HC Energie Karlovy Vary

Zdeněk Šmíd se na utkání se Slavií těšil

P r a h a - Nezklamaly, ale ani nepřekvapily, tak by se dal asi zhodnotit výkon Karlových Varů v Sazka Areně proti Slavii. Pražany nepřipravily o jejich domácí neporazitelnost, navíc bývalému spoluhráči Petru Fraňkovi nedaly ani gól. Snaha, bojovnost i kupa šancí se Energetikům upřít nedala, ale hraje se na góly a v koncovce všichni zklamali. Dobrým výkonem se předvedl brankář Zdeněk Šmíd, který nestačil jen na slovenské hvězdy v dresu Slavie. Pálffy mu dal dva góly, Stümpel jeden.
Strážce karlovarské svatyně nastoupil proti klubu, kde v loňské sezóně hostoval z Plzně. Původně měl dělat jen záskok Hronkovi, ale nakonec se dostal i do brány. A když dostal příležitost, tak rozhodně nezklamal. Přišla však smůla v podobě zraněných třísel a bylo po nadějích. Slavia vykoupila z Varů Petra Fraňka a na Zdeňka tak zůstalo v play-off místo v hledišti. Na Slavii má i tak spoustu pěkných vzpomínek. ”Samozřejmě, že dnes si mi dobře nechytalo, když jsme prohráli, ale jinak před zápasem jsem se na utkání těšil. Ve Slavii jsem vloni prožil čtvrt nádherného roku. Slavie je špičkový klub, určitě jsme se těšil na kluky, pozdravili jsme se. Bohužel jsme ale dnes prohráli, i když si myslím, že jsme odehráli velmi dobrý zápas. Měli jsme i šance, ale ukázalo se, že zápas rozhodují takové osobnosti, jako jsou Pálffy a Stümpel, a ty my momentálně ve Varech nemáme. Ukázalo se, že ty hvězdy nejsou hvězdami jen tak nadarmo,“ hodnotil po utkání.

Se zvýšenou motivací to ale před zápasem nijak nepřeháněl. “Ne, to určitě ne. Já jdu do každého zápasu s cílem získat maximální počet bodů. Je mi úplně jedno, jestli se připravuji na Slavii nebo třeba na Jihlavu. Ale přiznávám, že jsem se sem tak nějak i těšil, protože tady ti lidé, co se kolem hokeje točí, jsou skvělí. Proto jsem se sem těšil.“

Z branky sledoval po celých šedesát minut marnou snahu svých spoluhráčů o vstřelení aspoň jedné branky. Přitom se určitě nedala Energetikům upřít bojovnost, na ledě se slávistům v mnoha ohledech vyrovnali. Co je to však platné, když se hraje na góly. “Myslím si, že jsme měli šance, ale nedali jsme je. Domnívám se, že jsme i měli více střel než Slavie, odehráli jsme tu sympatický zápas, ale prostě někdy už takový hokej je. Například v Jihlavě nám to tam napadalo, dneska jsme zase bohužel gól nedali. Musíme to hodit za hlavu a jet do Třince, kde bude pro nás další důležitý zápas, a pokusit se tam získat nějaký bod.“

Utkání rozhodl elitní útok Slavie s dvojicí zkušených slovenských útočníků. Zdeněk Šmíd podal výborný výkon, nestačil jen na dvě střely Žigmunda Pálffyho a jednu Jozefa Stümpela. Gól urostlého centra si ale bude ještě dlouho pamatovat. “Pálffy nahrával zpoza branky a já jsem chtěl povyjet, protože Stümpel to měl na střelu, ale udělal to opravdu chytře, asi jsem možná neměl tolik vyjíždět. Spolknul jsem mu to,“ přiznával sebekriticky.

Spolu s ním se v dresu karlovarské Energie objevili i další ex-slávisté - Aleš Krátoška, který momentálně na západě Čech hostuje a Petr Míka, bývalý kmenový hráč Slavie. Dříve ve Slavii působil i Jan Alinč. Všichni měli určitě motivaci předvést se v co nejlepším světle. “Samozřejmě jsme vypsali prémie, protože každý se chce proti bývalému klubu vytáhnout. Je škoda, že se to nepodařilo. Já si myslím, že dneska jsme ale tady podali výborný výkon, hráli jsme obětavě, prostě škoda. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát,“ zopakoval známou pravdu.

Mohl si alespoň užít premiérového zápasu v Sazka Areně. “Nijak mě to tady nerozptylovalo, prostě se člověk musí soustředit na puk. Myslím si, že pro celý hokej je to jenom dobře, když jsou takovéto haly. Samozřejmě Slavii závidíme, že má takový krásný stadion a je to super tady hrát. I pro ty diváky je tady výborné zázemí, všechno super,“ mluvil o moderní hale s nadšením. Během zápasu stačil zaregistrovat i početnou skupinu karlovarských fanoušků, kteří přijeli Energii podpořit. ”My máme ve Varech výborné fanoušky, slyšeli jsme je a jsme rádi, že i v pátek vážili cestu na Slavii. Pomáhali nám,“ děkoval na dálku a jen litoval, že je tým nepotěšil ziskem bodů.

Zajímavý byl páteční zápas i pro slávistického brankáře, Petra Fraňka. Po příchodu do Slavie se totiž poprvé v extralize postavil do brány proti svým bývalým spoluhráčům. ”Už jsem proti nim chytal v přípravě, ale mistrovský zápas to byl první. Vůbec na to ale nekoukám, že jsou to Vary. Chci vyhrát každý zápas a v každém zápase podat maximální výkon,” nedával znát na sobě větší emoce, ale jak už několikrát v minulosti prohlásil, na působení v západočeském klubu má pěkné vzpomínky.

V utkání si docela zachytal, vyřešil několik ošemetných situacích a shu-tout určitě nebyl z kategorie lacinných. ”Vůbec to nebylo jednoduché, Vary mají letos vynikající mužstvo, dokázaly to třeba i ve Zlíně, kde prohrály nešťastným gólem. A vyhrály např. ve Vítkovicích. Dneska předvedly dobrý výkon, nemají se za co stydět,” pochválil výkon soupeře. Určitě mu však nevadilo, že se mohl radovat z vítězství a jako bonus z vychytané nuly. První v sezóně. ”Samozřejmě každá nula těší, ale pro mě je důležité vítězství,” má jasně srovnané priority. Výhra nad bývalým klubem se neobejde bez zvláštních poplatků. ”Už jsem prémie zaplatil do kasy,” usmíval se.

Související články

Reportáž | pá 15.10.2004

Slávistická tvrz stále nepokořena