HC Energie Karlovy Vary

Z východních Čech se svěšenými hlavami

P a r d u b i c e - Ani jeden z týmů, které se v pátek v podvečer utkaly v pardubické Duhové aréně, nedokázal v minulém kole bodovat. Své zaváhání lépe napravil domácí HC Moeller, jenž Karlovy Vary jasně přehrál a po třetinách 2:0, 1:0 a 2:0 udolal Západočechy 5:0. Ti tak v boji o postupovou osmičku ztratili další body, protože jejich přímí soupeři ve svých zápasech uspěli. Od 49. minuty a stavu 0:5 prožíval v karlovarské brance svou extraligovou premiéru nadějný mladík Ondřej Jirkův.
Tipsport Extraliga, 48. kolo, pá 18.2.2005, Duhová aréna
Pardubice
Karlovy Vary
5:0
2:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 8. Bulis (Hejduk), 14. Dopita (P. Sýkora), 40. P. Sýkora (Čáslava), 41. P. Sýkora (Čáslava), 49. Průcha (Koukal). Rozhodčí: Jebavý, Nečas - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:7, navíc Málek (KVA) 10 min. OT. Využití: 2:0. Diváci: 9057.
Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Pácal, Mudroch, Vyhlídal - P. Sýkora, Dopita, Blažek - Hejduk, Mikeska, Bulis - Hemský, Divíšek, Tvrdík - Rolínek, Koukal, Průcha.
Karlovy Vary: Málek (49. Jirkův) - Harant, J. Polák, F. Ptáček, Kutlák, M. Hlavačka, Krajíček, od 21. navíc Bauer - Dvořák, Kraft, A. Nedorost - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - V. Polák, Pech, Bednařík - Kraus, Kucharczyk, Hurtaj.

Komentář k utkání

Blížící se play-off připomněla v pardubické aréně nejen tradičně skvělá divácká kulisa, ale také přítomnost čtyř mužů v pruhovaném přímo na ledě. A právě dva hlavní rozhodčí, pánové Nečas a Jebavý, poslali už po necelých šesti minutách karlovarského obránce Haranta k trestoměřičům za háček na unikajícího Divíška. Hostující čtveřice dlouho držela bezbrankový stav, ale v samém závěru přesilovky se od Hejduka dostal kotouč k Janu Bulisovi, jehož střelu švihem našel Málek až v síti. Na druhé straně trochu nesměle zahrozil Lukáš Bednařík, jenže zaúřadovala Lašákova lapačka a hra se opět přesunula před karlovarského brankáře, který si v pátek večer na nudu stěžovat nemohl. Nebezpečné střely Koukala, Novotného i Hejduka Málek bravurně zlikvidoval, na parádu Jiřího Dopity už nedosáhl. Urostlý centr si vyjel od zadního mantinelu, zasunul puk ke vzdálenější tyči a zaznamenal tak svůj teprve druhý gól v letošním ročníku. Energetici měli v první třetině problémy probít se přes nabuzené Východočechy k ohrožení branky a tyto potíže je provázely až do konce zápasu.

Veškeré naděje Energie držel až do konce prostřední části hry Roman Málek. Karlovarský mág odolal nájezdu Havíře i teči z hole Mikesky. Možná rozhodující chvíle zápasu přišly v závěru druhé dvacetiminutovky. V čisté šanci se ocitli Kumstát se Skuhravým, ale puk se jim za roztaženého Lašáka dopravit nepodařilo. Trest přišel bleskově. Za hru vysokou holí byl vyloučen rekonvalescent Kraus, od modré vypálil Čáslava a pohotový Petr Sýkora pohodlně doklepl.

Myšlenky na obrat ve třetí třetině vzal Západočechům již po 25 vteřinách od úvodního buly znovu Petr Sýkora. Finální přihrávku si opět připsal Čáslava, jenž vyslal pardubického rychlonožku do sóla, jehož proměněním dosáhl Sýkora už páté branky v letošních vzájemných soubojích s Energií. Pardubice se i nadále tlačily do útoku, zahrozili však i hosté. Unikajícímu Skuhravému však do střely vložil hůl Koukal, Hurtaj zase mířil těsně vedle Lašákovy tyče, Kraftův pokus se ztlumil v brankářově výstroji a poté se pomalu odkutálel podél tyčky k zadnímu mantinelu. Radost ze vstřelené branky ale mohli okusit pouze „perníkáři“. Ve 49. minutě zakončil individuální akci šikovný Petr Průcha. To už bylo moc i na Málka, kterému se navíc nelíbilo počínání soupeře v okolí jeho brankoviště. Cestou na střídačku ještě inkasoval desetiminutový osobní trest. Svou extraligovou premiéru tak prožil nadějný mladík Ondřej Jirkův. Karlovarská juniorská jednička se v závěru překonávala proti efektně kombinujícímu Moelleru a branku neinkasovala, přesto příliš radosti po závěrečné siréně mít nemohla.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (Pardubice): "Byli jsme připraveni na to, že nás čeká nepříjemný soupeř, ale zpočátku jsme dali rychlé góly a v utkání ukázali, co trénujeme. Dnes tým podal velmi dobrý výkon."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Pardubice vyhrály zaslouženě, podaly bojovnější výkon než my, a proto zaslouženě vyhrály."