HC Energie Karlovy Vary

Dorost v Brně stoprocentní

B r n o - Dorost: HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:5 (0:1, 1:3, 2:1). O něco úspěšněji než jejich juniorští kolegové si vedli karlovarští dorostenci. Brněnskou Kometu předčili především vybroušenou technikou a přesnějším zakončováním šancí. K vítězství Energie přispěl dvěma brankami Martin Šnajdr a v hektickém závěru pečetil do prázdné branky Tomáš Sláma. Dorostenci nepoznali hořkost porážky již deset zápasů.
Extraliga dorostu, 27. kolo, čt 2.12.2004, Hala Rondo Brno
Brno
Karlovy Vary
3:5
0:1, 1:3, 2:1
Branky a nahrávky: 30. Hrstka (Rapant, Kudláček), 49. Kvapil (Vopálka), 51. Vincour (Vopálka, Kudláček) - 8. Šnajdr (Sláma), 26. Rohan (Polák), 30. Budínský (Dudek), 38. Šnajdr (Budínský, Rohan), 60. Sláma. Rozhodčí: Fraňo - Chocholouš, Poruba. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 70. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 3:4, 3:5.
Brno: Hubačka - Kvapil, Žalud, Rapant, Kudláček, Kala, Reschowský, Koš - Vopálka, Vincour, Vala - Korda, Hrstka, Růžička - Černý, Skočovský, Krejčí - Kolbl
Karlovy Vary: Benda - Bogurský, Děkan, Tollinger, Satora, Zmeškal, Schmidt, Novák - Topinka, T. Polák, Šnajdr - Budínský, Dudek, Smolík - Truhlář, Sláma, Rohan

Komentář k utkání

Úvod utkání se hrál v trochu rozpačitém tempu. První náznak šance přišel až po třech minutách hry, se po pravé straně hřiště prodíral kupředu brněnský Růžička a gólman raději schoval jeho střelu do lapačky. Na druhé straně na do útočného pásma proháčkoval Truhlář, ale byl důrazně zastaven jedním z obránců. Důraz ve hře použil i hostující Satora, jenže jeho počin se nezdál hlavnímu rozhodčímu, který jej poslal na dvě minuty na trestnou lavici. Hosté v oslabení zahrozili průnikem Šnajdra, pak ale fauloval Polák a poslal je na celou minutu do tří. Kometě se přesilová hra moc nevydařila, střílel pouze Kudláček, jehož pokus šel navíc mimo branku. Ani domácí nezůstali proti píšťalce hlavního sudího imunní, v 6. minutě šel za naražení pykat Žalud. Karlovarští sehráli svoji přesilovou hru daleko lépe než předtím domácí a šli v ní do vedení, po přihrávce Slámy otevřel skóre Martin Šnajdr – 0:1. Pak přišli dvě šance Brna, nejprve nahrával Korda Růžičkovi, ale ten netrefil. Stejnou akci za chvíli zopakovali i Vopálka s Vincourem – se stejným koncem. Po těchto šancích si dala obě mužstva na chvíli oddech. Střelci se znovu připomněli až ve 13. minutě, Šnajdr poslal puk jen těsně nad. Chvíli na to měl ten samý hráč velkou příležitost zvýšit vedení, když jej domácí obránci nechali úplně volného před Hubačkou, ten si dokázal poradit. V závěru třetiny začala Brněnským váznou kombinace, nebyli schopni si přesně přihrát, čímž se připravovali jak o kotouče, tak i o možnost proniknout do nějaké šance.

