HC Energie Karlovy Vary

Třetí nula v řadě, pokaždé s jiným golmanem

K a r l o v y  V a r y - Už tři zápasy v řadě neinkasovala HC Energie ani jeden gol. A pokaždé se z čistého konta radoval jiný muž s maskou. Tentokrát byl bezchybný Lukáš Mensator. O výsledku souboje s národním týmem Francie se však rozhodovalo úplně jinde. Energetici spustili v první třetině nevídanou kanonádu a pěti brankami v přesilových hrách totálně rozvrátili francouzskou koncepci hry. Na konečné výhře 8:0, po třetinách 5:0, 2:0 a 1:0, se dvěma zásahy podíleli Jan Košťál a Michal Dvořák, jehož branka z 10. minuty byla navíc brankou vítěznou.
Příprava, přát., pá 19.8.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Francie
8:0
5:0, 2:0, 1:0
Branky: 10. Dvořák (Hurtaj), 11. Kucharczyk (Kraus, Duben), 18. Košťál (Kumstát, Krajíček), 18. Dvořák (Nedorost), 20. Košťál (J. Polák), 21. Kumstát (Krajíček), 34. Ustrnul (Hurtaj, Mensator), 51. Pech (Procházka, Bednařík). Rozhodčí: Florian. Vyloučení: 2:10. Využití: 5:0. Diváci: 1021. Průběh utkání: 8:0.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Ptáček, Krajíček, J. Polák, Duben, Ustrnul, Macholda - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Nedorost, Hurtaj - Kucharczyk, Vak, Kraus - Bednařík, Pech, Procházka.
Francie: Burnet (od 31. Figved) - Besch, Quessandier, Prunet, Pousset, Amar, Simon Bachelet, Favarin, Bellemare, Chauvel, Desrosiers, Geffroy, Marcos, Clacroix, Zwikel, Coqueux, Hecquefeille, Romain Bachelet, Daramy, Dostal.

Komentář k utkání

Úvod mezinárodního přátelského duelu vůbec nenaznačoval, že by se mělo jednat o jednoznačnou partii. Oba týmy si brzy vyzkoušely hru v početní výhodě, ani na jedné straně se ale brankové příležitosti nezrodily. Teprve na přelomu 7. a 8. minuty začala hra nabírat obrátky. Předzvěstí brankové smršti byla Kumstátova příhra z rohu na důrazného Skuhravého, jehož teč zkrotil francouzský gólman Brunet v náručí. Krátce na to šli hosté podruhé do oslabení a karlovarští fanoušci poprvé tleskali puku v síti, tam ho však Košťál dopravil efektní patičkou bruslí, a tak se skóre neměnilo. Čtyři sekundy před koncem trestu se však Nedorostovu útoku i přes těsnou obranu povedla kombinace a na jejím konci pohotově dorážel Michal Dvořák. Uběhlo přesně 50 sekund a skóre se pohnulo podruhé, když Krausovy nahrávky využil ke svému premiérovému gólu v dresu Energie z ostrého úhlu střílející Radim Kucharczyk.

Od té doby měli domácí prakticky trvalou herní převahu, jejímž důkazem byl v půli 13. minuty i nájezd Hurtaje a Nedorosta na jediného obránce, brankář s galským kohoutem na hrudi však proti druhému jmenovanému vytasil efektní i efektivní semafor. Ve správném postoji byl Burnet i o tři minuty později, když po sólu Hurtaje čelil Němcově střele zápěstím. Hosté byli u každého puku o krok později a výsledkem byly nedovolené zákroky. Dva během jedné minuty se jim zle nevyplatily, protože nejdřív v polovině 18. minuty využil dorážkou přes bezmocně ležícího Burneta Jan Košťál dvojnásobnou přesilovou hru a hned za 25 sekund zvýšil v pokračující výhodě už na 4:0 svou druhou brankou Michal Dvořák. Opět se mu vyplatil důraz před brankou, kde špatně bráněný zametl do francouzské klece vyraženou Nedorostovu střelu. Vymodlit si vyloučení karlovarského hráče asi chtěl Nicolas Pousset, jenže jeho pirueta měla přesně opačný výsledek. V čase 19:35 jen sledoval z trestné lavice, jak Jan Košťál ve skrumáži před brankou tečoval Polákovu ránu od modré. Po první třetině svítil na ukazateli skóre stav 5:0 a o vítězi bylo prakticky jasno.

Nastoupili-li francouzští reprezentanti do druhé třetiny s úmyslem otupit převahu energického soupeře, vzaly jejich plány za své bleskurychle. Petr Kumstát už po 35 sekundách hry pohodlně zasunul kotouč poté, co nešťastný Burnet jen vyrazil Krajíčkovu střelu od modré čáry. Trvalý tlak domácích neustával a hosté v podstatě jen vyhazovali do středního pásma. Když hráli od 27. minuty opět oslabeni, zrodila se paradoxně jejich dosud největší šance. Daramy probudil energetiky z útočného opojení a našlápl k sólu, ale Mensator mu svým snad prvním vážným zákrokem v rozhodující chvíli perfektně vypíchl puk. V polovině střetnutí se francouzští gólmani vystřídali a nepříliš jistého Burneta nahradil Figved. Ten zprvu sledoval možnost svých spoluhráčů, když Daramy pěkně uvolnil zadovkou Bellemara, tomu však Mensator dobře vykryl střelecký prostor.

Francouzi si od 31. minuty zahráli také svou druhou a poslední přesilovku, nic než dvě lehčí střely z ní ale nevytěžili. A tak přišel trest. Řezníčkova bomba ještě mířila vedle, ale příklep Libora Ustrnula už proletěl přesně mezi Figvedovými betony. Nicméně brankář v modrém dresu se do druhé přestávky ještě blýskl, když vychytal Kumstáta dávajícího téměř do prázdné svatyně.

V poslední dvacetiminutovce se už asi Karlovarští snažili bavit publikum, gólové hody se však zastavily. Sólo Nedorosta skončilo na stále jistějším Figvedovi, stejně jako Vakova rána z přesilové hry. V téže početní výhodě cinkla i tyč, o kterou se otřel Kumstátův pokus. Své štěstí pokoušel i Hurtaj, ale po okružní jízdě kolem francouzské branky narazil na Figvedův připravený beton. Výborné zákroky předváděl francouzský náhradník i nadále a mařil „desítkové“ přání domácích diváků.

Hosté si ve třetí třetině vypracovali jedinou šanci, v 51. minutě však Chauvel mířil v nájezdu dvou na jednoho značně nepřesně. Jak naložit s gólovou šancí mu ukázal z protiútoku Lukáš Pech, jenž zavěsil pod víko po Procházkově asistenci. O pár okamžiků později ještě znovu zněla francouzská tyč, kterou ze dvou metrů rozechvěl Vak. Další příležitosti, například Dvořáka nebo Procházky, už zůstaly nevyužity. Národní tým Francie si tak v Karlových Varech zopakoval přes rok starou pořážku 0:8. Tentokrát však nikoliv s reprezentací České republiky, nýbž s místním extraligovým týmem, který se v přípravné fázi zatím jeví v dobrém světle.

Fotogalerie