HC Energie Karlovy Vary

Půlminutový výpadek stál Energii body

HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

P l z e ň - Karlovarští hokejisté drželi v západočeském derby nadějný nerozhodný stav 1:1 až do poloviny utkání. Pak se však v rozmezí 24 vteřin trefili dvakrát Plzeňští, jejichž precizní obrana v dalším průběhu střetnutí nedovolila jakékoli jeho zdramatizování. Definitivně potvrdil plný bodový zisk pro domácí nový muž Lasselsbergeru Petr Koukal. Jediný úspěch Karlových Varů vsítil Ondřej Němec, pro nějž byla přesná přesilovková rána vůbec prvním gólem v sezóně.

Tipsport Extraliga, 19. kolo, pá 28.10.2005, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
4:1
1:0, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 4. D. Moravec, 34. Cartelli (Adamský), 35. Jindřich (Trnka), 58. Koukal (Cartelli, Výborný) - 26. Němec (J. Řezníček, Selingr). Rozhodčí: Minář - Čech, Chytil. Vyloučení: 9:6, navíc Zelenka (PLZ), Alinč (KVA) oba 10 min OT. Využití: 1:1. Diváci: 6538. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Plzeň: Málek - Jindřich, Trnka, Cartelli, Výborný, Klaus, Štěpánek - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Zelenka, Koukal, D. Moravec - Důras, Šindel, Adamský - Kepl, Tvrdoň, Matějovský
Karlovy Vary: Mensator - Ptáček, Duben, Němec, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul - Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík

Komentář k utkání

Domácí začali západočeské derby poměrně vlažně a Karlovarští v úvodu zápasu převzali aktivitu. Alinčovu střelu zastavila až Málkova maska. Poté domácí zavřel v jejich obranném pásmu útok tvořený z bývalých plzeňských hráčů – Dvořák, Hurtaj, Nedorost. Tvrdé souboje sváděl u mantinelu obzvlášť Dvořák s Výborným. Hosté se k ohrožení branky nedostali a udeřilo na druhé straně. V levém rohu vybojoval puk Moravec, objel karlovarskou branku a s pomocí hostujícího obránce skončila jeho střela zápěstím v horním rohu Mensatorovy svatyně. 3:19 – 1:0. Již za necelé 2 minuty mohlo být srovnáno, ale Nedorostovi, který byl před plzeňskou brankou zcela sám, přeskočil puk hokejku. 12. minuta znamenala pro domácí hned dvě rány. Ze zápasu musel odstoupit s nataženými vazy Kracík a navíc byl za podražení Dvořáka vyloučený Výborný. Domácí oslabení zvládli bez větších problémů a v 15. minutě se již někteří diváci předčasně radovali, když Moravec trefil boční síťku. Pěknou individuální akci předvedl v 18. minutě Aleš Padělek, jeho důrazný průnik zastavili hosté pouze za pomoci faulu. A když hned po buly v útočném pásmu fauloval vysokou hokejkou Skuhravý, získali domácí téměř dvouminutovou přesilovku 5 na 3. Na domácích ale byla vidět obrovská nervozita. Puk jim utíkal z hokejky a za zmínku snad stojí jedině střela Moravce z první z prostoru mezi kruhy, která ale mířila mimo branku. Dvojnásobnou přesilovku Plzně ukončil faulem Šindel. Ani stále výhodnou přesilovku 4 na 3 domácí nevyužili, oba vyloučení karlovarští hráči se vrátili na led a první třetina skončila.

