HC Energie Karlovy Vary

Mladí reprezentanti karlovarskou tvrz neubránili

K a r l o v y  V a r y - Extraligovou pauzu vyplnil na karlovarském zimním stadionu souboj reprezentací do sedmnácti let České rebubliky a Finska. Seveřané se prosadili svým typickým rychlým hokejem založeným na precizním bruslení. Čeští mladíci tradičně spoléhající na chytrost a důvtip v zakončení po celý zápas naráželi na největší hvězdu večera, brankáře Miku Järvinena. Naproti tomu útočníci Suomi byli v zakončení mnohem efektivnější, a i když závěrečnou část strávili téměř celou ve vlastním obranném pásmu, celkem pohodlně uhlídali výrazný náskok z úvodní čtyřicetiminutovky. Karlovarský forvard Pavel Kuběna, člen prvního reprezentačního útoku, se uvedl několika pohlednými akcemi, ale do statistik se nezapsal. Po třetinách 0:2, 1:3 a 2:0 podlehla v Karlových Varech česká reprezentace Finsku 3:5.
Přípravné zápasy, přát., pá 12.11.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
ČR 17
Finsko 17
3:5
0:2, 1:3, 2:0
Branky: 9. Veistola, 18. Pellinen (Lehtivuori), 23. Tuominen (Stahllhammear, Malkamäki), 29. Heikkila (Tuominen), 36. Veistola (Kemppainen) - 39. Marek Polák (Stieler), 45. Prokop (Látal), 53. Kazatel (Suchý). Rozhodčí: Nečas - Bádal, Bláha. Vyloučení: 6:9, navíc Tuominen (FIN) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 250. Průběh utkání: 0:5, 3:5.
ČR 17: Kovář (od 23. Daneček) - Suchý, Prokop, Jebavý, Drbohlav, Vajda, Bílek, Štich, O. Procházka - Látal, Kazatel, Kuběna - Voráček, Růžička, Sklenář - Valský, Stieler, M. Polák - Jindřich, Roman, Kolařík.
Finsko 17: Järvinen - Purolinna, Lamberg, Lehtivuori, Molin, Malkamäki, Himanka, Korhonen, Jalavnti - Puustinen, Juutilainen, Jaatinen - Veistola, Pellinen, Kemppainen - Tuominen, Stahlhammar, Heikkilä - Savolainen, Aaltonen, Rinne.

Komentář k utkání

Souboj u mantinelu

Už první minuty souboje naznačily, jakým směrem se celé utkání bude ubírat. Rychlonozí seveřané překonávali českou obranu bleskovým přechodem středního pásma, domácí borci zase spoléhali na kombinaci. Nabuzení Češi v úvodu svého soupeře zatlačili, jenže únik dvojice Valský, Stieler, přesilovkovou dělovku Suchého i jemnou Sklenářovu teč parádní Růžičkovy přihrávky gólman Järvinen lapil a hned na začátku se obsadil do role hlavní hvězdy utkání.

Nevyužité příležitosti českého výběru začali Finové velmi rychle a krutě trestat. Bleskovou souhru trojice Pellinen, Aaltonen, Veistola ještě Jakub Kovář skryl do své rukavice, posledně jmenovaný Fin byl ovšem důrazný a puk nakonec do sítě protlačil. Severský tým, povzbuzený vedoucí brankou, začal náhle ještě lépe bruslit a svého soupeře v dalších okamžicích zcela jasně přehrával. Výsledkem rostoucího tlaku byla přesná teč Pellinena, který po skončení přesilové hry jemně usměrnil ránu Lehtivuoriho.

Velká příležitost ČR

Jednu z mála příležitostí domácích do konce úvodní třetiny spálil po přihrávce Látala od zadního mantinelu osamocený Kazatel. V pohodě kombinující hráči Suomi přidali další zásah hned po přestávce. Další z rychlých kombinací na jeden dotek zakončil za bezmocného brankáře Pasi Tuominen. Po třetí inkasované brance vzdala gólmanská opora Písku Kovář své snažení a přepustila místo mezi tyčemi Danečkovi. Ani on ovšem neměl lehkou práci. A když ho v polovině zápasu prostřelil z pravého kruhu Heikkilä, začalo se schylovat k nelichotivému výsledku.

Mírné uspokojení z jasného vedení Finy možná trochu ukolébalo a brzy se taktovky utkání začali ujímat svěřenci trenéra Pešouta. Z pravé strany najížděl osamocený Látal, ale byl stejně neúspěšný jako o chvíli později v přesilovce Polák, jenž nedokázal zužitkovat ani geniální Stielerovu přihrávku napříč útočným pásem před odkrytou branku. Vrchol českého zmaru měl ale teprve přijít. Ve 36. minutě nahazoval Jiri Veistola směrem na branku, puk bruslí tečoval obránce Jebavý tak nešťastně, že skončil popáté za zády překvapeného Danečka.

Energetik v národním dresu - Pavel Kuběna

Vše se začalo alespoň trochu obracet k lepšímu na konci druhého dějství. Trochu zoufalá rána Marka Poláka zpoza branky si našla rovněž přes soupeřovu brusli cestu za brankovou čáru. Myšlenky na přijatelné skóre trochu přiživil hned v začínající třetí části přesným příklepem Patrik Prokop. Česká reprezentace, jakoby pokropena elixírem hokejového nadšení, rozpoutala v útočném pásmu střelecké manévry. Jenže ve finské bráně nadále exceloval Järvinen. Přesto osm minut před koncem neměl sebemenší šanci proti parádě Michala Kazatele, který ze vzduchu tečoval Suchého vysoké nahození.

V dalším průběhu už ale pevná severská zeď odolávala. Stielerův slalom zakončený golfovým úderem Järvinen zneškodnil ukázkovým semaforem a ke konci ještě stihl znechutit večer z úhlu pálícímu Růžičkovi. Po závěrečné siréně se mohl radovat z výhry a společně s Martinem Látalem i z ocenění pro nejlepšího hráče duelu.

Po sokolovském čtvrtečním vítězství 3:1 dokázali mladí Finové přehrát své české kolegy i v Karlových Varech. Několik stovek diváků mělo možnost shlédnout zajímavý souboj, oproti dorostenecké extralize o něco rychlejší, plný pěkných kombinací a celkově se blížící spíše zápasům dospělých. Tolik mladých talentů pohromadě karlovarský led už dlouho neviděl a nebude jistě žádným překvapením, když několik aktérů utkání za několik let uvidíme v dresech předních světových klubů, nebo v národních barvách na velkých světových akcích.

Měření sil s finským výběrem ukončí český národní tým v pátek na stadionu v Mariánských Lázních.

Fotogalerie