HC Energie Karlovy Vary

Junioři Energie zdolali Vsetín

K a r l o v y V a r y - HC Energie Karlovy Vary - HC Vsetín 3:1 (1:0, 1:1, 1:0) Po slabém úvodu sezony se karlovarským juniorům blýská na lepší časy. Herní i hokejové zlepšení z posledních zápasů potvrdili i dnes na domácím ledě proti Vsetínu. Leader moravské divize si z Karlových Varů odváží tři branky. Strůjci úspěchu domácích byli jako již tradičně Jakub Bauer (střelec vítězné branky) a gólman Ondřej Jirkův.
Extraliga juniorů, 19. kolo, čt 28.10.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vsetín
3:1
1:0, 1:1, 1:0
Branky: 9. Bušta, 34. Jakub Bauer (Kocek), 42. Sedláček (Gasparik) - 29. Dědek (Hrabal). Vyloučení: 10:10, navíc Kapsa, Havira 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 73. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Karlovy Vary: Jirkův - Mašek, Kocek, Štourač, Kloz, Tomaška, Karpíšek - Zaťovič, Jan Bauer, Kuběna - Sedláček, Jakub Bauer, Gasparik - Petružálek, Hamerle, Bušta - Chyba, Račanský, Kudláček
Vsetín: Štefl - Hrabal, Giba, Dalecký, Pavelec, Pelikán, Nedbálek, Koloničný - Dědek, Žibrita, Kapsa - Ondřej Hruška, Hubáček, Petr Hruška - Badiura, Brynecký, Navrátil - Buš, Husička, Havira

Komentář k utkání

Dnešním zápasem vstoupila Energie do druhé části sezony, kde se postupně utká se všemi moravskými kluby. Vsetínu se první část sezony velmi vydařila a do Karlových Varů přijel jako tým vévodící moravské divizi. Hračům Energie se však v poslední době daří, a tak toto střetnutí slibovalo zajímavou podívanou.

Hned po úvodním hvizdu hlavního arbitra se začalo hrát naplno. Žádné oťukování, nahrávky zpět či propagační střely, prostě svižný a pěkný hokej. Oba týmy preferovaly útočnou hru, příliš se nebránilo a útočníci se snadno dostávali do šancí. Ve druhé minutě prověřil jako první strážce vsetínské branky Martina Štefla Jan Bauer prudkou střelou z levého kruhu, gólmanova lapačka však byla rychlejší. V čase 3:49 se naskytla Vsetínským velká šance na vstřelení úvodní branky, když byli vyloučeni dva hráči Energie naráz. Hosté si však s dlouhou početní převahou neporadili, střely Nedbálka a Hrabala od modré zlikvidovala karlovarská opora Ondřej Jirkův. Opět se tedy naplnilo otřepané nedáš - dostaneš a v čase 8:50 po krásném individuálním průniku skóroval Lukáš Bušta. Tomu se navlas stejná šance naskytla i o několik desítek vteřin později, kdy karlovarští hráli přesilovku, tentokrát však ze souboje vyšel vítězně vsetínský brankář Štefl. V patnácté minutě tak dlouho obratně míchal Jakub Bauer koutoučem za brankou soupeře, až nahrál Gasparikovi před bránu, ten však trefil pouze Šteflovy betony. O minutu později opět zahrozili hosté, bekhendová střela Navrátila skončila jen v náruči gólmana Energie. Když pak domácí nevyužili přesilovou hru z 19. minuty, odcházelo se do šaten za stavu 1:0.

I druhá dvacetiminutovka se hrála ve svižném tempu, diváci, kterých dnes přišlo snad o trochu víc než obvykle, se nemohli nudit. Hned v úvodu měla dvojice Bauer, Gasparik při situaci dva na jednoho superšanci, avšak koutouč v síťce neskončil. Hostům se slibná šance naskytla po vyloučení Jana Bauera, avšak domácím se dařilo narušovat soupeřovu rozehrávku a Vsetínští se tak vůbec nedostali do klasického přesilovkového rozestavění. Mladíci z Valašska si na gól museli počkat až do 29. minuty, kdy se po Hrbalově asistenci trefil za záda Jirkůva Daniel Dědek. Hokejisté Karlových Varů však nenechali soupeře radovat se dlouho, ve 34. minutě hráli po vyloučení Hrabala přesilovou hru a po souhře Kocka a Jakuba Bauera se za brankou hostí dnes podruhé rozsvítilo červené světlo. Domácí zahrozili ještě o dvě minuty později, kdy dvojice Chyba, Bušta řádně zaměstnala brankáře Štefla. Ke konci třetiny mohli Karlovarští pojistit svůj náskok v početní převaze, avšak přesilové hry dnes nebyly silnou zbraní ani jednoho z týmů. Po čtyřiceti minutách tak na světelné tabuli svítil stav 2:1.

Poslední dějství zápasu nezačalo příliš hokejově, za hlasité protesty proti výroku rozhodčího v závěru druhé třetiny byl udělen osobní trest trenéru Vsetína Břetislavu Kopřivovi, který tak svůj tým musel opustit a zbytek utkání sledovat jen z povzdálí. Emoce se však dostaly ze střídačky i na led a rázem bylo po pěkném hokeji. Hra byla kouskována častými vyloučeními a diskuzemi s rozhodčím. Ten na obou stranách potrestal pět hráčů, hru pět na pět si diváci tedy příliš neužili. V čase 41:34 se potřetí radovali domácí, když Gasparik milimetrovým pasem našel Pavala Sedláčka a ten nedal Šteflovi šanci. Karlovarští junioři uklidnění dvoubrankovým náskokem si však zle začali zahrávat s osudem zápasu, když svými zbytečnými zákroky nabízeli Vsetínským výhodu přesilové hry. V 47. minutě (a nejen v té) tak mohli děkovat jen svému brankáři, který ustál superšanci Haviry i jeho následnou dorážku. Gólman Energie se blýskl i o dvě minuty později, když parádním zákrokem lapačkou zneškodnil střelu do růžku Ondřeje Hrušky. Jednu z posledních šancí na skorigování stavu měl Vsetín Kolem 55. minuty, kdy mu rozhodčí podruhé v zápase nabídl přesilovou hru 5 na 3. Tu mínil ještě vsetínský asistent umocnit odvoláním brankáře, avšak díky obětavým zákrokům domácích obránců musel Štefl zůstat v brance. Ve zbývajících minutách si již ani jeden z týmů nevypracoval žádnou vyloženou šanci, a tak se závěrečným hvizdem mohli domácí hlasitě oslavi velmi cenné vítězství nad Vsetínem v poměru 3:1 (1:0, 1:1, 1:0).