HC Energie Karlovy Vary

Manko z úvodu Energie nestáhla

L i b e r e c - Zcela nepovedená úvodní část souboje na libereckém ledě a v ní nabraná tříbranková ztráta odsoudila energetiky v dalších dvou dějstvích pouze k pokusu o sportovní zázrak. Velká bojovnost, přesné zásahy Martina Hlavačky a Václava Skuhravého však dotlačily zajímavý duel do napínavého finiše. Konec nadějí znamenal pro Západočechy až zabijácký důraz Jana Tomajka, který čtyři minuty před koncem opět zvýšil na dvougólový rozdíl. Po třetinách 3:0, 0:1 a 1:1 prohrála Energie v Liberci 2:4.
Tipsport Extraliga, 2. kolo, út 26.10.2004, Svijanská aréna
Liberec
Karlovy Vary
4:2
3:0, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 9. P. Rozsíval (Vaic), 11. V. Nedorost (V. Novák), 18. Tomajko, 56. Tomajko (Krstev) - 29. Hlavačka (Lipianský, Hurtaj), 53. Skuhravý (Kraus). Rozhodčí: Nečas - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 3850.
Liberec: Falta - L. Šmíd, Jiruš, Krstev, Duben, J. Moravec, Jiří Hanzlík - Čermák, Rataj, Tomajko - V. Novák, Nedorost, S. Procházka - Vaic, R. Vrbata, P. Rozsíval - Vampola, Plodek, Víšek.
Karlovy Vary: Šmíd - Harant, Bauer, Hlavačka, Krajíček, F. Ptáček, Kutlák, J. Polák, Suur - Dvořák, Bednařík, Milan Procházka - Tomík, Lipianský, Hurtaj - Míka, Skuhravý, Kraus - Zaťovič, Pech, Košťál.

Komentář k utkání

Bílí Tygři začali utkání aktivně a iniciativně, jako už dlouho ne. Jejich trvalý tlak jim také přinesl zasloužené ovoce v podobě branek. Tu první vstřelil v 9. minutě Patrik Rozsíval, který se ve skrumáži před Šmídovou brankou zorientoval nejlépe a dorazil do branky tvrdou střelu Vaice. Domácí tým povzbuzen vedoucí brankou se i nadále tlačil do útoku a další branka na sebe nenechala dlouho čekat. V 11. minutě přihrál za obránce Hlavačku Novák rozjetému Václavu Nedorostovi a ten se ze samostatného nájezdu nemýlil, 2:0 pro Bílé Tygry. Hosté se po druhé brance stáhli ještě více do obrany, ale domácí trpělivě hledali skulinku v jejich hře. Po dlouhém obléhání Šmídovi branky v 18. minutě dorážel puk nepokrytý Jan Tomajko a hlavní rozhodčí po dlouhé konzultaci se svým kolegou u videa ukázal na středový kruh, 3:0. Úvodní třetinu odehráli Bílí Tygři jako z partesu a výsledkem bylo jasné vedení.

Úvod druhé třetiny byl ve znamení pokračující převahy domácích, kteří měli zbytek dohrávané početní výhody. Jejich nasazení ale rychle zesláblo, Tygři nebruslili, začínali chybovat a nepochopitelně přenechali iniciativu soupeři. Ten záhy zvedl hlavu a začal intenzivně prověřovat Faltu v domácí brance. Pavel Falta držel svému týmu tříbrankový náskok až téměř do poloviny utkání. Pak ale ve 29. minutě tvrdě vypálil Martin Hlavačka a opět přišlo ke slovu video. Záznam potvrdil, že puk se ven z branky odrazil od horní zadní tyče, znamenalo to snížení na 3:1. Liberečtí nehráli druhou třetinu vůbec dobře, nevyužili ani více než minutovou přesilovku 5 na 3. Ale ani hosté neměli zrovna střelecký den, navíc Falta podával velmi dobrý výkon a tak po dvou třetinách domácí stále vedli 3:1.

Třetí třetina byla v úvodu stále ve znamení útlumu domácího týmu, hosté přitvrdili hru a snažili se o kontaktní gól. V obraně ale domácí odolávali, i když občas při nich stálo i štěstí a za zády měli spolehlivého Faltu. Z tlaku ale vznikají chyby a jednu "vyrobili" Bílí Tygři. V 53. minutě nahazoval jeden z hostí puk do útočného pásma, puk se odrazil od bruslí dezorientovaného Moravce a dvojice Kraus - Skuhravý byla neomylná. Po přihrávce Krause propálil Faltu Václav Skuhravý a snížil na rozdíl jediné branky. Bílí Tygři se dokázali probrat v pravý čas. Znovu zapnuli na vyšší obrátky a obavy o výsledek ve Svijanské aréně definitivně zažehnal v 55. minutě svojí druhou brankou v utkání Jan Tomajko, který získal puk po střele Krsteva a dotážkou podél ležícího Šmída ho zasunul do karlovarské branky. Závěrečný nápor hostí již změnu skóre nepřinesl, Liberečtí si tak připsali další tři body a upevnili si svoji pozici v první pětici extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (Liberec): "Už dlouho jsme tak dobře nevstoupili do zápasu a díky tomu jsme si vytvořili náskok. S výkonem našeho týmu ve druhé a třetí třetině však nemůžeme být spokojeni. Přestali jsme bruslit, přestali jsme se dostávat do kontaktů a soupeř toho využil, dostal nás pod tlak. Pokud jde o brankáře Hniličku, byl již připraven na střídačce, po zranění je v tréninku, ale Falta chytal v minulých zápasech dobře a nebyl důvod dělat změnu v brance."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Zápas jsme vůbec dobře nezačali. První třetina v podstatě rozhodla o výsledku. Poté jsme se zlepšili. Dostali jsme se na kontakt o jeden gól, ale přišla studená sprcha v podobně čtvrté branky Liberce. Před týdnem jsme doma Liberec porazili a stejně jako tehdy i dnes to bylo vyrovnané bojovné utkání. V tom minulém jsme měli více štěstí my, tentokrát se přiklonilo k Liberci."