HC Energie Karlovy Vary

Skvělý obrat a výhra trefená v prodloužení

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:4 pp (2:0, 0:2, 1:1 - 0:1)

P r a h a - Karlovy Vary dobyly poprvé v historii Sazka arénu, a to i přesto, že po první třetině prohrávaly už o dva góly. V prostřední části však zaveleli ke stíhací jízde Selingr a Hurtaj. Přestože šli domácí ještě jednou do vedení, v padesáté minutě definitivně srovnal Václav Skuhravý a utkání dospělo až do prodloužení. Energetici mohli duel rozhodnout ještě v základní hrací době poté, co byl na pět minut vyloučen Beránek, ale střelec vyrovnávací branky Skuhravý v poslední minutě sám před Hronkem neuspěl. Hádanka se tak rozřešila až v nastavené pětiminutovce. Za hákování odjel k trestoměřičům Duben, slávistickou kombinaci vystihl Jan Alinč, který po brejku získal v oslabení prémiový bod pro Západočechy. Zkušený forvard si v předchozím průběhu střetnutí připsal ještě další dvě finální přihrávky a stal se tak jasnou hvězdou večera.

Tipsport Extraliga, 21. kolo, út 1.11.2005, Zimní stadion Eden
Slavia
Karlovy Vary
3:4p
2:0, 0:2, 1:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 5. Drtina (Divíšek, Sup), 17. Vlasák (Beránek, Kadlec), 41. Duda (Beránek, Tomica) - 32. Hurtaj (J. Řezníček, A. Nedorost), 37. Selingr (Alinč), 50. Skuhravý (Ptáček, Alinč), 64. Alinč. Rozhodčí: Turčan - Guth, Rittich. Vyloučení: 8:10, navíc Beránek 5 min. a do konce utkání, Duda - Čechmánek 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3252. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3.
Slavia: Hronek - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Dlouhý, Vlasák - L. Havel, Červenka, Vondrka.
Karlovy Vary: Čechmánek - Duben, Ptáček, Němec (21. Macholda), J. Řezníček, Krajíček, J. Polák - Kumstát, Hurtaj, A. Nedorost - Skuhravý, Alinč, Selingr - Dvořák, Pech, Košťál - Milan Procházka, Bednařík, Pavelek

Komentář k utkání

Soupeř z Karlových Varů příliš velkou návštěvu do Sazka Areny nepřilákal. Nakonec se v ochozech sešlo 3252 diváků. Ti od začátku sledovali partii, která svou kvalitou a tempem jejich oči příliš nadchnout nemohla. Na první šanci se čekalo do 5. minuty, ve které způsobil závar před Čechmánkem Divíškův útok. Hned po vhazování se puk dostal k Jiřímu Drtinovi a ten svoji premiérovou extraligovou trefou otevřel skóre. Roman Čechmánek sice vehementně reklamoval postavení útočícího hráče v brankovišti, ale za protesty si vysloužil akorát osobní trest. Hlavní rozhodčí Turčan tím načal své úřadování. Celkem postupně vyloučil čtyři hráče na obou stranách, včetně dalšího trestu za podražení pro karlovarského gólmana. V záplavě trestů se v 16. minutě naskytla Slavii možnost přesilovky čtyř proti třem. Vladimír Růžička si stejně jako v zápase s Českými Budějovicemi vzal před touto, fotbalovou terminologií řečeno, "standardní situací" oddechový čas a jeho tah se vyplatil. V čase 16:56 putoval puk od Petra Kadlece přes Josefa Beránka k Tomáši Vlasákovi, který před sebou měl z větší části odkrytou karlovarskou klec a měl tak jednoduchou úlohu. Po první třetině tedy šli svěřenci Vladimíra Růžičky do kabin s dvougólovým náskokem.

