HC Energie Karlovy Vary

Generálka na ligu dopadla na výbornou

P l z e ň - Poslední díl do mozaiky letošní přípravy vložili energetici v poledním utkání v Plzni. Na vítězství 5:0 se dvěma brankami podílel Michal Dvořák, čímž bezesporu potěšil kouče Veneru, který si stěžoval na nízkou produktivitu mužstva. Celková bilance přípravných zápasů tak činí deset výher a pouhé tři porážky. Podobné výsledky by si všichni karlovarští fandové bezesporu přáli i v soutěžní části. Jejich dlouholetý sen se může začít naplňovat tuto sobotu v pardubické ČEZ Areně.
Příprava, přát., út 6.9.2005, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
0:5
0:1, 0:1, 0:3
Branky: 9. Dvořák, 31. Hurtaj, 42. Dvořák, 43. Kucharzcyk, 48. Duben. Průběh utkání: 0:5.
Plzeň: Málek - Trojovský, Trnka, Štěpánek, Jindřich, Výborný, Nedoma, Klaus, Šrek - Kocák, Josef Straka, Andrašovský - Paroulek, Michal Straka, Matějovský - Padělek, Kracík, Důras - Adamský, Michal Polák, Havelka
Karlovy Vary: Čechmánek - Němec, Řezníček, Jan Polák, Duben, Mašek, Macholda, Ptáček, Krajíče - Dvořák, Hurtaj, Kucharczyk - Pech, Vak, Kraus - Bednařík, Alinč, Milan Procházka - Košťál, Skuhravý, Kumstát

Komentář k utkání

Hned v úvodu zápasu měli domácí příležitost zahrát si přesilovou hru. Vyloženou šanci si však nevytvořili. V nadějné pozici se až v 6. minutě ocitl Důras, ale puk zavezl pouze do dobře postaveného Čechmánka. O minutu později byl vyloučen Michal Polák a Plzeňáci měli velké štěstí, že se na stavu skóre nic nezměnilo. Havelka totiž krátce po sobě vyrobil dvě chyby v rozehrávce, z čehož vyplynul velký tlak hostů a Krajíček trefil ranou od modré čáry tyč. Málek se za pukem pouze otáčel. Stejně špatně jako Havelka si v obraně vedl i Výborný, když jeho vyhození ve vzduchu zachytil Duben a z prostoru mezi kruhy znovu pořádně vystrašil plzeňského gólmana. Do třetice se již Karlovarští prosadili. V čase 8:21 dostal explzeňský Dvořák přesnou přihrávku do jízdy a blafákem překonal bezmocného Málka. Hráči Lasselsbergeru mohli vzápětí vyrovnat. Hráli dokonce přesilovou hru, ale vytěžili z ní pouze nepřesnou střelu Šreka a slabé nahození Štěpánka. Ve 13. minutě se publiku předvedl další dobře známý hráč Josef Řezníček. Jeho jedovatou střelu od modré však Málek vyrážečkou zneškodnil. Plzeňští se snažili, obrana Energetiků však byla dobře zformovaná. V náznaku brankové příležitosti se objevil pouze Andrašovský, který se vracel z trestné lavice, ale i on narazil na s přehledem chytajícího Čechmánka. A když se neprosadili ani v nájezdu dvou na jednoho Důras s Padělkem, šly oba týmy do kabin za stavu 0:1.

Do začátku druhého dějství vstoupili aktivněji domácí. Trojice Matějovský - Straka - Paroulek roztočila kolotoč v obraně hostů, před branku do šance se však nedostala. Keramikům nepomohla ani ve 25. minutě přesilová hra. Naopak při ní mohli inkasovat, když se do přečíslení dostali Němec a Řezníček. Plzeňští útočníci již začínali být nervózní, vždyť více než 60 minut nepoznali radost ze vstřelené branky. A nepoznal ji ani v polovině zápasu Michal Straka. Ten se sice hezky proháčkoval až před branku, ale v zakončení byl opět nedůrazný. Jeho akce byla na dlouhou dobu ze strany domácích poslední. Naopak zajímavé věci se děly na druhé straně hřiště. Varování v podobě střely od modré čáry nejdříve obraně Lasselsbergeru poslal Němec a v 31. minutě již skutečně udeřil další exPlzeňan Hurtaj. A to nebylo ze strany karlovarských hokejistů vše. Tvrdě pálil také Kumstát a Málek musel velmi rychle vytrčit svůj pravý beton. Ve 34. minutě při početní výhodě zahrozil hostující Jiří Polák. Do konce třetiny se v šancích ještě postupně vystřídali Bednařík, Řezníček a znovu Kumstát. Zvláště pak dvojice Hurtaj - Dvořák pořádně motala domácím obráncům hlavu.

Kdo čekal v poslední části hry nějaké oživení plzeňské hry, hodně se mýlil. Domácí se sice vysunuli více do útoku, ale místo snížení přišly další dvě inkasované branky. Nejprve Dvořák přesně vystřelil přes clonícího Nedomu a o chvíli později potrestal další nepřesnosti v plzeňské obraně Kucharczyk. Alespoň jiskřičku naděje mohl vykřesat v 46. minutě Nedoma, když překonal Čechmánka, ale ten se ještě stihl otočit a hokejkou vyrazit puk mířící do odkryté branky. A tak opět platilo: Nedáš, dostaneš. Na druhé straně zůstal osamocený Duben a zblízka prostřelil Málka popáté. Jen díky domácímu brankáři se skóre do konce zápasu neměnilo. Zneškodnil totiž nebezpečné střely Krause a Kumstáta, na které obrana Lasselsbergeru trestuhodně zapomněla. Na prohře 0:5 již nic nezměnila ani přesilová hra po vyloučení Košťála. Generálka se tak domácím vůbec nepodařila a trenérská dvojice Sýkora - Rulík má o čem přemýšlet.

Související články

Foto k zápasu | út 6.9.2005

Fotografie z přípravy v Plzni