HC Energie Karlovy Vary

Kanón Hlavačka nasměroval Energii ke dvěma bodům

K a r l o v y  V a r y - Minimálně po dvě třetiny oko hokejového fanouška při souboji Karlových Varů s Třincem plakalo. Hokej plný chyb a nepřesností, ve kterém domácí tým neustále dotahoval vedení soupeře. Když ale ve třetím dějství vyrovnal Jakub Kraus, viselo vítězství na vlásku. Nakonec přišlo v nastaveném čase, ve kterém v přesilové hře rozhodl svým prvním gólem v sezóně František Ptáček a stanovil výsledek Energie proti Ocelářům na 3:2, po částech 0:1, 1:1, 1:0 a 1:0.
Tipsport Extraliga, 1. kolo, út 28.9.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
3:2p
0:1, 1:1, 1:0 - 1:0
Branky: 29. Hlavačka (Petr Kumstát), 44. Kraus (Hlavačka), 64. Ptáček (Hlavačka, Hurtaj) - 8. Bonk (Melenovský), 28. Peterek (Melenovský). Rozhodčí: Turčan - Bláha, Kareš. Vyloučení: 6:7, navíc Tomík (KVA) 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 3050. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Karlovy Vary: Šmíd - Bauer, Polák, Kutlák, Ptáček, Krajíček, Hlavačka, Suur - Dvořák, Alinč, Procházka - Tomík, Hurtaj, Košťál - Kumstát, Skuhravý, Kraus.
Oceláři Třinec: Lakosil - Hunkes, Štefanka, Podhradský, Mezei, Rozsíval, Čakajík, Houdek, Chvátal - Pletka, Král, Martynek - Pavelek, Skořepa, Kucharczyk - Peterek, Bonk, Melenovský - Bordowski, Polanský, Hašek.

Komentář k utkání

Podruhé ve třech dnech se představili karlovarští energetici na domácím ledě. Zatímco v neděli byli jejich soupeřem regionální rivalové z Plzně, dnešní protivník musel k zápasu absolvovat náročnou cestu přes celou republiku. Geograficky jsou pro Karlovy Vary hokejisté Třince nejvzdálenějším extraligovým týmem, tabulkově jsou zatím pro ně tím nejtěsnějším sousedem. Právě postavení v tabulce mělo být dnes hnacím motorem obou týmů, aby se snažily o maximální bodový zisk.

Rozhodčí Turčan vhodil puk mezi hole úvodních formací třineckých ocelářů a karlovarských energetiků před ne zcela zaplněnými ochozy zimního stadionu. Nové bubenické hnízdo na západní tribuně však přivítalo své hráče bouřlivě s nově zhotoveným znakem Energie nad hlavami. První střelu zápasu vyslal na domácí branku třinecký Peterek. Šmíd ukryl puk bezpečně ve svém klíně. Po prvních střídáních bylo jasné, že domácí budou udržovat tempo střídáním tří kompletních formací. Na jejich aktivitě to bylo poznat po celou úvodní pětiminutovku. Na začátku 7. minuty nejprve Kutlák s Košťálem a po nich Tomík s Hurtajem doslova zazdili přečíslení a místo razantní koncovky volili kombinaci až do prázdné branky, což většinou k ničemu nevede. O necelou minutu později se potvrdilo tolikrát omleté pravidlo „ nedáš – dostaneš“. Bonk v klidu objel branku Energie a zasunul. 0.1. Snaha o hezký kombinační hokej je efektní, ale v podání Energie málo efektivní. Potvrdil to Alinč, který na konci 10. minuty tak dlouho klamal tělem a rukama Lakosila, až se dostal ze střeleckého úhlu. První faul odpískal hlavní sudí v polovině 15. minuty. Na trestné se usadil třinecký Pavelek, který zahákoval Tomíka. Marně jsem pátral v paměti, kdy naposledy v domácím prostředí sehráli energetici kvalitní přesilovou hru. S návratem třineckého hříšníka byl vyloučen Alinč za držení hole. Hosté sehráli svou přesilovku velmi podobně jako domácí, proto se stav neměnil. Druhá desetiminutovka první třetiny připomínala spíše letní přáteláček, lidově zvaný holomajzna a tak pro všechny aktéry, včetně diváků, znějící siréna přinesla vysvobození.

