HC Energie Karlovy Vary

Raketový nástup přišel vniveč

K a r l o v y  V a r y - Jiskřička naděje na postup Karlových Varů do vyřazovacích bojů se v úterním souboji s Vítkovicemi v oheň nerozhořela. Přestože energetici již po pěti minutách hry vedli zásluhou zásahů Milana Krafta a Vojtěcha Poláka 2:0, svůj nadějný náskok ztratili a nakonec nedokázali vybojovat v zoufalé power-play ani jediný bod. Za lépe bruslící a méně nervózní hosty se trefili Hudec, Irgl a Hubáček. Po třetinách 2:1, 0:2 a 0:0 prohrávaly Karlovy Vary s Vítkovicemi 2:3.
Tipsport Extraliga, 47. kolo, út 15.2.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vítkovice
2:3
2:1, 0:2, 0:0
Branky: 4. Kraft (Dvořák, Nedorost), 5. V. Polák (Pech, Kutlák) - 13. Hudec (Šimíček), 25. Irgl (Štefanka), 36. Hubáček (Šimíček, Irgl). Rozhodčí: Nečas - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 2700. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Karlovy Vary: Málek - Ptáček, Kutlák, Harant, J. Polák, Bauer, Hlavačka, Krajíček - Hurtaj, Alinč, Milan Procházka - A. Nedorost, Kraft, M. Dvořák - Košťál, Skuhravý, Petr Kumstát - Bednařík, V. Polák, Pech.
Vítkovice: Pinc - Černošek, Philipp, Seman, Dresler, Mojžíš, Hudec, Chmelíř - Vůjtek, J. Štefanka, Varaďa - Irgl, Šimíček, P. Hubáček - Burger, Peterek, I. Padělek - Krenželok, F. Turek, Tomášek.

Komentář k utkání

Další zápas ze série „ Buď a nebo“ čekal dnes na hráče karlovarské Energie. Zdatný soupeř z druhého konce republiky, který má již téměř 100% zaručenou účast ve vyřazovacích bojích, navštívil Karlovy Vary v krátké době již podruhé. Jejich předchozí návštěva přinesla bojovný a vyrovnaný boj, ve kterém šli vítězství více naproti karlovarští a po zásluze si z něho odnesli 3 body, které navíc byly potvrzeny i kontumací ve prospěch Karlových Varů za neoprávněný start vítkovického Míky. Dnes se rozhodně na žádné administrativní vítězství spoléhat nedalo a tak slušně zaplněné tribuny očekávaly boj o naději se vším všudy.

V první minutě se zdálo , že se ani jeden tým nepohrne do bezhlavé ofenzívy a oba soupeři budou vycházet ze zabezpečené obrany. Domácí však dali defenzivním plánům brzy vale. Na začátku třetí minuty se do rychlé útočné akce vrhla celá Alinčova útočná formace. Vedoucí útoku se nádherně uvolnil, přihrávkou našel před Pincem Procházku, ale ten těsně minul. O 90 sekund později využila zmatků v obraně hostí dvojice Dvořák a Kraft. Urostlý forward zpracoval přihrávku spoluhráče a rychlou střelou prorazil tunel mezi Pincovými betony. 1:0. Za další minutu se trefil za Pincova záda Vojtěch Polák, když opět využil nekoncentrovanost vítkovické obrany. 2:0. Vítkovice rázem zapomněly, že přijely především bránit a vrhly se do útoku. Na konci 8. minuty se před Málkem ocitl osamocený Tomášek, ale ani na dvakrát domácího gólmana nepřekonal. Po krátkém výpadku z tempa se domácí nadechly k pokračování v náporu. V 11. minutě Košťál vyslal z plné jízdy bombu, která jen o milimetry minula branku hostí. Vítkovičtí rázně utnuli ofenzivní snahy energetiků na konci 13. minuty. Přesnou ranou k tyči překonal Málka Hudec. 2:1. V 15. minutě rozhodčí Nečas vyloučil Černoška a domácí hráli svou první přesilovku. Hra v početní výhodě se domácím moc nedařila a hosté tak v pohodě udrželi hru na bezpečný distanc od Pince. V poslední minutě první třetiny se dostal do výtečné šance Hubáček, Málek svůj tým ovšem podržel. V následném zmatku fauloval v obranném pásmu Krajíček a přesilovku si vyzkoušeli i hosté.