Při dohrávané přesilovce na začátku druhé třetiny se do dobré šance dostal další ex-plzeňský hráč, Řezníček. Jeho střela po přihrávce zpoza branky ale trefila pouze dobře postaveného Málka. Sotva domácí zkrácené oslabení ubránili, putoval na trestnou lavici Koukal. Od modré pálil po buly Němec a Málek měl s jeho střelou problémy. Karlovarští poté sice zavřeli Plzeňáky v jejich obranné třetině, nepodařilo se jim však výrazně ohrozit Málkovu branku. Sotva se domácí ubránili, byli vyloučeni potřetí v řadě, potrestán byl Zelenka za vražení zezadu. Energetikům se přesilovka opět příliš nedařila, pak ale od modré vystřelil po Řezníčkově přihrávce Němec a propálil Málka, kterému clonil Skuhravý. 25:46 – 1:1. Ve 27. minutě byl pro změnu vyloučený karlovarský hráč, jenže domácím se přesilovka nevedla. Naopak ujel po pravé straně Ptáček a dostal se i do zakončení. Málek si však s jeho pokusem poradil. Ve 30. minutě Moravcův útok rozpoutal kolotoč kolem Mensatorovy branky, jenže domácí zapomněli na zadní vrátka. Do brejku se dostal Kumstát. Proti jeho pokusu o blafák zasáhl výborně Málek. Poté se hra opět přelila na druhou stranu. Z dobré pozice nepřekonal karlovarského gólmana Trnka a Padělkova teč mířila mimo branku. Ve 34. minutě už domácí svůj tlak zužitkovali. Tvrdě vypálil Adamský, Mensator jeho střelu vyrazil až k modré čáře, odkud ji z první napálil zpět na branku Cartelli. Mensator situaci zřejmě podcenil a puk pouze škrtl o jeho lapačku a zapadl do branky. 33:39 – 2:1. Hned po buly rozjel plzeňský obránce Jindřich další útočnou akci. Metr za modrou čárou napřáhl a zvýšil na rozdíl dvou gólů. 34:03 – 3:1. Domácí mohli přidat v závěru prostřední části další góly, střelu Moravce hned po buly ale našel ve své lapačce Mensator. Svůj nájezd v poslední minutě neproměnil v gól ani Adamský, kterému zakončení bekhendem nevyšlo. Matějovského brejk zastavil faulem Skuhravý. V poslední vteřině třetiny se ale počet hráčů na ledě srovnal, na trestnou lavici putoval Moravec.

Závěrečná část příliš hokejové krásy nepřinesla. Domácí již pouze bránili své vedení a hosté se do útoku dostávali pouze sporadicky. Ve 43. minutě pálil po brejku zblízka příklepem Šindel a trefil tyčku Mensatorovy klece. Dalších deset minut sledovali diváci marnou snahu Karlovarských o kontaktní gól. Nejblíže mu byl v 52. minutě Kumstát, který se na modré elegantně zbavil domácích obránců, jeho střela z nájezdu ale skončila v připravené Málkově lapačce. Domácí o svém vítězství definitivně rozhodli v 58. minutě při vyloučení Ustrnula. Cartelli využil špatného střídání hostů a namířil dlouhou přihrávku přes střední pásmo na novou plzeňskou posilu Koukala. Ten dobruslil k levému kruhu a vypálil. Jeho střela stejně jako při Cartelliho gólu lízla Mensatorovu lapačku a zapadla do branky. 57:39 - 4:1. Karlovarský brankář neodchytal šťastný zápas. Domácí v závěru i přes vyloučení Jindřicha nepřipustili komplikace a zaslouženě vyhráli.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (asistent Plzeň): "Začali jsme dost zakřiknutě, Moravec sice otevřel skóre, ale Vary vyrovnaly při přesilovce. Pak jsme dali dva šťastné góly po chybě brankáře, ovládli jsme zápas a nakonec jsme přehrávali Vary až do konce utkání. Je škoda, že jsme ještě nějaké šance ze závěru nevyužili, hráčům by to zvedlo sebevědomí při zakončování. Myslím si, že Vary hrály také nečistě, bylo tam z jejich strany i několik nafilmovaných pádů. Od toho je ale na ledě rozhodčí, já se k tomu nechci moc vyjadřovat."

Václav Baďouček (asistent Karlovy Vary): "Hodnotí se mi to těžko. My jsme se nedokázali vyrovnat s dost nečistou hrou Plzně, rozhodnutí přinesly dva slepené góly ze druhé třetiny. Tyto dva góly by se měly chytat. O tom, kdo bude stát v naší brance v neděli se Zlínem, ještě rozhodneme."