Na začátku druhé části mohli domácí své vedení ještě navýšit. Po chybě karlovarské obrany se objevil sám před Čechmánkem Bednář, ale jeho bekhendová střela branku minula. Hned na to při poskytnuté výhodě spálili v krátkém sledu další šance Bednář a Divíšek. V následné přesilovce si pro změnu vylámal zuby na Čechmánkovi Beránek. Hra poté upadla do hlubokého podprůmeru. Slávisté jako by přestali hrát a mysleli si, že už je rozhodnuto. Jenže mýlili se. Dvoubrankový náskok se během necelých pěti minut rozplynul. Na konci 32. minuty Řezníček vracející se z trestné lavice připravil gólovou přihrávku pro Hurtaje a bylo to již pouze o gól. V čase 36:19, kdy se z trestné lavice tentokrát vracel domácí Žabka, naservíroval Alinč puk zpoza branky pro Selingra, který se střelou z pravého kruhu trefil přesně pod víko. Po čtyřiceti minutách tak byl stav nerozhodný 2:2.

Do záverečného dějství vstoupili slávisté přímo bleskově. V čase 40:16 předložil Beránek puk před branku Dudovi, jenž jemnou tečí nasměroval puk za záda Romana Čechmánka. Domácí pak ale čekaly nepříjemné chvilky. Nejprve se museli bránit při vyloučení Dlouhého, jen co se vrátil z trestné lavice. vystřídal ho za katrem Duda. Slavia sice obě oslabení ustála, Hronek předvedl dva výborné zákroky proti Kumstátovi a Nedorostovi, přesto její vedení nevydrželo. V 50. minutě nahodil Alinč kotouč do míst, kde byl osamocený Skuhravý a ten sklepl ze vzduhu puk za Hronkova záda. V 53. minutě, kdy na trestné lavici seděl karlovarský Miroslav Duben, mohl Slavii opět vrátit do vedení Duda. Dokázal sice obkroužit Čechmánka, ale jeho zakončení mířilo vedle. Radek Duda byl klíčovou postavou i dalších momentů. Po Dubnově návratu na led si vynutil faul na Řezníčkovi, svůj pád ovšem přifilmoval a hlavní rozhodčí Turčan potrestal oba. Při hře 4 na 4 se ocitl ve velmi dobré příležitosti Hruška, ani on však nezakončil dobře. V 57. minutě se teprve začaly dít věci. Nejprve obdržel desetiminutový osobní trest Radek Duda a zamířil defenitivně do kabin, ještě než se začlo hrát, neudržel nervy na uzdě Josef Beránek a za "diskuzi" s Turčanem obdržel trest ve hře, což zároveň pro Slavii znamenalo pětiminutové oslabení. Téměř celá hala pak hlavnímu arbitrovi spílala, včetně trenéra Vladimíra Růžičky na střídačce. Hosté tak dostali možnost utkání rozhodnout, naštěstí pro domácí Hronek všechny pokusy soupeře pochytal. Vyznamenal se zejména půl minuty před koncem proti Skuhravému, který se snažil zblízka propasírovat puk za brankovou čáru. Vzápětí se síly na ledě vyrovnaly, poté co hlavní rozhodčí potrestal Energii za otálení se střídáním a zdržování hry.

V prodloužení bylo patrné, že Slavia se s jedním bodem nechce spokojit. V 63. minutě měl na holi dva bod navíc Divíšek, svoji střelu však nenamířil mezi tyče. V téže minutě si domácí při dalším závaru před Čechmánkem vynutili vyloučení Dubna a stála před nimi jedinečná možnost získat alespoň výhru v nastaveném čase. Vše bylo ale nakonec jinak. V čase 63:14 chyboval na modré Novák, Jan Alinč se dostal do sólového nájezdu na Hronka a tváří v tvář slávistickému gólmanovi se nemýlil.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (Slavia): "Podali jsme dneska hodně slabý výkon. Jednoduše jsme se dostali do vedení 2:0, ale lehkomyslně jsme ho v druhé třetině prohospodařili. Musím ale říct, že za sebou máme těžkou sérii utkání a hodně cestování. Za stavu 2:0 jsme mohli dát třetí gól, ale nepodařilo se nám to. Asi jsme se uspokojili."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Dva body ze Slavie jsou pro nás velmi cenné. Přijeli jsme sem s tím, že zápas neodevzdáme. První třetině ale byla z naší strany hodně špatná, v druhé se možná domácí trošku uspokojili. Do třetí třetiny jsme si říkali, že nedostaneme gól, ale inkasovali jsme při prvním střídání. Dokázali jsme ale vyrovnat a ještě v závěru jsme mohli přesilovce získat i tři body."

Související články