HC Energie Karlovy Vary

Senzace se nekonala, bojující energetici nakonec silnému Vsetínu podlehli

V s e t í n - HC Vsetínská hokejová - HC Energie Karlovy Vary 2:0 (0:0, 1:0, 1:0). Konečný stav série 2:1. Pouť karlovarský juniorů letošním play-off skončila ve čtvrtfinále na hokejkách Vsetína. Vítěz moravské skupiny se oklepal z úvodní porážky, v Karlových Varech dokázal vyrovnat a v rozhodujícím střetnutí Na Lapači udolal houževnaté Západočechy v poměru 2:0. Svěřenci trenéra Mikuláše Antonika přesto dosáhli jednoho z nějvětších úspěchů v historii karlovarských mládežnických výběrů.
Extraliga juniorů, ČF3, st 16.3.2005, Zimní stadion Na Lapači
Vsetín
Karlovy Vary
2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky: 23. Dalecký (Kovář), 41. Hruška R. (Kovář, Hrabal). Vyloučení: 9:11, navíc Kloz (KVA) 5 minut a do konce Využití: 2:0.
Vsetín: Štefl - Hrabal, Giba, Pelikán, Dalecký, Pavelec, Zeman, Nedbálek - Květoň, Hruška R., Hruška O. - Hruška P., Dědek, Badiura - Navrátil, Kovář, Havíra - Husička, Kapsa, Buš
Karlovy Vary: Jirkův - Zmeškal, Mašek, Kocek, Satora, Štourač, Kloz, Tomaška, Karpíšek - Kalousek, Bauer Jan, Bušta - Hamerle, Gasparik, Bauer Jakub - Zaťovič, Sedláček, Kuběna - Chyba, Sláma.

Komentář k utkání

Viditelná nervozita, která si v rozhodujícím čtvrtfinálovém zápase zasedla na oba týmy, by se dala krájet jak mlha nad rybníčkem Brčálníkem. Oběma mužstvům se dařilo eliminovat zárodky útočných akcích většinou už ve středním pásmu a šancí se proto v první třetině urodilo jak šafránu. Tu největší promarnil ve 13. minutě agilní útočník Energie Jan Bauer, když ze dvou metrů nedokázal zcela osamocen protlačit puk za záda brankáře Štefla. Následná dorážka pak přeletěla horní tyčku.

Vsetínští se přes propracovanou defenzívu soupeře dostávali do zakončení ještě obtížněji. Nevedlo se jim ani při dvouminutové přesilovce 5 na 3, která se jim nabídla po trestech pro Kloze, jenž za hrubost vyfasoval pět minut, a Jana Bauera. Jediným výsledkem pasivní vsetínské hry byla slabá střela Květoně.

Dlouhé oslabení nakonec přeci jen Vary ubránit nedokázaly. Pouhé čtyři vteřiny před vypršením trestu pro Klozeho protlačil puk do karlovarské branky důrazný obránce Dalecký, který si sjel před branku na přihrávku Kováře. Snaha rychle vyrovnat hnala karlovarský tým do útoku a Vsetín měl co dělat, aby ubránil své hubené vedení. Gólman Štefl ale představoval ztělesněnou jistotu, se kterou srdnatě čelil nájezdům Energie. Pochytal všechny puky ve dvojnásobné přesilovce Varů a k zoufalství opakovaně přiváděl především nejlepšího hráče hostů Jana Bauera.Domácí se stejně jako v první části dostali k zásadnějšímu ohrožení soupeřovy branky v závěru třetiny, kdy Hrabal dvěmi příklepy od modré vyzkoušel pohotovost brankáře Energie.

V úvodu závěrečné části se do té chvíle korektně hraný zápas zvrhl v sérii mnoha vyloučení. Za nedisciplinovanost pykali hlavně hosté – během dvou minut se na trestné lavici tísnili čtyři hráči Varů, což vzedmulo hladinu emocí na střídačce hostů. Na náladě jim jistě nepřidala ani povedená teč Radima Hrušky již po 18 vteřinách třetiny, který ve dvojnásobné početní převaze usměrnil do sítě střelu Robina Kováře.

Vsetín poté vsadil především na účelnou hru dozadu a čekal na chybu soupeře. Z ojedinělé akce mohl svěřence trenéra Kopřivy uklidnit Matej Badiura, jehož překvapivá rána z levého křídla se otřela o břevno karlovarské branky. Hosté se marně snažili dobýt Šteflovo království. Nejblíže gólu byl v 57. minutě nikdo jiný jež Jan Bauer, jenže jeho vychytralá střela přes obránce rozezvučila pravou tyčku vsetínské branky. Byla to ovšem rajská hudba pro vsetínský tým, který si po závěrečné siréně vychutnal postupu do semifinále juniorské extraligy.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Vsetín): „Na našem týmu byla patrná nervozita a utkání bylo stejně jako celá série velmi složité. Karlovy Vary mají výborně organizované mužstvo, podle mého patří mezi jedny z nejlepších českých týmů. Dnes rozhodly naše využité přesilovky. Vítězství v sérii je velmi cenné, neboť jsme se dokázali zvednou po porážce v úvodním zápase a vyhrát na ledě Varů. Hrát na pouze dva vítězné zápasy je však málo.“