HC Energie Karlovy Vary

Exhibice na Spartě, sedm gólů v brance Energie

P r a h a - Napodobit vítězný zápas v Pardubicích, napravit si reputaci po zaváhání s poslední Jihlavou a udržet se na dohled elitní osmičce, to byly hlavní cíle, kterých dnes chtěli hráči Energie na Spartě dosáhnout. Pražský tým se však poučil z dramatického utkání na karlovarském ledě a domácí neporazitelnost si v pohodě pohlídal. Velkou měrou se na osudu zápasu podílel i náhradník za zraněného brankáře Břízu vynikajicí Tomáš Pöpperle, který zneškodnil všechny pokusy neškodných karlovarských útočníků.
Tipsport Extraliga, 24. kolo, ne 21.11.2004, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
7:0
2:0, 2:0, 3:0
Branky: 15. Majeský (Ton, D. Výborný), 18. Broš (L. Procházka, Ton), 29. Ton, 31. Olesz (Marek, Netík), 49. Olesz (Marek, Netík), 51. Nedvěd (Marek), 53. Ton (Broš). Rozhodčí: Schurr (Něm.) - Pešek, Kalivoda. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4768. Průběh utkání: 7:0.
Sparta: Pöpperle - L. Procházka, Majeský, Pilař, Jan Hanzlík, Dobroň, Schnábel, J. Kasík - Ton, Broš, Chabada - D. Výborný, Nedvěd, Hlaváč - Olesz, Marek, Netík - Kotrla, Sivek, Kašpařík.
Karlovy Vary: Šmíd (41. Mensator) - Harant, Bauer, Hlavačka, Krajíček, Ptáček, Kutlák, J. Polák, Suur - Dvořák, Alinč, Milan Procházka - Tomík, Kraft, Hurtaj - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Krátoška, Lipianský, Košťál.

Komentář k utkání

V první minutě v dobré střelecké pozici minul Ton. Na to odpovídala dvojice Alinč – Dvořák, ale mladý Pöpperle byl v brance pozorný. Strážce domácí svatyně po chvíli protáhl ranou Krajíček. Na druhé straně po přiťuknutí Kotrly napřáhl Kašpařík, avšak jeho střelu Šmíd vytěsnil mimo tyče. Skórovat se nepodařilo ani Markovi, který tváří v tvář Šmídovi nezamířil přesně. Německý rozhodčí Schurr poslal na trestnou lavici hned trojici hráčů a Vary si zahráli první přesilovou hru. Jediný pokus Hlavačky ukryl v lapačce Pöpperle. Naopak v oslabení se před Šmída dobře probíjel Broš, ale zakončil nad branku hostujících Varů. Chybu Pilaře hasil v brankovišti znovu brankář Sparty. Po nahození Schnábela a lehké teči Marka se Šmíd otáčel, ale puk skončil pouze za jeho svatyní. V 15. minutě při hře čtyř proti čtyřem vybojoval u mantinelu kotouč Ton, přesně nabil Majeskému , který ranou z první propálil Šmída. O necelé tři minuty později našel Procházka z rohu kluziště před brankou dobře postaveného Broše, který zápěstím zpoza obránce Varů rozvlnil síť za Šmídem podruhé. Na konci první části se blýskl ještě Pöpperle proti střele Krátošky.

Druhou třetinu zahájili kombinací Hlaváč – Výborný, prvně jmenovaný střílel do protipohybu Šmída, ten však jeho pokus s přehledem lapil. Vzápětí se v dobré šanci ocitl obránce Suur, připraveného Pöpperleho nepřekvapil. Únik Krátošky zlikvidoval nadějný gólman domácích tygřím skokem. Příhru od Marka vyslal do Šmídovy náruče Netík, Kutlákovu odpověd lapil bezchybně do lapačky domácí strážce svatyně. Ve 29. minutě zakončil Ton bekhendovou střelou únik tří hráčů Sparty na jediného beka Varů a zvýšil už tak na rozdíl tří branek. Vzápětí trefil Hanzlík spojnici branky západočechů. 31. minuta patřila opět Spartě. Marek nahrál mezi kruhy Oleszovi, který procedil puk mezi Šmídovy betony počtvrté. Na trestné lavici pykal obránce hostí Polák, když si před Šmída nabruslil Hlaváč. Šmíd však jeho pokus vychytal. Dvořákův pokus vypíchl včas holí brankář Pöpperle. Ideální okamžik pro zakončení promeškal obránce Procházka, na kterého zývala prázdná branka.

Do závěrečné části se do klece Varů postavil namísto Šmída náhradník Lukáš Mensator. Toho hned v úvodu prověřil tvrdou ranou kapitán Chabada. Od mantinelu vybídl Netík ke skórovaní Olesze, tomu však ve vyložené šanci přeskočil kotouč hůl. Po ose Chabada – Ton nezamířil přesně znovu obránce Procházka. Příležitost kanonýra Tomíka lapil domací brankář. Ten po chybách Pilaře hasil šance Krafta a dojíždějícího Hurtaje. Ve 49. minitě po sérii šancí Sparty, ze kterých se nejvíce vyjímal neproměněný nájezd Marka se měnilo skóre popáté. Po nahrávce Marka nadvakrát dorazil kotouč za bezmocného Mensatora Olesz . V 51. minutě nahrávkami nabitý Marek předložil krásný pas Nedvědovi , který se tváří v tvář Mensatorovi nemýlil. O pár vteřin později motali hlavu hostům v obraném pásnu dvojice Sivek – Kotrla. Na opačné straně kluziště zamkl Spartu před brankářem Pöpperlem Alinčův útok. V 53. minutě nahodil obloučkem do volného prostoru kotouč Broš, tam se jej zmocnil rychlobruslař Ton a pod padajícím gólmanem Energie vsítil sedmý gól Sparty. Hanzlíkova dělovka protáhla Mensatora na brankové čáře. Sám před Pöpperlem neuspěl ani exsparťanský ostrostřelec Tomík. Účet utkání uzavřel tvrdou střelou Kotrla. Sparta tak prodloužila sérii domácí neporazitelnosti a připsala si zatím nejvyšší vítězství v sezóně.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): "Já bych výkon soupeře tragicky neviděl, výsledek 7:0 je pro něj příliš krutý. My jsme začali tak, jak jsme skončili ve Vsetíně. Zápas pro nás měl řadu pozitiv, ať už to byl výkon brankáře Pöpperleho, který má ze tří zápasů dvě nuly, nebo ten Markův. Ten byl naštvaný, že ve Vsetíně v poslední třetině nehrál, ale dnes odpověděl tak, jak měl."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Podali jsme nejhorší výkon v sezoně. Do desáté minuty se sice Sparta téměř nedostala k puku, ale pak využila toho, že má zkušené hráče a dala dvě rychlé branky. Mužstvo dnes oběma brankářům nepomohlo."

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 21.11.2004

Nejhorší výkon sezóny