HC Energie Karlovy Vary

Už to není moje Sparta, směje se Michal Dobroň

K a r l o v y  V a r y - Dva hráči si v průběhu rozbruslení klekli u červené čáry a dlouze si povídali. Na sparťanské polovině to byl bývalý kapitán Energie František Ptáček, druhým aktérem jeho náhrada v elitní obranné dvojici domácího mužstva Michal Dobroň. „Jenom jsme se pozdravili a řekli si, ať se daří. Ale až od příště,“ usmívá se produktivní obránce, který si v sedmi dosavadních střetnutích za Karlovy Vary zcela podmanil místní publikum. A oslavovaným hráčem byl i ve čtvrtek, když pět minut před koncem vyrovnal na konečných 2:2.
Karlovarští museli takřka po celé utkání stahovat náskok soupeře. Na Markův zásah ze šesté minuty odpověděl ve druhé třetině smolař posledních utkání Michal Dvořák. Jenže když už se zdálo, že by Energie mohla myslet na otočení stavu, ujel do brejku Chabada a neomylně zavěsil. Časomíra pak začala rychle ukrajovat poslední minuty, když vzal vše do svých rukou Michal Dobroň a rozhodl o dělbě bodů. „Dostal jsem se k puku na modré čáře, podařila se mi klička Ondrovi Kratěnovi a švihem jsem nastřelil kotouč na branku. Kluci výborně clonili, takže Břízka nic neviděl a proletělo to až za něj,“ popisuje svou čtvrtou letošní branku v barvách Energie.

Přestože Karlovy Vary potřebovaly Spartu porazit, nakonec je vzhledem k průběhu duelu a výsledkům ostatních týmů jeden bod přijatelný. Pro Sparťana, který je na západě Čech pouze na hostování do konce sezóny, přinesla přesná trefa do sítě svého mateřského klubu navíc velkou radost. Když to tam spadlo, byl jsem hrozně moc rád. Už to není moje Sparta, usmívá se při vzpomínce na svůj velký okamžik, který spolu s diváky oslavil přímo na ledě zběsilým poskakováním u plexiskla.

Michal Dobroň se nemůže vyhnout ani porovnání s Františkem Ptáčkem. Nejenže urostlý bek přišel náhradou právě za velkou karlovarskou osobnost, navíc vyznávají i podobný styl hokeje, byť Dobroň do svých útočných choutek častěji zapojuje své ideální hokejové proporce. „Mezi námi tento zápas žádnou dohru mít nebude. Maximálně až spolu budeme sedět někde u piva, tak si do sebe rýpneme,“ potvrzuje dobré vztahy s českým reprezentantem, jehož možná bude v příští sezóně opět potkávat ve sparťanské kabině.

Celé utkání bylo značně ovlivněno místy až úzkostlivým metrem rozhodčího Turčana. Ten na trestnou lavici usadil po devíti hráčích na obou stranách. Jenže ani jedno mužstvo z pořádné porce početních výhod nedokázalo nijak profitovat. Jeden z klíčových článků tentokrát neúspěšné karlovarské přesilovkové formace může porovnat příčiny nezdařených přesilovek obou týmů. Ani jeho bývalý klub z Holešovic se totiž nemůže pyšnit skvostnou bilancí jejich využívání: „Sparta hraje v oslabení perfektně rychlý přístup k hráči a my pak nemáme moc času cokoliv vymýšlet. My jsme dnes měli naopak při jejich přesilovkách hodně štěstí, když Sparta dvakrát netrefila prázdnou branku,“ připomíná tutovku Josefa Straky a Ondřeje Kratěny, kterému gólový úspěch sebral z brankové čáry pohotový obránce Duben.

Související články