodnutím poměrně dlouho otálel...
Minulý týden jsem totiž řešil úplně jiné věci. Podepisoval jsem smlouvu s Edmontonem a potřeboval jsem na rozhodnutí trochu více času. Karlovým Varům i Českým Budějovicím jsem slíbil, že rozhodnutí učiním v polovině tohoto týdne, což jsem splnil. Spekulací ohledně mého dalšího působení už bylo moc a chtěl jsem je ukončit.

Také vás zřejmě do rozhodnutí natlačilo to, že brzy budete mít uzavřenou pojistku a můžete nastoupit mimo zámoří, ne?
Pojistka je teprve v jednání a bude uzavřená koncem týdne, maximálně v polovině toho příštího. Do té doby nemůže být o hraní hokeje řeč. Bez pojistky k soutěžnímu zápasu nevyjedu.

Jednaly s vámi vůbec Karlovy Vary osobně, nebo se všechno vyřizovalo přes agenta?
Pan manažer Vaněk mi volal a já jsem za to byl rád. Jednal jsem s ním. Říkal, že Karlovy Vary o mě mají zájem a já mu odvětil, že se teprve rozhoduji a musím zvážit všechna pro a proti. To samé jsem řekl Českým Budějovicím. Teď z mé strany padlo rozhodnutí, které je už konečné.

Neodradila vás vzdálenost, která je mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary? Do podvědomí už vešel výrok Václava Prospala, který říkal, proč by se trmácel za hokejem tři hodiny, když to má z Hluboké do Budvar arény deset minut...
Vzdálenost by nebyl zase tak veliký problém. Pan Vaněk mi řekl, že by mi v této otázce vyšel vstříc. Asi bychom dostali ve Varech bydlení.

Takže byste rodinu vzal s sebou?
Jasně. Manželka je zvyklá. Ta se mnou cestuje pořád. (úsměv)

Takže vás spíše přesvědčil fakt, že z hráčů, kteří loni hráli v NHL, byste byl ve Varech spolu se Zdeňkem Kutlákem vlastně sám?
Určitě. Víte, s Vaškem Prospalem jsem toho odehrál hodně. V létě spolu trénujeme a když můžeme, hrajeme spolu v jednom útoku. A je pravda, že samotnému se mi do Karlových Varů nechtělo. Já chci hrát dobrý hokej, a ten budu předvádět, když budu hrát s Vencou.

Na druhou stranu by bylo chybou nezmínit úroveň zápasů v první lize. Vím, že jste se byl podívat v sobotu na Sarezu Ostravu, která toho mnoho nepředvedla...
Viděl jsem akorát posledních patnáct minut, ale podle mě Ostrava žádnou betonárku nepředvedla. Kluci navíc vyhráli 5:1, což by se proti betonu určitě nestalo. Já osobně jsem byl zápasem příjemně překvapený.

Ale rozdíl mezi extraligou a první ligou určitě je.
Já jsem extraligu hrál před deseti lety a to jsem spíše leštil lavičku. A co jsem viděl současné zápasy v extralize, tak to takový rozdíl oproti první lize nebyl. Nezapomeňme, že první národní liga se hodně zkvalitnila. Myslím si, že mimo týmů, podobných Písku, se bude hrát dobrý hokej.

S Václavem Prospalem máte jediní na tréninku žluté dresy. S vaším blížícím se startem se začne spekulovat o tom, kdo si vedle vás zahraje. Máte nějakého favorita?
(smích) Je nám to s Vencou absolutně jedno. Bude to záležitost trenéra. A koho bychom si my přáli? Všichni hráči v týmu jsou šikovní, mají chuť hrát, takže je to vážně úplně jedno.

Začínají se množit zvěsti o tom, že NHL letos vůbec nezačne. Nepoznamenalo by vás to zklamání při vašich výkonech v dresu HC České Budějovice?
Vůbec ne. Vždycky jsem si chtěl zahrát za České Budějovice a teď mám obrovskou šanci pomoct jim zpět k postupu do extraligy. Pokud by NHL nezačala, vrátí se v lednu další kluci a vytvoříme silný tým, který bude schopný tu baráž zvládnout.

Díky moc za rozhovor a pěkně oslavte synovy první narozeniny.