První šanci druhé třetiny měli na svých hokejkách domácí, Růžička zavezl puk za branku, odtamtud našel Kvapila, ale jeho střela se přes houf těl k brankáři ani nedostala. V 6. minutě se po vyhraném buly dostal k puku Tomáš Rohan a svojí ani ne tak střelou jako spíše nahozením Hubačku – 0:2. Pokus o rychlou odpověď domácím nevyšel, před branku se sice natlačil Vopálka, jeho pokus gólman Benda pokryl. Pak ještě dával Kudláček na Rapanta, ale ten pálil nepřesně. V osmé minutě seděl za držení na trestné lavici hostující Budínský. V přesilové hře sice Kvapil svoji střelou rozsvítil červené světlo za Bendovou brankou, ale šlo pouze o chybu brankového rozhodčího, střela totiž branku o kousek minula. Za chvíli se červená rozsvítila znovu a tentokrát správně, to předvedli krásnou kombinaci Kudláček s Rapantem a Hrstka dával do prázdné branky – 1:2. Radost však vydržela domácím pouze 30 vteřin, střílel Vít Budínský – 1:3. Po třetí brance se domácí dlouho nemohli prosadit do útočného pásma, puk sice měli na svých hokejkách, ale přechodová fáze vázla. Ani hosté toho, pod vidinou dvoubrankového náskoku, moc nepředváděli. Další střela na branku přišla až v 16. minutě z hole karlovarského Slámy, po něm ještě vyzkoušel Hubačkovu pozornost Schmidt. V 18. minutě předvedl skvělý slalom mezi domácími obránci Martin Šnajdr a přesnou střelou nad vyrážečku svoje bravurní sólo zakončil – 1:4. O chvíli později mohl Dudek poslat domácí do kolen, ale prudkou přihrávku netrefil přesně.

Ze začátku to vypadalo, že třetí třetinu obě mužstva jen odbruslí. Ve druhé minutě mělo Brno možnost přesilové hry, ale bylo v ní úplně neškodné a v útočném pásmu se skoro neukázalo. Celý úvod třetí části hry jistě nebyl zcela představ domácích. Ti nedokázali ani pořádně rozjet útočnou akci, čímž velmi usnadňovali hostům cestu za výhrou. Jasně o tom hovoří i fakt, že za 7. minut třetí třetiny nevystřelili na branku. Bylo odehráno přesně 8 minut závěrečné části hry když ve vlastním pásmu našlápnul brněnský Kvapil, projel celé hřiště, položil si hostujícího brankáře a vykřesal pro domácí malou jiskru naděje – 2:4. Za chvíli se jiskra změnila v plamínek po krásné kombinaci Vincoura s Vopálkem, kteří svými přihrávkami vyšachovali hostující obranu a přiblížili domácí na dostřel jediné branky – 3:4. Brněnským se v tu chvíli vlila do nohou aktivita, střela Kudláčka jen těsně minula horní růžek Bendovy branky. Ve 13. minutě byl za krosček vyloučen karlovarský Schmidt a Kometa tak měla šanci vyrovnat. Jenže ani ve třetí přesilovce závěrečné třetiny si nedokázala vytvořit potřebný tlak. V 16. minutě šel hostující Dudek sám na Hubačku, ale ten svým bravurním zákrokem udržel domácí ve hře. Poslední šanci na vyrovnání měla Kometa 30. vteřin před koncem utkání, to šel na dvě minuty za podražení Dudek. Domácí trenér si vzal oddechový čas. Jenže se vhazovalo ve středním pásmu, takže gólman musel zůstat v brance. Po vyhraném buly naskočil na led šestý brněnský hráč, domácí se dostali do útočného pásma, ale jen na chvíli, jeden z útočníků totiž přihrával rukou a tak se vhazovalo opět ve středním pásmu. Gólman i přesto zůstal na střídačce, po buly se puk dostal k Tomáši Slámovi a ten pečetil střelou do prázdné branky výhru hostů – 3:5.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (trenér Energie): Začali jsme dobře, dvě třetiny jsme byli o něco lepší, bohužel v polovině třetí třetiny jsme dostali dva slepené góly a dohrávali jsme zápas nervózně. Nakonec jsme ale, myslím si, vyhráli zaslouženě.

Zdeněk Balabán (trenér Brna): Kluci hráli, bojovali, bohužel jsme zase udělali chyby, na které jsme doplatili, hlavně při třetím a čtvrtém gólu. Ve třetí třetině se nám podařilo dát až na 3:4, za což kluci zaslouží pochvalu, ale bohužel nám to nepomůže, jsme zase bez bodu.