HC Energie Karlovy Vary

Ženské derby pro Plzeňanky

K a r l o v y  V a r y - Předehrou pro velké západočeské derby se stal sobotní souboj extraligy žen, ve kterém karlovarská děvčata na svém ledě přivítala soupeřky z Plzně. Zkušenější slečny a mladé paní z metropole na soutoku čtyř řek byly sice po celé utkání střelecky aktivnější, ale karlovarské Dračice rozhodně neprodaly kůži lacino a potvrdily rostoucí výkonnost. Dvěma kanadskými body zmírnila konečnou pořážku 2:5 Jana Fričová.
Extraliga žen , 4., so 25.9.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
2:5
0:2, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 27. Hajdová (Bauerová, Fričová), 55. Fričová (Vlachová) - 3., 32. Fialová (na druhý Zahálková), 13., 27. Zahálková, 55. Staňková (Zahálková). Rozhodčí: Liška - Beránková, Krajsa. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Střely: 19 - 49. Diváci: 80. Průběh zápasu: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2.
Karlovy Vary: Šplíchalová - Fričová, Hornová, Kotrbáčková S., Kotrbáčková I. - Vlachová B., Bauerová, Hajdová - Kopecká, Wadowská, Pöpperlová - od 34. Vlachová A., od 34. Vrzalová, od 34. Radostová, od 41. Trovásková.
Plzeň: Daňková - Mannová, Lipková, Krauzová, Krouparová, od 55. Pavlíčková - Fialová, Zahálková, Staňková - Nováková, Kotousová, Šmejkalová - Dvořáková, od 34. Šindelářová.

Komentář k utkání

A Plzeň byla první, kdo si dovolil zaúřadovat: už ve 3. minutě vstřelila z úvodního náporu svůj gól Fialová, když dorážela svojí vlastní střelu - 0:1! Sedmá minuta byla šancí pro Varská děvčata, které šly díky faulu Krauzové do přesilovky, ale ta se jim nepovedla, jedinou šancí bylo nahození mladší ze sesterského dua Kotrbáčkových, Soňy. Na druhé naopak zněl cinkot, to si z druhé vlny najela Krouparová a její střelu zastavila branková konstrukce. Ve 13. minutě se jasně projevilo pravidlo nedáš - dostaneš. Nejprve překrásnou kličkovanou Ivany Kotrbáčkové zastavila na poslední chvíli navrátivší se Mannová, aby poté Zahálková sebrala puk u branky, projela celé kluziště po pravém křídle a do bližšího rohu zamířila naprosto přesně - 0:2! Následně v souboji dvacítek uspěla ta plzeňská, Šmejkalová, ale její útok po levém křídle zpacifikovala holí Šplíchalová, chvíli nato vyřešila tatáž brankářka skvělým zákrokem souhru Zahálkové se Staňkovou. V 16. minutě nejprve drobná plzeňská útočnice Nováková předvedla ukázkový "strom" na Vlachovou, aby poté tatáž hráčka zadovkou zpoza brány nabídla šanci ke skórování Kotousové, ta ale nastřelila jen připravený beton karlovarské gólmanky. Poslední šanci mělo hlavně duo Zahálková, Fialová, ale druhou jmenovanou vychytala bravurním zákrokem àla Hašek Šplíchalová, na druhé straně Daňková svojí hrudí zastavila únik Vlachové.

Druhá třetina začala chaoticky, ale znovu to byla Zahálková, která si dokázala najít místo pro sólovou akci zakončenou nedotáhnutým blafákem. Tlak první formace domácích v rozmezí 25. - 27. minuty, tedy střely Báry Vlachové z chumlu a těžké střely Fričové, vyústil v gól do plzeňské sítě. Kapitánka Bauerová si všimla napravo stojící Hajdové a ta prostřelila Daňkovou mezi betony - 1:2! Trenéři v polovině zápasu poslali na hřiště i další hráčky, aby rozšířili kádr, na led se tak dostala například po zranění ruky plzeňská Šindelářová. Radost ze snížení ale trvala jen třicet vteřin, poté se znovu puku chytila Zahálková a úžasným slalomem asi vyšachovala i brankářku Šplíchalovou - 1:3! Další stoprocentní šanci centyně prvního plzeňského útoku zahodila v následné přesilové hře po faulu domácí Hornové, kdy byla samotná před brankářkou, ta ale znovu předvedla jeden z těch magických zákroků. Přesto se Plzeň znovu radovala, ve 32. minutě přihrála Zahálková zpoza branky Fialové a ta bez problémů překonala dezorientovanou brankářku - 1:4! Ke konci se Karlovarským naskytla šance snížit, to šla Mannová na trestnou lavici za údajné filmování a Krouparová šla zároveň odsedět trest za hráčskou lavici, která nemístnými gesty peskovala hlavního rozhodčího. Varům se ale nic nepovedlo, naopak zbytečným faulem snížila stav domácích na ledě sekající Bauerová.

V pokračující plzeňské přesilovce v úvodu třetí třetiny nejprve vychytala Šplíchalová Zahálkovou, jako obvykle z nájezdu, poté nebezpečné nahození Lipkové tečovala Šmejkalová mimo. Ve 45. minutě zazvonila tyč i na plzeňské straně po střele Hajdové. Zřejmě největší šanci Karlovarských ve 49. minutě, kdy jedna z plzeňských obránkyň dlouho otálela z rozehrávkou, až se jí nepovedla, měla Wadowská, ale její střelu švihem z místa mezi kruhy efektně ukryla Daňková do lapačky. V 51. minutě po chytrém uvolnění Zahálkové Staňkovou ujela reprezentační útočnice, ale ani ona, ani Fialová nadvakrát Šplíchalovou nepřekonaly. Ale v 55. minutě, po jakési malé kopané v obranném pásmu Varů, se puk odrazil k Staňkové a ta ho svým premiérovým gólem pohodlně zasunula do odkryté svatyně - 1:5! Pár vteřin nato šla za podražení plzeňská Šindelářová, ale za dvanáct vteřin šla zpět do pole, to střelu Fričové z levého kruhu zastavila až síť v brance Plzně - 2:5! Vary začaly kousat, Plzeň reagovala nasazením mohutné obránkyně, sedmačtyřicetileté Věry Pavlíčkové. Ale ani jedno už nepřineslo úspěch, Plzeň si už stav i body pohlídala.

Ohlasy trenérů

Trenér domácích Pavel Holý: "V úvodu jsme nebruslili, rychle jsme dostali dva góly, museli jsme holky trochu probrat, to se sice povedlo, ale po snížení jsme ihned inkasovali. Za stavu 1:4 jsme už na hřiště pustili i ty holky, co teprve začínají. Co jiného říci, snad jen to, že naší největší slabinou je pokrývání hráčů při dorážkách, z nich jsme dnes dostali nejvíce gólů. Přesto je tento výsledek s týmem, jakým Plzeň je, velmi slušný."

Trenér Plzně Aleš Jurina: "Zápas se nám celkem povedl tak napůl. Povedl se návrat Martiny Staňkové do sestavy, která i přes tréninkové manko odehrála své, na závěr jsme nasadili i zřejmě nejstarší aktivní hráčku Plzně MUDr. Věru Pavlíčkovou. Některé hráčky, na které jsme sázeli, však, řekněme, neprokázaly to, co jsme do nich vkládaly. Pochválit musíme brankářku Daňkovou, která plnohodnotně zastoupila chybějící jedničku Urbanovou."