HC Energie Karlovy Vary

Energie veze povinné body z Vysočiny

J i h l a v a - Jen třikrát v této sezoně se fandové Dukly Jihlava mohli radovat z tříbodového úspěchu. A ani hokejisté z Karlových Varů jim důvod k oslavám nepřidali. Poučeni ze svého zaváhání v druhém letošním střetnutí přistoupili k utkání velmi odpovědně a v pohodě dokráčeli k vítězství 0:5 nad papírově slabším soupeřem. Na úspěšném vstupu do nového roku měli svými brankami podíl Alinč, Košťál, Ptáček, Skuhravý a Kumsát. Všechny jihlavské výpady zlikvidoval spolehlivý Roman Málek, který si tak může poznamenat svou první nulu vychytanou v dresu Energie.
Tipsport Extraliga, 36. kolo, ne 2.1.2005, Horácký zimní stadion
Jihlava
Karlovy Vary
0:5
0:1, 0:3, 0:1
Branky: 15. Alinč (Hurtaj, V. Polák), 22. Košťál (J. Polák), 31. Ptáček (Krátoška), 33. Skuhravý (Hlavačka, Hurtaj), 59. Petr Kumstát (J. Polák). Rozhodčí: Hradil - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 8:5. Využití: 0:1. Průběh utkání: 0:5. Diváci: 2490.
Jihlava: Suchan - Punčochář, Zajac, Ficenc, Malena, Kuchyňa, Šmarda - P. Altrichter, Bakus, Čachotský - A. Padělek, Vala, Lubina - Marián Havel, Mareš, Rytnauer - Dolana, L. Říha.
Karlovy Vary: Málek - Bauer, F. Ptáček, Hlavačka, Suur, Kutlák, Krajíček, Harant, J. Polák - Krátoška, Kraft, V. Polák - Pech, Košťál, Hurtaj - A. Nedorost, Skuhravý, Alinč - Bednařík, Kumstát.

Komentář k utkání

Domácí nastoupili do utkání značně oslabeni. Vedle útočníka Pavla Janků, který se po měsíčním hostování v Jihlavě vrátil zpět do Třince, chybělo Dukle hned 7 marodů: brankář Lukáš Hronek, obránci Petr Buzek a Dušan Devečka a čtveřice útočníků Roman Hlouch, Roman Kaděra, Lukáš Říha a Pavel Vostřák. Celek z Vysočiny se tak mohl během utkání spolehnout pouze na tři útočné pětky a dva juniory: Tomáše Dolanu a Jiřího Řípu.

Přesto Dukla nezačala špatně. Po přežitém úvodu utkání, kdy byli aktivnější hosté, se domácí dostali do tlaku a branka Romana Málka byla několikrát značně ohrožena. V desáté minutě v obranném pásmu Energie doslova hořelo, šanci měl po přihrávce Marána Havla nejprve Petr Altrichter, ale své sólo úspěšně nezakončil. Puk zůstal po Málkové zásahu ležet před brankou, ovšem dorážející Jaroslav Mareš levý beton karlovarského gólmana přehodit nedokázal. Další šance měl veterán Ladislav Lubina či jeho jmenovec Rytnauer, ale hostující svatyně zůstala pro domácí uzamčena. Naopak na druhé straně hřiště se po ojedinělém protiútoku dokázala na konci 15. minuty prosadit Energie. Chybu jihlavské obrany potrestal u levé tyče zcela nepokrytý Jan Alinč 0:1.

Pokud první třetina patřila herně domácím, druhou získali na svou stranu jednoznačně hosté. Ti nejprve ve 22. minutě po chybě Petra Kuchyni navýšili Janem Košťálem své vedení na 2:0 a v polovině zápasu dvěma góly definitivně rozhodli o osudu utkání. Ve 31. minutě využil přesilovou hru při vyloučení Petra Valy obránce František Ptáček, 3:0, a 92 sekund později přidal čtvrtý zásah do branky Jaroslava Suchana Václav Skuhravý, 4:0. Ihned poté sáhl domácí trenér Richard Farda k oddechovému času, čímž zastavil další kanonádu Energie.

Závěrečné dějství už příliš vzruchu nepřineslo. Dávno rozhodnutý zápas obě mužstva už pouze dohrávala. Domácí neměli na zkomplikování výhry hostů síly, Karlovy Vary naopak v klidu hlídaly své vedení. Do listiny střelců se tak zapsal pouze útočník Energie Petr Kumstát, který určil definitivní podobu skóre na 5:0 z pohledu západočeského mužstva. V samotném závěru pak jihlavský Aleš Padělek potvrdil střeleckou nemohoucnost celku z Vysočiny, když při svém sólu tři sekundy před poslední sirénou svým bekendem zcela minul karlovarskou branku.

Energie si tak podruhé v této sezoně z Jihlavy odváží tři body, její gólman Roman Málek si navíc při svém pátém startu v karlovarském dresu připsal první vychytanou nulu. Dukla naopak čeká na další extraligový bod už 9 zápasů, poslední vítězství pak zaznamenala 19. října.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Jihlava): "Dnešní zápas se s duelem v Pardubicích nedá vůbec srovnat. Musím ale podotknout, že nám chybělo šest hráčů základní sestavy. Právě ti, kteří mají dávat góly. Bohužel jsme nedali tutové šance a první gól nás dostal do kolen a protože jsme hráli na tři pětky se dvěma juniory, už jsme se z toho nevyhrabali. Naše trenérská bilance je tragická, ve dvou zápasech na domácím ledě jsme nedali ani gól a tak se vyhrávat nedá."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "My jsme do Jihlavy jeli s obavami, když jsme slyšeli, jak výborně zahrála v Pardubicích. Čekali jsme bojovnost a nasazení, ale hrálo pro nás, že jsme ustáli počáteční tlak a z protiútoku se nám podařilo vstřelit první gól. Vycházela nám taktika zabezpečené obrany a rychlých protiútoků. Od druhé třetiny a za stavu 4:0 jsme věřili, že zápas vyhrajeme."