HC Energie Karlovy Vary

Junioři přehráli Ytong

HC Energie Karlovy Vary - HC Ytong Brno 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

K a r l o v y V a r y - 38. kolo juniorské extraligy přivedlo na led HC Energie mladíky Ytongu Brno. Úvod zápasu byl značně vyrovnaný, i když mírnou převahu si udržovali domácí. Hosté však udeřili ve druhé třetině, když dokonce ve vlastním oslabení strhli vedení na svou stranu. Energetikům se však podařilo vyrovnat v přesilové hře jen několik vteřin před druhou sirénou. Když pak Vít Budínský v polovině třetiny třetí otočil vývoj utkání, vzali domácí otěže plně do svých rukou a zaslouženě v "česko-moravském" duelu zvítězili.

Extraliga juniorů, 38. kolo, so 21.1.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Brno
3:1
0:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 40. Boguský (Gasparik, Kuběna), 51. Budínský (Hamerle, Brňák), 60. Bušta - 27. Kroupa (Vrba, Václavovič). Rozhodčí: Bartoš - Sichrovský, Richter. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Boguský, Kloz, Karpíšek - Bušta, Kuběna, Sláma, Gasparik, Jan Bauer, Budínský, Hamerle, Sedláček, Zaťovič
Brno: Švaříček - Ekl, Rosenberg, Černý, Václavovič, Florián, Burzík, Horáček - Kroupa, Sršeň, Vrba, Galásek, Dej, Štěpánej, Skokolovský, Němec, Drdla, Rusek, Karšay

Komentář k utkání

Oba celky neprojevovaly v první třetině příliš velkou aktivitu, avšak mírnou převahu si udržovala domácí Energie. První velká šance přišla v 5. minutě, kdy domácí útočník Budínský našel před brankou zcela volného Lukáše Buštu, ten ale svou střelou pouze vyprášil betony brankáře Švaříčka. Několik málo sekund nato se pokoušel gólmana Ytongu překonat Hamerle, ale jeho pokus zneškodnil brankář pravým betonem. V sedmé minutě vystrčili drápky i hosté z Brna. Obránce Florián otestoval Jakubalovu pozornost z prostoru mezi kruhy, brankář Energie však v klidu jeho pokus zlikvidoval. Ve 12. minutě dostal domácí forvard Kuběna přesnou přihrávku od Gasparika, ale branku minul. O pár vteřin později se před Jakubalem zjevil zcela osamocený Drdla, ale gólman Karlových Varů jeho bombu zneškodnil bravurním semaforem. V 15. minutě se proháčkoval před domácí branku Kroupa, ale také neuspěl. O minutu později přišlo první vyloučení v zápase. Za sekání odešel na trestnou lavici pykat obránce Tomáš Brňák. Hosté si vytvořili několik slibných šancí, z nichž tu největší měl na své holi Drdla, strážce karlovarské svatyně mu ale vleže nedovolil skórovat. Několik vteřin před koncem první části se na domácí branku řítil Drdla, ale svůj samostatný únik zakončil nepovedenou střelou do betonů brankáře Energie. Po dvaceti minutách tak na světelné tabuli svítil nerozhodný stav 0:0.

Druhá dvacetiminutovka se nesla ve znamení nepřesných kombinací a střel, avšak i dvou branek. Ve 26. minutě byl vyloučen hostující bek Horáček za napadení, branku ale vstřelili paradoxně hosté. Po kombinaci našel Tomáš Vrba před brankou nehlídaného Adama Kroupu, jenž jemnou tečí usměrnil kotouč za Jakubalova záda . Ve 32. minutě se pokoušel z prostoru mezi kruhy překonat Švaříčka domácí útočník Budínský, ale jeho střelu brankář Ytongu zneškodnil. Ve 36. minutě tečoval Pavel Kuběna před brankou hostí střelu z pravého kruhu, ale brankář Švaříček zázračně zasáhl vyrážečkou. V 39. minutě byl vyloučen hostující Kroupa za nedovolené bránění. Domácí zužitkovali svou přesilovou hru třináct vteřin před druhou sirénou díky Pavlu Boguskému, který dorazil puk za záda brankáře Švaříčka. Asistence si připsali Gasparik a Kuběna. Po dvou třetinách byl stav nerozhodný 1:1.

Třetí třetina začala v podobném duchu jako třetina druhá. Nepřesné kombinace a zakončení provázela oba týmy po několik úvodních minut. V 46. minutě se řítil na brankáře Švaříčka domácí útočník Sláma, ale svého protivníka nepřelstil. O tři minuty později byl vyloučen hostující Sršeň za podražení a dal tak domácím příležitost k otočení výsledku. To se jim také podařilo, když po učebnicové kombinaci zakončoval do prázdné branky Vít Budínský. Asistovali mu Hamerle a Brňák. Domácí se po vstřelené brance dostali do herní pohody a zaměřili se spíše na obranu středního pásma, hosté se proto dostávali před Jakubala pouze sporadicky. V 56. minutě spáchali hosté před domácím brankovištěm obrovský závar, ale bez jakéhokoliv výsledku. Šance na vyrovnání oddálil hostujícímu týmu jejich vlastní hráč, když se nechal díky poměrně zbytečnému zákroku vyloučit. Brno si po nevyužité přesilovce Karlových Varů vzalo oddechový čas a odvolalo brankáře. Junioři Ytongu se však nemohli dostat do pásma, a když už se tak stalo, o kotouč přišli a pouze sledovali jak vyhozený kotouč Lukášem Buštou pomalým tempem směřuje k prázdné brance.

Domácí si tak po zasloužené výhře připisují dva body do extraligové tabulky za výhru 3:1 po třetinách 0:0, 1:1, 2:0.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik, trenér HC Energie Karlovy Vary: Dnes jsme nezačali vůbec dobře, moc jsme se trápili. Brno bylo nepříjemné, hrálo výtečně v obraně, jejich gólman chytal velmi dobře. Toto vítězství je pro nás moc cenné, i když se nám nedařilo tak jako při předchozích zápasech.

Jiří Paška, trenér HC Ytong Brno: Myslím, že to byl celkem vyrovnaný zápas, ale domácí měli narozdíl od nás lepší koncovku, díky které otočili zápas na 3:1.