HC Energie Karlovy Vary

Ani hattrick Tomáše Chyby nepomohl, junioři tápou dál

P r a h a - HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 6:5 (2:1, 1:1, 3:3) Sedmizápasovou šňůru bez výhry se karlovarští junioři snažili přetrhnout na ledě pražské Sparty. Avšak přesto, že se jim podařilo pětkrát skórovat, z ledu odešli poraženi. Povedený hattrick Tomáše Chyby přehlušilo množství chyb a nepřesností, kterých mladí sparťané využili k divokému vítězství 6:5.
Extraliga juniorů, 14. kolo, čt 14.10.2004, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
6:5
2:1, 1:1, 3:3
Branky: 11. Handlovský (Culka, Kratěna), 17. Řepík (Dušátko, Žlůva), 30. Schejbal, 45. Culka (Handlovský), 47. Kratěna (Culka, Handlovský). 59. Pešek (Žlůva, Řepík) – 6. Gasparik (Zaťovič, Kloz), 35. Chyba (Bušta, Hamerle), 43. Chyba (Hamerle, Bušta), 46. Zaťovič (Kloz, Bauer Jakub), 60. Chyba (Bušta, Hamerle). Vyloučení: 7:3, navíc Míka (Sparta) 10 min. plus do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Rozhodčí: Jebavý - Bádal, Pouzar Diváci: 30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 6:4, 6:5.
Sparta: Valent – Protivný, Žlůva, Vojta, Míka, Cuník, Kučera, Klouček – Kratěna, Culka, Handlovský – Schejbal, Fišer, Hertl – Řepík, Dušátko, Pešek – Krätzer, Dulovec, Ton Karel – Rajnoha.
Karlovy Vary: Jakubal (47.Jirkův) – Mašek, Kocek, Štourač, Kloz, Tomaška, Karpíšek – Kuběna, Zaťovič, Bauer Jan – Bauer Jakub, Gasparik, Kalousek – Bušta, Hamerle, Chyba – Račanský, Petružálek, Sedláček.

Komentář k utkání

Karlovy Vary, předposlední tým tabulky juniorské extraligy, přijely sehrát druhý zápas sezóny proti Spartě. První vzájemný zápas skončil remízou 1:1 a jen se potvrdilo, že Sparta na energetiky moc neumí. Druhý duel přinesl množství chyb, ale především 11 branek, Sparta v této přestřelce vsítila o jeden gól více a zvítězila 6:5.

V úvodu utkání přišla dvě vyloučení na straně Sparty, nejprve šel odpykat trest za držení Cunik a zanedlouho ho následoval Vojta, který si šel odsedět trest za sekání. Karlovy Vary tak hrály 45 vteřin pět na tři, ale branka nepadla. To až v čase 5:07, když ještě Vojta stále odpykával trest, Zaťovič vypálil od modré a Gasparik před bránou puk tečoval do Valentova protipohybu a ten byl bezmocný – 0:1. Sparta se otřepala z úvodního šoku a začala se tlačit dopředu.

Vyrovnání přišlo v 11. minutě, Handlovský s Culkou si párkrát vyměnili puk a lehce se dostali do útočného pásma, Handlovský se pak ocitl sám před brankou a Jakubalovi nedal šanci. Zanedlouho se do slibné šance dostal Kratěna, který nikým neatakovám před bránou míchal s pukem a pak se Jakubala snažil překonat střelou backhandem, ale minul. Sparta přehrávala Energii, ta nevěděla jak na Spartu vyzrát a většina dění se odehrávala v obranném pásmu Varů. V 16. minutě byl první vyloučený hráč Karlových Varů Petružálek a Sparta této příležitosti využila krásným gólem. Dušátko dal z kruhu přesnou nahrávku na Řepíka, který stál na hranici brankoviště a střelou golfem zasunul puk – 2:1. V 19. minutě přišel v této třetině ojedinělý útočný výpad Energie a to když Sparta zachybovala při rozehrávce. Sedláček získal puk a nahrál přesně Jakubu Bauerovi, který třílel hned z první, ale Valent předvedl brilatní zákrok vyrážečkou.

Na začatku druhé třetiny bylo několik faulů z obou stran a následovala vyloučení. Ani jeden ze soupeřů se nedostal k bráně a hrálo se především ve středním pásmu. Ve 29. minutě měl Jakub Bauer samostatný průnik po křídle, ale jeho střela z úhlu se neujala. O minutu později dostala Sparta od varského brankáře dárek v podobě nepřesné rozehrávky, která směřovala na Hertla, jenž se okamžitě řítil na bránu, ale Jakubal svou chybu napravil a rozklekem střelu zachytil. Ovšem o pár vteřin později se podel mantinelu prodral Schejbal a zavezl puk za bránu, bek nebyl dost důrazný a Schejbal se prosmýkl až před bránu a střelou po zemi překvapil Jakubala – 3:1. Zdálo se, že Sparta už své vedení nepustí, ale hosté bojovali jako lvi. V čase 34:52 se jeden ze sparťanů snažil po skrumáži před bránou vyhodit puk, ale ten zachytil Chyba a střelou švihem poslal puk do brány – 3:2. Do konce třetiny byli o malinko aktivnější hráči Varů, ale jejich individuální chyby jim bránily ve vytvoření souvislejšího tlaku.

Závěrečná třetina byla tou nejzajímavější částí zápasu. Ve 42. minutě Vary špatně střídaly a Pešek jel sám na bránu, Jakubala zachránila tyč. V čase 42:55 po nepřesné rozehrávce Sparty se k puku dostali hráči Varů a po závaru před bránou Hamerle přihrál křižně Chybovi a ten srovnal na 3:3. V čase 43:25 byl vyloučen Kučera a ve 45.minutě dostal Míka trest na deset minut a do konce utkání za nesportovní chování. V čase 44:22 ve vlastním oslabení ujel Culka, kterého ještě stíhal bek, ale nedůrazně, a Culka zasunul puk pod horní tyčku – 4:3. O minutu později Vary odpověděly také gólem, jmenovitě Zaťovič, který využil stále probíhající přesilovou hru a střelou od modré propálil Valenta – 4:4.

Za další minutu se ale skóre znovu měnilo, Kratěna využil chyby v rozehrávce a podobně jako Culka také nebyl pečlivě bráněn a střelou z úhlu se přesně trefil do horního růžku a vrátil Spartě vedení – 5:4. Po tomto gólu střídaly Vary brankáře, Jirkův po svém př9chodu moc práce neměl, Vary se snažily o další vyrovnání a tlačily se dopředu. Energii ve vyrovnání bránily především nepřesnosti při nahrávkách a Spartu už se dopředu moc nehnala. V čase 58:28 chybovali hosté znovu, ale tentokrát už Sparta chtěla vítezství pojistit, Žlůva nahazoval puk před bránu a Pešek tečoval puk do brány – 6:4. Ještě jedenáct vteřin před koncem projel Bušta do třetiny a vystřelil, jeho ránu Valent vyrazil a z druhé vlny se najel Chyba a ten dokonal svůj hattrick – 6:5. Ani obrovské nasazení v závěru Varům nepomohlo a Sparta ta zvítězila 6:5.