Kdo se domníval, že se v úvodu druhé části herní projev obou týmů změní, ten se nedočkal. Střelou od modré sice Pletka vyděsil Šmída a po něm Král zkoušel postřeh domácího gólmana, ale to bylo na dlouho všechno, co v tu chvíli borci na ledě nabídli. Série zakázaných uvolnění a postavení mimo hru kouskovala už tak nudnou podívanou. Ve 24. minutě byl vyloučen třinecký Mezei. Domácí se snažili, ale snaha sama o sobě nestačí. Střelba od modré veškerá žádná, přihrávky do koutů kluziště a honění puku kolem prken gól přinese jen stěží. Na konci 27. minuty si za sekání šel odpykat svůj trest Skuhravý. Tentokrát trvalo oslabení necelých 40 sekund. Melenovský našel přihrávkou z levého rohu před brankou nekrytého Peterka a ten měl spoustu času nadvakrát překonat Šmída. 0:2. Trápení domácích přerušil o dvě minuty později bombou Hlavačka. Třineckého brankáře dobře křižovali domácí útočníci a zakryli mu výhled. 1:2. Hosté reklamovali nedovolenou hru energetiků před brankovištěm, ale rozhodčí rezolutně ukázal do středového kruhu. Gólová „úroda“ hru opticky oživila, tempo se zvýšilo, ale počet nepřesných přihrávek a chyb na obou stranách zůstával konstantní. V polovině 35. minuty mohl Polanský zvýšit vedení hostí, ale trefil jen tyčku a vzápětí byl vyloučen za příliš hráčů na ledě. Co říci k přesilovce domácích? Snad jen : „opět nic nového“. Ve 38. minutě předvedl hbitost své lapačky Šmíd, který likvidoval nájezd Skořepy a Kucharczyka. V téže minutě byli zároveň vyloučeni Štefanka a domácí Tomík. Třinečtí však hráli přesilovku, Tomík byl hrubý za 2 plus 2. Přesilovky však dnes nepatřily mezi silné zbraně obou soupeřů a tak se až do sirény opět na ledě téměř nic nedělo. Dosavadní průběh okomentoval výstižně jeden z fandů : „ HC Tragédie Karlovy Vary vs. HC Rybníkáři Třinec“

Čekání ve stylu : „Možná přijde i kouzelník“ mělo pokračování i v úvodu třetí třetiny, netrvalo však příliš dlouho. Domácí přeskupili řady . Do hry se zapojil Míka po boku Hurtaje a Tomíka. Snaha o vyrovnání byla konečně korunována ve 44. minutě. Kraus si dojel vyražený puk po střele Hlavačky a poslal ho nezadržitelně do sítě. 2:2. O minutu později netrefil odkrytou bránu Tomík a vzápětí ho napodobil Míka, jehož pokus o blafák Lakosil vychytal. Energie začala stupňovat tlak, střely pršely na Lakosilovu branku jak ze Shatterhadovy opakovačky. Mušku měl však bratr rudého náčelníka Apačů o poznání lepší. Polák nastřelil ve 48. minutě jen břevno. V téže minutě byl vyloučen Čakajík. Domácí pokropení živou vodou skvěle kombinovali a svou hrou přivedli konečně do varu i tři tisícovky diváků. Šance stíhala šanci , ale Lakosil čaroval. Hosté teď oslabení doslova přežili. Jen štěstí je uchránilo od třetího gólu. V 51. minutě si pan Turčan vymyslel faul na straně Energie, zřejmě aby stav vyloučených také zremizoval a poskytl Třinci přesilovou hru. Krajíčkův čistý obranný zákrok posoudil jako nedovolené bránění. Hra v oslabení otupila na chvíli domácí tlak, ale ten začal postupně znovu narůstat. Třinečtí začali hrát na zakázaná uvolnění a drobili hru, aby vyvedli domácí z tempa. Přesto se dostal k zakončení ze samostatného nájezdu Tomík, kterého našel na útočné modré přihrávkou Kutlák, opět mu však nebylo přáno. Tentýž hráč 10 sekund před koncem normální hrací doby neudržel svůj temperament na uzdě , když za sebou zapomněl puk na útočné modré a po hvizdu napálil Pletku. Po zásluze vyfasoval osobní trest na 10 minut a oslabil ofenzívu svého týmu pro prodloužení. Za první dvě třetiny by byla remíza a dělba bodů spravedlivým vyjádřením hry, ale třetí třetina obraz na ledě zásadně změnila.

Prodloužením začal jakoby zcela nový zápas. Šance na prémiový bod byly na obou stranách vyrovnané. Led se vylidnil po oboustranném vyloučení. Rozsíval a Skuhravý si vyřizovali účty víc, než je povoleno. Při hře tří proti třem ujel Alinč a před brankou byl nedovoleně zastaven Peterkem. Minutu a 24 sekund před koncem prodloužení korunoval úspěšnou trefou snahu domácích Ptáček. Energie si za svůj výkon v posledních 23 minutách utkání určitě prémiový bod zasloužila.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Do poloviny utkání měl Třinec navrch, zlom v zápase nastal po našem kontaktní gólu na 1:2. Ve třetí třetině jsme už byli lepším týmem. Je určitě cenné, že se našemu mužstvu podařilo zápas otočit."

Pavel Marek (Třinec): "Bylo to špičkové utkání, hrálo se s maximálním nasazením. Dvoubrankové vedení jsme měli udržet. Myslím si dokonce, že dnes jsme si v Karlových Varech zasloužili vyhrát."

Fotogalerie

Související články