HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Berger vystřelil Žralokům finále!

K a r l o v y  V a r y - O další stupínek výše na žebříčku úspěchů postoupili v krátké historii klubu SKV Nowaco Sharks karlovarští sledge hokejisté. V odvetném zápase semifinále české sledge hokejové ligy remizovali na vlastním ledě se Zlínem 2:2 a to jim v součtu s vítězstvím 2:1 v prvním zápase na Moravě stačilo k premiérovému postupu do finále. V Karlových Varech se dlouho schylovalo k prodloužení, jenže 53 sekund před koncem řádné hrací doby dal vyrovnávací branku obránce Tomáš Berger a posunul Žraloky do bojů u zlato.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - ZAS Hamé Sedící Medvědi Zlín 2:2 (1:1, 0:1, 1:0)

Branky: 8. J. Berger (Nejedlý ml.), 45. T. Berger (Geier) - 15. Fojtík, 18.Fojtík (Šojdr). Vyloučení: 1:2, navíc Šojdr (Zlín) 10 minut. Bez využití. Diváci: 60.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Janoušek (připraven Bozděk) - J. Berger ml., T. Berger, Frous, Hrbek, M. Geier, Švec, Nejedlý ml., Lindák, Janko, Hamák, R. Schneier

ZAS Hamé Sedící Medvědi Zlín: Molek - Fojtík, Herink, Zapletal, Šojdr, Šnajdar, Palát, Hábl, Julina, Stodůlka, Sigmund

Po výhře ve Zlíně stačila Žralokům k postupu do finále i remíza. Tou nakonec odveta se zlínskými Sedícími Medvědy skončila, avšak nerodila se lehce. Od úvodu byli aktivnější hráči Zlína, kteří potřebovali k dosažení prodloužení vyhrát. Ve 2. minutě se zjevil před Janouškem sám Hábl, ale neproměnil. O čtyři minuty později pak střílel z levé strany Šojdr, karlovarský gólman však měl pohotovou lapačku. A tak hosté za své neproměněné šance pykali. Na začátku 8. minuty přebruslil Jiří Berger dva hráče a střelou přes obránce překvapil Molka ve zlínské brance. Ještě veseleji mohlo být na karlovarské straně v minutě 10., pokud by Švec zamířil po chybě Juliny přesně.

Hosté se z nepříznivého vývoje brzy oklepali a poslali Žralokům varování, že není ještě nic rozhodnuto. Erik Fojtík rozezvučel v předposlední minutě úvodní třetiny břevno, nakonec se ale přece dočkal a 11 sekund před sirénou mohl slavit vyrovnání. Vysoké nahození od pravého mantinelu propadlo i přes teč za Janouškova záda.

Proti opětovnému karlovarskému vedení byla hned v úvodu druhé patnáctiminutovky Molkova připravená vyrážečka, když zlikvidovala pokus Jiřího Bergera. A tak se misky překlopily na stranu Medvědů. V 18. minutě zavěsil zlínský kapitán Erik Fojtík z úhlu pod víko a zremizoval průběžný stav semifinálové série. O důležité vyrovnání se snažil Hrbek, jenže střelu od modré čáry namířil do Molka. Psychická výhoda byla přece jen znatelně na straně hostí, kteří to dokázali nebezpečnými pokusy Zapletala nebo Fojtíka. Do druhé přestávky už se ale skóre nezměnilo.

První slibnou šanci poslední třetiny si vytvořil opět domácí Hrbek, byli to však nadále hosté, kdo měl častěji více ze hry. Zejména mezi 36. a 37. minutou odolávali Žraloci zlínskému tlaku, následně si vytvořil na pomezí 41. a 42. minuty dvě veliké šance Palát. Janouškovi nejprve proklouzl kotouč pod betonem a těsně minul branku, následnou střelu Paláta nekrytého mezi kruhy karlovarský gólman ztlumil na hrudi. Protože součet skóre nebyl při rovnosti výher rozhodující, přistoupili v závěru Žraloci k power-play.

Na začátku poslední minuty se strhl boj hned několika hráčů o puk za zlínskou brankou. Nejúspěšněji si počínal Michal Geier, který uvolnil Tomáše Bergera a ten 53 sekund před vypršením základní hrací doby procedil puk pod nešťastným Molkem. Karlovarský stadion se tak stal pravděpodobně prvním v republice, na kterém byla ve sledge hokeji využita hra bez brankáře. Zklamání hostů bylo obrovské, ale vrhli ještě všechny zbývající síly do útoku, rovněž podpořeného o šestého hráče v poli. Navíc byl vyloučen Hrbek. Ani převaha dvou můžu v poli už ale na historickém postupu Žraloků do finále nezměnila.

Ohlasy trenérů:

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Byly to nervy až do samotného konce. To, co jsme si řekli v kabině, to kluci moc nedodržovali. Hlavně se nedařilo vyhazovat puky z našeho obranného pásma. Nakonec jsme ale dali šťastnou branku a postoupili."

David Vrbka (Zlín): "Myslím si, že to byl velice slušný zápas, jen jsme ho nedotáhli do vítězného konce tak, jak to pro nás mělo být. Chybělo nám štěstíčko."