HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Ostrava si domů veze bod

K a r l o v y V a r y - HC Energie Karlovy Vary - HC Sareza Ostrava 5:5 (2:1, 2:2, 1:2). Hosté z Ostravy si nechali síly z pomalého rozjezdu pro mocný finiš. Pokaždé, když prohrávali, dokázali korigovat a nakonec i vyrovnat. Domácí Energie trestuhodně neudržela vedení 5:3, a tak si hráči Sarezy odvážejí jeden tabulkový bod. Karlovarské v tomto duelu táhla dopředu především formace Topinka, Polák, Šnajdr (na snímku), z nichž třetí jmenovaný zaznamenal tři gólové asistence.
Extraliga dorostu, 33. kolo, čt 6.1.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Ostrava
5:5
2:1, 2:2, 1:2
Branky: 13. Polák (Topinka, Šnajdr), 19. Budínský (Smolík), 32. Dudek (Záhora, Šnajdr), 37. Smolík (Budínský), 44. Záhora (Dudek, Šnajdr) - 12. Klimša (Měkýš), 29. Měkýš (Weber, Belanec), 40. Klimša (Weber) 53. Měkýš (Weber, Belanec), 56. Belanec. Rozhodčí: Machačný - Brejcha, Zvěřina. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:3. Diváci: 75. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:5.
Karlovy Vary: Benda - Novák, Tollinger, Přindiš, Schmidt, Boguský, Satora, Zmeškal - Topinka, Budínský, Kellner, Dudek, Záhora, Polák, Šnajdr, Smolík, Rohan
Ostrava: Štěpánek - Blaško, Voráček, Tomis, Dobranský, Vrána, Měkýš, Pindur - Vajda, Ferenc, Weber, Kalina, Žáček, Belanec, Kopáč, Klimša, Jelšík,

Komentář k utkání

První šanci duelu si vytvořili Energitici v podání útočníka Smolíka, jenž nebezpečně pálil zpoza obránce. Hostující gólman Štěšpánek, ač s obtížemi, jeho šanci zlikvidoval. Ve druhé minutě přišlo první vyloučení, domácí útočník Záhora fauloval a byl za to řádně potrestám. Hosté si však v této přesilovce nevytvořili téměř žádnou příležitost. V sedmé minutě se pokusil překvapit brankáře Sarezy domácí Budínský, ale jeho technickou střelu mírně nad ledem s velkým vypětím sil Štěpánek vykopl betonem. V deváté minutě dostali také domácí příležitost zahrát si přesilovou hru, ale střelu Zmeškala ztlumil ostravský gólman v lapačce a pokus Poláka šel těsně nad. Ve dvanácté minutě byl vyloučen domácí obránce Boguský za držení a hosté svoji přesilovku využili. Po několika šancích a obrovském závaru před Bendou se prosadil David Klimša. Asistoval mu obránce Měkýš. Domácí s odpovědí nečekali příliš dlouho. Již po necelé minutě se prosadil Tomáš Polák, když se puk nahozený Janem Topinkou odrazil od jeho brusle přímo do brány. Po obou brankách se hra uklidnila. Obě mužstva sice působila útočným dojmem, ale bez vyloženějších šancí. V devatenácté minutě prolomil střelecké ticho karlovarský forvard Vít Budínský, když si po přihrávce Jindřicha Smolíka najel zpoza branky a napodruhé propasoval kotouč skulinou mezi brankářoými betony. Konec třetiny ozdobilo vyloučení hostujícího Vrány, ale domácí půlenou přesilovou hru nevyužili. Po první třetině byl tak stav příznivý pro domácí.

Ve druhé třetině dohrávali Energetici svou přesilovku, ale nedokázali ji využít. V třiadvacáté minutě se po chybě domácí obrany dostal do šance hostující Kopáč a vystřelil z levého kruhu. Brankář Benda byl však pozorný. V osmadvacáté minutě byl vyloučen domácí Šnajdr za hákování a hosté opět dokázali svou početní výhodu využít. Ondřej Měkýš prostřelil Bendu z druhé vlny a srovnal stav na 2:2. Domácí ovšem opět bleskově odpověděli. Po dlouhém obléháni Štěpánkovi branky se podařilo Liboru Dudkovi vrátit domácím vedení. V pětatřicáté minutě měli hosté několik obrovských šancí, ale domácí brankář Benda čaroval a proti šancím Měkýše, Webera, Klimši a Voráčka se bravurně vytáhl. V sedmatřicáté minutě zvýšil po kombinaci domácí útočník Jindřich Smolík na 4:2. Asistoval mu Budínský. Ostravští měli poté obrovskou šanci na snížení, ale Weber nedokázal trefit zcela odkrytou branku. V osmatřicáté minutě se dostal před Bendu Kalina, ale Benda opět vytáhl jeden ze svých excelentních zákroků a šanci hostujícího forvarda zlikvidoval. O minutu později byl vyloučen domácí obránce Schmidt a hosté opět předvedli, že přesilové hry využívat umějí. Zpoza branky překvapil Bendu rychlým zásunem David Klimša. Do kabin se tak šlo za stavu 4:3 ve prospěch domácí Energie.

Třetí třetinu začali lépe domácí. Zatlačili hosty do jejich obranného pásma a dlouho je nepustili dál než na červenou čáru. Po třech minutách a jednatřiceti vteřinách úporného obléhání byla bašta hostů dobyta. Matěj Záhora se dostal ke zcela osamocenému puku před zívající prázdnou brankou a nekompromisně zvýšil na 5:3. O dvě minuty později se hra začala velmi přiostřovat. Vyloučeni byli zta potyčku hostující Dobranksý a domácí Polák. O minutu později se na ledě strhla bitka po nájezdu jednoho z domácích do hostujícího brankáře. Za lehkou šarvátku byli tentokráte vyloučeni hostující Kopáč a domácí Dudek. V třiapadesáté minutě vstřelili hosté z Ostravy kontaktní branku. Po dlouhém kombinování v útočném pásmu se prosadil Ondřej Měkýš a snížil na 4:5 z pohledu hostů. Karlovy Vary chtěly opět rychle odpovědět, ale tvrdé ráně Libora Dudka stála v cestě Štěpánkova lapačka. Ve čtyřiapadesáté minutě byl vyloučen hostující Belanec za držení a domácí se dali do hnětení těsta před brankou Ostravy. Martin Šnajdr v téměř tu nejlepší chvíli vypálil a Štěpánek se jen ohlížel za svá záda. Ku štěstí Sarezy však kotouč minul branku o centimetry. A ihned se ukázalo omšelé nepsané pravidlo nedáš - dostaneš. Hosté se prosadili z protiútoku, když se zdálo, že je vše zaženáno. Karlovarská obrana však vyrobila minelu nejvyššího kalibru Michal Belanec, jenž se navracel z trestné lavice vyrovnal na 5:5. V devětapadesáté minutě dostali domácí ještě šanci v podobě přesilové hry. Faul Tomáš Poláka několik desítek vteřin před koncem utkání zcela zhatil nadějné plány domácích na rozhodnutí zápasu. Energie se tak rozešla smírně se Sarezou Ostrava 5:5 po třetinách 2:1, 2:2 a 1:2.