HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Rozhodovaly branky v oslabení

K a r l o v y  V a r y - I po třetím kole zůstávají karlovarští junioři neporaženi. V duelu s Kladnem měli většinu hrací doby navrch a zaslouženě zvítězili 4:2. Energie nad kladenskými mladíky dominovala především v prvních dvou třetinách, o její aktivitě svědčí i dvě vstřelené branky v oslabení. Tři kanadské body (2+1) zaznamenal Jan Bauer.
Extraliga juniorů, 3. kolo, po 12.9.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
4:2
3:1, 0:1, 1:0
Branky: 3. Jan Bauer (Sláma, Kuběna), 11. Sláma (Jan Bauer, Kuběna), 14. Jan Bauer (Štourač), 52. Sedláček - 10. Tlustý (Kos), 40. Růžička (Kos). Rozhodčí: Froněk - Rozlílek, Mašek. Vyloučení: 8:6, navíc Růžička(KLA) 10 min za nesp. chov. Bez využití. V oslabení: 2:1. Diváci: 83. střely na branku: 39:40. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Mašek, Boguský, satora, Schmidt, Karpíšek, Kloz, Štourač - Sedláček, Jakub Bauer, Gasparik - Hamerle, Budínský,Bušta -
Kladno: Cikánek - Sedláček, Fiala, Trončinský, Mizera, Babický, Kříž, Cafourek, Růžička, Stieler - Látal, Kos, Kazatel, Tlustý, Procházka, Valský, Rudovský, Voráček, Hudíček, Ibl, Hlusička

Komentář k utkání

Nepřítelem hokeje na karlovarském zimním stadionu se stalo počasí, a tak naplno běžící ventilátory stěží odfoukávaly chuchvalce mlhy snášející se nad ledem. Do zápasu vstoupili aktivněji Karlovarští a hned v prvních minutách si vytvořili tlak. Ten se jim ve třetí minutě podařilo zužitkovat. Sláma si najel k zadnímu mantinelu a šikovně přihrál Janu Bauerovi, jehož následná střela prosvištěla vedle ramene brankáře Cikánka. Hosté se do zápasu nedostali ani v přesilové hře po vyloučení kapitána Energie Hamerleho, aktivní forčeking domácích jim znemožňoval jakoukoliv souvislejší akci. V deváté minutě si hru v početní výhodě poprvé vyzkoušeli i energetici, ale dopadli ještě hůře. Po hrubce jejich obrany unikl Jiří Tlustý a bez problémů vyrovnal na 1:1. Odpověď Karlových Varů na sebe nenechala dlouho čekat. Několik vteřin poté, co se potrestaný Voráček vrátil na led, přihrál Jan Bauer kotouč napříč brankovištěm a za bezmocného Cikánka jej uklidil Tomáš Sláma. Příběh o ostrých zákrocích, vyloučeních a nepovedených přesilovkách však ještě nekončil. Když byl ve třinácté minutě Kloz potrestán za sekání, netušil, že tím týmu nakonec prospěje. Během oslabení totiž předvedl parádní akci bojovník Jan Bauer a ranou pod víko zvýšil na 3:1. Zbytek třetiny se nesl v duchu vytrvalého náporu domácích, za zmínku stojí samostatný nájezd Gasparika, který Cikánek v klidu ustál. Nebýt vynikajícího gólmana hostí, bylo by po první třetině nejspíše rozhodnuto.

Do druhé části vstoupilo Kladno přesilovou hrou, domácího brankáře Jakubala postrašila snad jen dělovka obránce Trončinského. Poté následovaly další díly seriálu nevyužitých šancí energetiků, ale ani nájezd Hamerleho se Sedláčkem na samotného Cikánka brankou neskončil, zatřepotala se jen boční síť. V 25. minutě pěknou ránu Sedláčka hostující brankář jen vyrazil, následnou dorážku Budínského však schoval do svého náručí. V první polovině zápasu zkušenější hráči Energie své kladenské kolegy jasně předčili, nevyužitých šancí litoval i trenér Antonik v závěrečném hodnocení. Střelecká smůla však pomalu začala doléhat na mysl hráčů a utkání se vyrovnalo. Hosté konečně předvedli několik hokejových okamžiků, povedla se jim přesilová hra po vyloučení domácího Slámy. Prostřelit Jakubala se postupně pokoušeli: Rudovský z pozice mezi kruhy, Fiala od modré a nakonec z úhlu Voráček trefil Jakubala do masky. Kladenští nakonec branku vstřelili, ta však patřila do kategorie kuriozit. Při situaci dva na jednoho domácí obránce nešťastně tečoval nahrávku Davida Růžičky a přesunující se Jakubal již reagovat nestačil. Do konce druhé třetiny zbývalo čtyřicet vteřin a bylo zaděláno na pořádné drama.

Závěrečná dvacetiminutovka nabídla vyrovnaný hokej. Domácí se již tolik nehrnuli do útoku a spíše účinně nahlodávali kladenské snahy o vyrovnání. I sil na obou stranách rychle ubývalo, vždyť program juniorské extraligy je hodně nabitý. Ve 49. minutě mohl vyrovnat Stieler, jeho překvapivou střelu Jakubal nakonec s vypětím sil zneškodnil. Poté rozhodčí Froněk potrestal hostujícího Růžičku za podražení, přesilová hra Energie byla však spíše než na souhře postavena na několika náhodných střelách, které Cikánkovi nedělaly potíže. Hned vzápětí dostali přesilovkovou příležitost Kladenští a jistě již střádali plány na vyrovnání. Tyto jim nakonec zhatilo pochybení brankáře Cikánka, jenž si ve snaze rychle rozehrát domácími vyhozený kotouč povyjel a trefil přesně Pavla Sedláčka. Ten se neukvapil, počkal si dokud si střelou nebyl stoprocentně jistý a teprve poté zamířil do odkryté branky. Gólman Cikánek po celý zápas chytal skvěle, touto hrubkou však připravil své mužstvo o možnost v Karlových Varech bodovat. Zbytek třetiny se dohrál v poklidném tempu, žádné zběsilé útočení se již nekonalo. HC Energie Karlovy Vary tak zaslouženě zvítězila nad HC Rabat Kladno 4:2 po třetinách 3:1, 0:1 a 1:0. Kuriozitou utkání se staly tři branky vstřelené v oslabení (2:1) a jedno vylomené plexisklo po zásahu kladenského hráče.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér Karlových Varů): Opět se nám povedl vstup do utkání, dali jsme první branku. Myslím, že jsme o osudu zápasu mohli rozhodnout mnohem dřív, za stavu 3:1 jsme měli mnoho šancí. Pak jsme však zapomněli na zadní vrátka a dali so dokonce vlastní gól. Nebýt chyby kladenského brankáře, bylo-by nám v power-play asi horko.

Václav Blažek (trenér Kladna): Rozhodujícím faktorem bylo to, že Karlovy Vary mají v týmu starší hráče, zato my tam máme dvanáct hráčů z ročníku 88. Domácí nás proto v rozhodujících chvílích přetlačili a měli herně navrch. Těch utkání také teď bylo hodně, v závěru tak na naše klíčové hráče dolehla únava.