HC Energie Karlovy Vary

Junioři míří vzhůru, ale trápí je marodka

K a r l o v y  V a r y - Zdá se, že série neúspěchů juniorského mužstva HC Energie z úvodu sezóny je už minulostí a naopak, že výborné výkony posledních týdnů tlačí tým mladých nadějí vzhůru extraligovou tabulkou. Mikuláš Antonik, trenér nejstaršího mládežnického výběru, však spokojeností nezáří. Trápí ho rozsáhlý a stále se obnovující seznam zraněných a nemocných hráčů.
Vstup do letošního ročníku se juniorskému výběru HC Energie určitě nepovedl podle představ. Byla tím hlavním důvodem počátečních neúspěchů nerozehranost z přípravného období, kdy do odlehlých Karlových Varů jezdí jen málo kvalitních soupeřů?
Zkraje to vypadalo docela solidně, ale potom se nám rozpadla první lajna, měli jsme problémy v obraně, několik hráčů se zranilo. Když se na to tak zpětně koukám, tak to možná nebylo ani tolik tou přípravou. Z tohoto pohledu máme na začátku vždycky trochu smůlu. Máme pár zraněných, nehrajeme v ideální sestavě, trošku nám to neklapne a pak nám pár zápasů nevyjde. Udělali jsme tedy změny v sestavě a několik hráčů odešlo. Do týmu přišel Ján Tomaška, který zklidnil obranu a od té doby jsme nějaké body udělali.

Zlomil se nepříznivý vývoj k lepšímu v konkrétním zápase, nebo vše přicházelo postupně?
Byl to spíše postupný proces. Třikrát za sebou jsme prohráli, pak dvakrát remizovali, prohráli, remizovali... A potom přišla šňůra zápasů, kdy jsme porazili Plzeň, Kladno a Slavii a tam si kluci začali pomalu věřit. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál, protože máme opět problémy se sestavou. Zase nás trápí angíny a je tam i zlomená ruka. Pořád to není takové, jaké by asi mělo. Jenom doufám, že se na konci, až doopravdy půjde do tuhého, konečně dáme dohromady. Opravdu si nepamatuji jediný zápas, který bychom hráli v kompletním složení.

Systém juniorské soutěže nyní Karlovarským staví až do konce ledna do cesty pouze soupeře z Moravy. Liší se nějak příprava na tyto zápasy? V čem jsou týmy z východní části extraligy jiné?
Loni se mi zdálo, že moravské týmy byly nebezpečnější do útoku. Letos mi připadají takoví zakřiknutější, víc se bojí. Myslím si, že si na nás v průběhu soutěže zvyknou. Říká se, že naše skupina by měla být silnější. Možná ano, ale nechtěl bych je nějak podceňovat, oni se s tím určitě srovnají a ještě svojí sílu ukážou.

Letos se v juniorském výběru HC Energie objevilo hodně mladých hráčů, kteří mají svůj mládežnický vrchol zřejmě ještě před sebou. Berete tedy letošní ročník jako takovou přípravu na příští rok, kdy by mohl přijít vrchol celého týmu?
To určitě ne. Dali jsme si za cíl, dostat se do šestého místa. Bude to těžké, protože je v soutěži hodně konkurentů. Když se nám to nepovede, bude to škoda. Ale v každém případě chceme kompromisně stavět i mladé hráče tak, abychom se připravili na náš budoucí hokej a samozřejmě aby se dostavil i nějaký výsledek.

Které osobnosti letos táhnout tým?
Nechtěl bych mluvit o konkrétních hráčích. Každý má chvíli, kdy je pro nás v daný zápas klíčový. A na druhou stranu má i období, kdy je v útlumu a je potřeba aby to potáhl někdo jiný.

Karlovarští junioři si v uplynulých dnech užívali reprezentační přestávku. Zpět do zápasového rytmu se vrátí už ve čtvrtek, kdy hostí od 18:15 ostravskou Sarezu. Hned o den později přivítají rovněž na domácím stadionu od 13:15 Vítkovice.