HC Energie Karlovy Vary

Junioři napodobili A-tým a zůstávaji na postupových příčkách

K a r l o v y V a r y - HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) Utkání s vedoucím celkem juniorské extraligy nepřineslo mnoho oslnivých šancí a pěkného hokeje, ale o to důležitější byl výsledek po šedesáti minutách. Domácí totiž díky bojovnému výkonu, vítězné brance Martina Kocka a další vychytané nule Ondřeje Jirkůva soupeře udolali 2:0 a připisují si další důležité body v boji o play-off.
Extraliga juniorů, 45. kolo, so 26.2.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
2:0
1:0, 1:0, 0:0
Branky: 14. Kocek (Mašek), 25. Kloz (Sedláček). Využití: 1:0. Rozhodčí: Chlupsa - Richter, Šulo. Diváci: 68. Průběh utkání: 2:0.
Karlovy Vary: Jirkův - Mašek, Kocek, Štourač, kloz, Tomaška, Hlubuček - Jan Bauer, Bušta, Hamerle, Gasparik, Jakub Bauer, Zaťovič, Sedláček, Kuběna, Chyba
Sparta: Novák - Urban, Kučera, Klouček, Vojta, Protivný, Ton, Míka - Hertl, Pešek, Voříšek, Dušátko, Krätzer, Fišer, Schejbal, Řepík, Drak, Kanov, Kratochvíl

Komentář k utkání

V předposledním domácím zápase základní skupiny juniorské extraligy přivítala Energie na svém ledě pražskou Spartu, vedoucí celek české skupiny. Letošní vzájemná utkání hovořila pro hosty, kteří dokázali jednou zvítězit, v druhém zápase si obě mužstva rozdělila po bodu.

Hned po úvodním buly vytvořila první karlovarská formace v obranném pásmu hostí pořádný zmatek, jenž vyvrcholil slibnou příležitostí Chyby. Ten však mířil jen do výstroje brankáře Nováka. Leckdo mohl po střídání prvních pětek nabýt dojmu, že se bude hrát otevřený a oboustranně útočný hokej. Následující minuty jej však přesvědčili o opaku. Obě mužstva vycházela ze zabezpečených obran a útočníci se prosazovali jen s velkými obtížemi. Hosté poprvé zahrozili v přesilové hře, která se jim naskytla po vyloučení Jana Bauera. Sparťan Dušátko si počíhal před brankou domácích, přihrávka z rohu kluziště jej skutečně našla, avšak její prudkost mu znemožnila lepší zpracování a usměrnění kotouče za Jirkůva. Další vážnější příležitosti si hosté nevypracovali a potrestaný Bauer se tak v klidu mohl vrátit na led. Utkání i nadále pokračovalo v defenzivním duchu, a diváci si tak na další dávku adrenalinu museli počkat až do poloviny třetiny. To byli postupně vyloučeni dva hráči Sparty a Karlovarští hráli 37 vteřin v pěti proti třem. Tuto výhodu se jim využít nepodařilo, nadějné pokusy Kocka a Zaťoviče mířily mimo branku. Poté, co se jeden z hostujících hráčů vrátil na led a pokračovala standardní přesilovka, se štěstí na domácí přece jen usmálo. Z klubka hráčů v rohu kluziště nasměroval Mašek přihrávku na úplně volného Martina Kocka, který golfovým úderem propálil Novákovy betony. 1:0. Pražané byli blízko vyrovnání v patnácté minutě. Po střele Řepíka se gólman Jirkův hodně dlouho rozmýšlel, kde vlastně skončil kotouč, a po hvizdu přerušujícím hru si znatelně oddychl. V poslední minutě úvodní části ještě hostující Voříšek tečoval nahrávku mířící do karlovarského brankoviště, ale ani tato příležitost na stavu nic nezměnila.

Druhá třetina pokračovala dle stejného scénáře, vyložených šancí bylo na obou stranách jako šafránu. V úvodu potrestal hlavní sudí Chlupsa domácího Štourače za podražení. Díky obětavým zákrokům obránců a agresivnímu forčekingu útočníků se Energii povedlo nepustit Spartu ani k jedné střele na Jirkůva. Jak se hrají přesilovky ukázali energetici hostům ještě dříve, než jejich početní výhoda vlastně začala. Při signalizovaném vyloučení obsadili v šesti hráčích útočné pásmo a tvrdá rána Vojtěcha Kloze prošla i díky jeho clonícím spoluhráčům mezi betony brankáře Nováka. 2:0. Karlovarští však se svým náskokem zle hazardovali a trestná lavice neměla o návštěvníky nouzi. Hosté se ve dvou po sobě jdoucích přesilových hrách sice usadili v útočném pásmu, domácí obrana však pracovala na výbornou a jen málokdy je pustila do blízkosti Jirkůva. Ten působil jako vždy jistým dojmem a střely Sparťanů ze střední vzdálenosti bez potíží kryl. Hosty stále na mysli trápila nula svítící na jejich kontě, tři nevyužité přesilové hry jakoby je vyhodily z rytmu a iniciativa se přesouvala na hole Energie. V závěru třetiny mohl domácí Jakub Bauer poslat gól do sparťanské šatny, jeho střela však mířila mimo branku a zápas tak zůstával stále otevřený.

Do závěrečné části vstoupili domácí bojovně naladěni a hlasitými údery holí o mantinel dávali soupeři najevo, že nechtějí připustit žádný zvrat. Pojistit výhru mohl hned ve 43. minutě Chyba, jenž se ocitl tváří v tvář brankáři Novákovi. Opora Sparty však s chladnou rozvahou vyrazila kotouč mimo branku a uchovala tak svému týmu naději. Šanci napravit dojem ze svých přesilových her dostala Sparta, když obránce Mašek až moc okatě a dlouho držel hokejku soupeře. Hra hostí v početní výhodě však ani za mák nevybočila ze zaběhnutých kolejí, a mnozí diváci tak snad ani žádné oslabení svého mužstva nezaregistrovali. Snad již Spartě došly síly, snad již její hráči rezignovali na marné souboje s brankářem Jirkůvem, jisté je, že utkání se dohrávalo v poklidném tempu. Energetici již nikam nespěchali a v případě obtíží se dlouho nerozmýšleli a kotouč raději vyhodili na zakázané uvolnění. Vzrušení tak nastalo až v čase 57:03, kdy za hrubost šel pykat domácí Zaťovič. Trenér hostí se po vybrání oddechového času rozhodl riskovat hru bez brankáře a hrát tak v šesti proti čtyřem. Teprve nyní se Spartě podařilo domácí řádně potrápit, nebezpečné střely Míky a Protivného však skončily jen v náručí Ondřeje Jirkůva. Když pak Hamerle bekhendovou střelou jen těsně minul opuštěnou klec hostí, bylo jisté, že třetí třetina skončí bez branek. HC Energie porazila tým HC Sparta Praha 2:0 po třetinách 1:0, 1:0 a 0:0. Hosty prohra nemusí tolik mrzet, i nadále totiž kontrolují první příčku tabulky. Zato pro domácí se jedná o veledůležité body, jež je stále drží na poslední postupové příčce do play-off.

Ohlasy trenérů

Ohlasy nejsou dostupné