HC Energie Karlovy Vary

Dorost v Plzni ztratil třetí místo

P l z e ň - HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 4:2 (3:0, 0:2, 1:0) Ani karlovarští dorostenci se se základní částí nemohli rozloučit výhrou, když v západočeském derby podlehli Plzni. Příčinou porážky mohl být i fakt, že se v jejich sestavě objevilo hned sedm žáků. Branky Energie zaznamenali Martin Chocholáč a Matěj Záhora. Do play-off nakonec dorost vstupuje ze čtvrtého místa.
Extraliga dorostu, 47. kolo, so 5.3.2005, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
4:2
3:0, 0:2, 1:0
Branky: 9. Jindra (Stránský), 14. Stránský (Jindra), 18. Sýkora (Pour), 49. Kocman (Šimán) - 31. Záhora (Topinka, Rohan), 34. Chocholáč (Boguský). Rozhodčí: Mandrysz - Pešek, Vavruška. Vyloučení: 10:7. Využití: 2:1. Diváci: 93. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.
Plzeň: Lukeš - Štich, Martinec, Špiler, Pour, Zeman - Bote, Malý, Novák - Kocman, Špinka, Šimán - Stránský, Jindra, Sýkora
Karlovy Vary: Hruška - Schmidt, Novák, Boguský, Přindiš, Tollinger, Jemelianov - Mistorel, Klcso, Kellner - Majer, Děkan, Sláma - Chocholáč, Chaljavin, Hudák - Topinka, Záhora, Rohan

Komentář k utkání

Poslední zápas sezóny začali domácí velkým náporem. Již ve 2. minutě vybojoval Stránský puk pro Jindru, ale ten se nadvakrát tváří v tvář gólmanovi neprosadil. Brankář Karlových Varů poté vyrazil i nebezpečnou střelu Kocmana, který se šikovnou kličkou dostal za hostující obranu. Udeřit však mohlo na druhé straně. Štich neuhlídal Topinku a lapačkou musel celou situaci zachraňovat Lukeš. V další šanci se při vlastním oslabení objevil karlovarský Rohan. Kličku gólmanovi ale naštěstí pro domácí nedovedl do konce. A tak se nakonec opravdu do vedení dostali hráči Lasselsbergeru. Jindra si u levé tyče počkal na odražený kotouč, položil si brankáře Hrušku a v pohodě zavěsil pod horní tyč. V čase 8:31 tak na výsledkové tabuli svítil stav 1:0. V 11. minutě si opět velký tlak v útočném pásmu vytvořil první plzeňský útok vedený výborně hrajícím Jindrou, ale do vyložené šance se ani jeden z hráčů nedostal. Dvojice Jindra - Stránský se prosadila až v polovině 13. minuty, když chytře vyřešila nájezd dvou na jednoho a druhý jmenovaný zakončoval do prázdné branky. Plzeňští se po dvou rychlých gólech neuspokojili a i dále byli lepším družstvem. V 16. minutě při přesilovce nebezpečně střílel Šimán, ale Hruška stačil včas vymrštit levý beton. Přesto dvě minuty před koncem prvního dějství vedli domácí již o tři branky. Od modré čáry nepříliš prudce nahazoval Pour a před brankou šikovně tečoval Sýkora. Puk prošel karlovarskému brankáři mezi betony a těsně přešel brankovou čáru. Po úvodní části hry tak mohli o hodně radostněji do šaten odcházet hráči Plzně.

V úvodu druhé třetiny dohrávali hosté ještě 77 sekund z přesilové hry. Plzeňští je však do žádné větší šance nepustili. Naopak ve 23. minutě trefil na druhé straně tyč Malý. Plzeňský tlak se opět stupňoval, ale vyústil jen ve vyloučení Záhory, při kterém Hrušku neprostřelil ani Martinec ani Malý. A tak opět platilo - Nedáš, dostaneš. Na konci 31. minuty našel hostující Chocholáč před brankou úplně volného Záhoru, který bez problémů překonal Lukeše a snížil tak na 3:1. V čase 33:24 už byl rozdíl pouze jednobrankový. Plzeňský brankář pouze vyrazil střelu Boguského a v před brankou se nejrychleji zorientoval agilní Chocholáč. A domácí na tom mohli být ještě hůře. Hned po vhazování byl vyloučen Pour, hostující tým ale nabídnutou příležitost nevyužil. Ubráněné oslabení postavilo Plzeňské opět na nohy. Hra se vyrovnala a začalo přibývat drobných šarvátek. V jediné větší šanci se zjevil karlovarský Topinka, ale Lukeš včas sklapl betony. Nervozita vyústila 10 sekund před koncem prostředního dějství v menší šarvátku a na trestnou lavici si šel sednout jeden hráč z každého týmu.

Na začátku třetí třetiny přišel opět velký nápor domácích. Nejdříve nepřesně zakončoval z brejku Bote, pak těsně před gólmanem nezvedl dostatečně puk Jindra a do třetice neuspěl ani Malý. Hráči Lasselsbergeru využili až přesilovou hru, když byl v čase 46:40 vyloučen hostující Mistorel. Několikrát nebezpečně pálil Štich, ale prosadil se až tři sekundy před návratem vyloučeného hráče kapitán Kocman, kterému puk krásně předložil Šimán. Gólman Karlových Varů Hruška musel předvést svoje umění i v 52. minutě, kdy nejdříve betonem vyrazil střelu Špilera a poté zázračně lapačkou chytil pokus Špinky. Na druhé straně se vytáhl zákrokem proti střele Majera Lukeš. V závěru zápasu mohli diváci místo pěkných akcí vidět spíše nervózní hokej s řadou vyloučení. Spektakulární kousek obecenstvu předvedl až v poslední minutě domácí Malý, který nejdříve nepustil do šance karlovarského Topinku a pak basebalovým způsobem odpálil vysoko letící kotouč. Plzeňští tak již v pohodě dohráli závěr utkání a s letošní sezónou se rozloučili vítězstvím.

Ohlasy trenérů

Vladimír Bednář (trenér Plzně): My jsme přistoupili k utkání s vědomím, že už nám o nic nejde. Vary sice přijely s nějakými žáky, ale šlo jim o to, jestli budou třetí nebo čtvrtí. Určitě chtěli být třetí, čemuž odpovídala ta druhá třetina. První třetinu jsme měli v moci my a druhou zase oni a ve třetí jsme již udělali nějaké korekce v sestavě a v pohodě jsme to dohráli. Nakonec jsme tedy skončili na krásném sedmém místě.

Karel Mlejnek (trenér K. Varů): Rozhodlo to, že jsme nastoupili se sedmi žáky v základní sestavě a hráli jsme na čtyři kompletní formace. V úvodu jsme byli zaskočeni, pak jsme si to po takové menší bouři vyříkali a naše hra se zlepšila. Nakonec výsledek 4:2 je pro nás vzhledem k sestavě přijatelný.