Pokračující přesilovka hostí v úvodu druhé dvacetiminutovky přinesla obrovskou šanci Irglovi, ale ten prudkou přihrávku před branku nezpracoval. Domácí se se štěstím ubránili. Téměř minutovým zámkem se před Pincem prezentovala Pechova formace. Série krátkých přihrávek nadělala ve Vítkovické obraně zmatky, ale koncovka se nedostavila. To na druhé straně se k remízovému stavu nečekaně dostali hosté ve 25. minutě. Irglova střela se po odrazu od břevna dostala do Málkovy svatyně. 2:2. Ve třicáté minutě zachránila akcie domácích tyčka po střele Padělka a hned poté musel látat díry v domácí obraně Málek, který kryl obrovskou šanci Peterka. Vítkovice působily v této fázi zápasu jistějším dojmem, rychleji bruslily a kombinovaly, domácí naopak jakoby nevěděli, co mají hrát. Logickým vyústěním stavu na ledě byl třetí gól v Málkově síti na konci 36. minuty . Hubáček zakončil ukázkovou souhru se Šimíčkem. 2:3. Z herní letargie nevysvobodila Energii ani druhá přesilová hra při vyloučení Černoška v závěru třetiny.

Jednogólové manko nevěstilo pro domácí nic dobrého a tak do třetího dějství vstoupili s přeházenými formacemi a s vědomím, že teď už opravdu mohou jen získat. Koncentrovaní hosté jim však jejich roli nehodlali nijak ulehčit. Vyrovnání měl na holi ve 46. minutě Kumstát, ale jeho bekhendová střela se zastavila o Pincovo rameno. V rozmezí 44. – 50. minuty si hlavní sudí vybral zřejmě oddechový čas a s ledovým klidem přehlédl čtyři po sobě jdoucí nedovolené zákroky hostí, kteří se snažili eliminovat narůstající tlak domácích. Čas neúprosně běžel a plamínek naděje pro Karlovy Vary pomaličku uhasínal. Ve 53. minutě se před Pincem zcela osamocený Hurtaj opět zmýlil a poslal svou střelu nad břevno. Vyrovnání viselo ve vzduchu, ale hokejový bůh dnes nebyl Karlovým Varům nakloněn. V 55. minutě byl vyloučen Philipp a zřejmě poslední šance na zvrat v zápase se otevřela před Karlovými Vary. Philipp si v klidu odseděl celé dvě minuty a hosté si hlídali těsné vedení. Ani závěrečná power-play nic nezměnila na vítězství hostí. Naděje domácích na play- off dostala další těžký úder a posunula se do roviny sci-fi. Hosté si po zásluze odvážejí ze západních Čech tři body.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Dobře jsme začali, ale to bylo všechno. Následoval po dvě třetiny katastrofální výkon našeho mužstva. Po zredukování sestavy jsme sehráli nejlepší třetí třetinu, i když šance jsme nedali. Vítkovice lépe bruslily a ten obrat v utkání si zasloužily. Jsme jedno z mužstev, kterým pauza uškodila. Mužstva, která hrají z defenzívy, mají teď v zápasech větší šance než ty, která musejí tvořit. Tato prohra nás může hodně mrzet."

Vladimír Vůjtek st.(Vítkovice): "Chtěli jsme začít jinak než posledně v Karlových Varech, chystali jsme se na počátek zápasu, ale domácí zase vedli 2:0. Jen k tomu místo tří potřebovali pět minut. Sehráli jsme ale perfektní druhou třetinu, která zápas rozhodla. Ve třetí třetině jsme drželi výsledek. Domácí v ní měli tlak a příležitosti, ale když se prohrává, tak to tam většinou nepadá. Za tyto body jsme moc rádi, myslím, že už nás posunují do play off."

Související články