HC Energie Karlovy Vary

Trenér juniorů: Kluci ukázali, že umí hrát pod tlakem!

K a r l o v y  V a r y - Další sezonu z kategorie těch povedených má za sebou trenér mužstva juniorů Mikuláš Antonik. Zpočátku se jeho svěřencům nedařilo, špatná produktivita a problémy s disciplínou je uvrhly do spodních pater tabulky. Podobně jako v sezoně loňské se však energetici dokázali zvednout a bojovným výkonem vybojovali čtvrtfinále play off. V závěru dokonce někteří vybraní nakoukli do A mužstva. V článku vám přinášíme ohlédnutí za sezonou očima trenéra Antonika.
V první polovině základní části se vaši svěřenci pohybovali na spodních patrech tabulky. Považujete tedy vybojované play off jako úspěch? Nebo mělo mužstvo na víc, ale srazil je silný soupeř ve čtvrtfinále?
Pro nás je určitě úspěch, že jsme se z těch spodních pater vyškrábali a dostali se do play off. Pak si myslím, že už to je celkem jedno, jestli se narazí na Kladno či Třinec. Prostě kdo chce jít dál, musí porazit kohokoliv. Nám se to nepovedlo, protože Třinec byl o kousek lepší, a proto postoupil.

Dala by se sezona 2005/06 přirovnat k té minulé? Tam se vám také zpočátku nedařilo a pak přišel velký obrat.
Určitě je to hodně podobná sezona. Loni jsme také v play off vypadli ve stejné fázi dokonce s vítězem celé soutěže. Začátek základní části nám již tradičně utekl, poté jsme se dali dohoromady a mužstvo se semklo. Sehráli jsme hodně těžkých zápasů, kluci ukázali, že umí hrát pod tlakem, to si myslím, že bylo hodně pozitivní. Těch těžkých zápasů bylo opravdu spoustu a myslím si, že to je pro vývoj těch kluků rozhodující.

Co se změnilo zhruba v polovině soutěže, kdy jste začali vykazovat kvalitní výsledky? Bylo to spontánní, nebo jste vedli nějaké pohovory s hráči?
Samozřejmě že výkonnost některých hráčů nebyla ideální. My jsme s nimi mluvili, snažili se na ně nějakým způsobem tlačit, aby to zlepšili a podávali co nejlepší výkony. V tom začátku jsme měli taky určitý problém s disciplínou, kterou se nám pak později podařilo zlepšit. Podstatné bylo, že si hráči uvědomili o co jde, dokázali se srovnat a uhrát dobré výsledky.

Už víte, kteří hráči v příští sezoně za juniory nenastoupí?
Údajně mají být zrušeny všechny výjimky, takže to vypadá, že nebude hrát nikdo z ročníku 85 a 86. To mi trošičku narušilo určité mé představy a budeme mančaft muset trochu více doplnit. Snad to bude šlapat.

Máte naopak někoho vyhlédnutého v dorostu?
Přechází k nám hokejisté ročníku 1989. Všichni samozřejmě dostanou příležitost a bude záležet na nich, jak se s tím poperou a jakým způsobem se jim bude dařit. Věřím, že přijdou kvalitní hráči.

Co čeká hráče v letní přípravě?
Určitě se budeme držet minulých příprav, o kterých si myslím, že se osvědčily. Hráči měli dobře natrénováno a projevilo se to i v koncovkách některých zápasů. Tradičně začneme poslední týden v dubnu a uděláme nejspíše desetitýdenní přípravu, která bude zakončená letním soustředěním v Nové Včelnici.

V závěru sezony dostalo několik juniorů příležitost i v A týmu. Co vy osobně považujete za největší rozdíl mezi Tipsport extraligou a extraligou juniorů? Co musí junioři zlepšovat, aby měli šanci se prosadit?
Musí určitě pracovat na všech činnostech, není to jenom o bruslení, fyzické kondici a jednotlivých dovednostech. Celkově na sobě musí pořád pracovat, protože hráč v jejich věku nesmí stagnovat. Musí pořád hrát, trénovat a pracovat na všech svých hokejových dovednostech. Těch je spousta, nebudu je vyjmenovávat, byl by to dlouhý seznam (smích).

Dokážete nějak odhadnout, jaké procento hokejistů z juniorského výběru se nakonec hokejem živí na profesionální úrovni?
Těžko říct. Může to být u každého ročníku jiné. Některý se může povést a jsou tam dva výborní hráči, jiný se nepovede a není tam vrcholový hráč žádný. Žádnou přesnou statistiku nevím, ale myslím, že to záleží vyloženě na tom, jak ten ročník je silný.