HC Energie Karlovy Vary

Jaká byla sezóna 2005/06?

Léto je v plném proudu a nezadržitelně se tak blíží i začátek nové hokejové sezóny. Vždyť poprvé se fanoušci na zimním stadionu sejdou již koncem července, kdy budou moci sledovat první přípravný zápas energetiků. Abychom se na start desátého extraligového roku karlovarských hokejistů náležitě navnadili, připomeňme si nejvýraznější okamžiky měsíců uplynulých.

Nové tváře i loučení

Tak jako před každou sezónou se i loni v Karlových Varech částečně obměnil hráčský kádr a částečně i trenérské obsazení. Hlavního kouče Radima Rulíka, který zamířil zpět k Marku Sýkorovi do Plzně, vystřídal zlínský generální manažer Zdeněk Venera. Spolu s Rulíkem se do druhého západočeského celku stěhoval i hrdina závěru sezóny 2004/05 Roman Málek.

Významnou ztrátu pro defenzivní fázi znamenaly i odchody Zdeňka Kutláka a Tomáše Haranta do Českých Budějovic. Oba dva posléze v jižních Čechách potvrdili svoji třídu a v květnu si dokonce zahráli na mistrovství světa v Lotyšsku. Z významných změn musíme zmínit i odchod Vojtěcha Poláka do zámoří. Jeden z nejmladších českých reprezentantů v historii se jako první ryzí karlovarský odchovanec (nepočítáme-li Tomáše Vokouna a Zbyňka Michálka) prosadil do NHL. V dresu Dallasu odehrál tři utkání, zbytek roku strávil na farmě v Iowě.

Jelikož útočné řady zůstaly pro další sezónu takřka neporušené, zaměřilo se soustředění klubového managementu především na hledání defenzivních hráčů. Jako jeden z prvních se v lázeňském městě hlásil rekordman v počtu extraligových sezón Josef Řezníček. Následoval jej jeho budoucí partner z obranné dvojice, nadějný mladík Ondřej Němec a v průběhu přípravy na ledě přibyl i drtič Libor Ustrnul.

Největší jméno ovšem přibylo na karlovarskou soupisku až koncem srpna. Energetikem se celkem nečekaně stal několikanásobný mistr světa, olympijský vítěz a finalista Vezina Trophy Roman Čechmánek.

Jak skvělá příprava,...

Poprvé se HC Energie představila na ledě 2. srpna a hned si na domácím ledě připsala vydřenou výhru 2:1 nad Kladnem. Odveta na ledě soupeře se Západočechům sice vůbec nevydařila, následná utkání však přinášela především radost. Celkově Karlovarští ze 13 utkání deset vyhráli a dařilo se skutečně úplně všechno. V dobré kondici se ukázali útočníci, dařilo se obraně, největší chloubou byli brankáři. V průběhu přípravy si zachytali Mensator, Masalskis, Jirkův i Čechmánek a každý z nich se mohl pochlubit alespoň jedním čistým kontem. Karlovy Vary zakončily přípravu drtivým vítězstvím 5:0 v Plzni. Očekávání hokejové veřejnosti pak byla přirozeně veliká.

... tak mizerný úvod extraligy

Zcela nepovedená úvodní kola pak byla velkým zklamáním. Během prvních pěti kol si Energie připsala jediný bod za bezbrankovou remízu se Znojmem a usadila se až na úplně poslední příčce extraligové tabulky. Drobné povzbuzení po vydřené výhře nad stejně se trápící Plzní bylo jen chvilkovým zlepšením nálady. Bezkrevné výkony a další porážky od Zlína a Slavie si už vyžádaly zásahy klubového managementu. S Karlovými Vary se museli rozloučit Tomáš Vak, Radim Kucharczyk a Jakub Kraus, postupně je nahradili Zdeněk Pavelek a Pavel Selingr.

Změny i v brankovišti

Nejdůležitější změna se ale pravděpodobně odehrála v brankovišti. Osm kol trpělivě čekající Lukáš Mensator chytil svou šanci a v další dvou utkáních i všechny puky vystřelené na karlovarskou branku. Ze dvou čistých kont sice byly pouze dva body, protože útočníci se více než útočení věnovali totální defenzívě, později však přišel zlom i před gólmanem soupeře. A konečně přišla i série vítězství. Plný bodový zisk zajistila kanonáda proti Vsetínu (7:4), přestřelka v Třinci (5:4) a dvě povedená domácí představení s Pardubicemi a Litvínovem (vždy 4:2). Z dalších povedených duelů můžeme jmenovat ty se Zlínem (5:1) a ambiciózním Libercem (3:1). Přibližně v polovině základní části se tak Energie propracovala až do elitní extraligové osmičky.

Roman Čechmánek odchází do Hamburku, Ptáček do Sparty

Vynikající forma Lukáše Mensatora pomohla Energii na cestě vzhůru, původně plánovaná brankářská jednička Roman Čechmánek však byla pevně posazena na lavičku náhradníků. A tak muselo přijít nevyhnutelné. Čechmánek přijal nabídku německého Hamburku, Mensator se stal definitivně karlovarskou jedničkou a na post dvojky byl angažován mladoboleslavský Petr Přikryl. V průběhu ročníku posílil klub i Milan Kraft. Vysoký forvard se vrátil z angažmá v Rusku a hned se zařadil mezi neproduktivnější hráče týmu.

Své více než dvouleté působení na západě Čech zakončil i kapitán týmu František Ptáček. Kovaný Sparťan si získal srdce fanoušků i v Karlových Varech, zájmu pražského velkoklubu ale nemohl odolat hráč ani management Energie, a tak se český reprezentant stěhoval zpět do hlavního města. Jako náhrada zamířil opačným směrem Michal Dobroň a svými výbornými výkony báječně navázal na svá tři předchozí angažmá v největších lázních republiky.

Play-off znovu nevyšlo

I přes slibné období ztratili energetici naději na postup do vyřazovacích bojů ještě před olympijskou přestávkou. Na přelomu roku se totiž Karlovy Vary opět ponořily do lehké výsledkové krize a odstup od postupových pozic se prohloubil. Jako rozhodující se nakonec ukázalo utkání s Českými Budějovicemi ve 48. kole. Domácí Energie se dlouho trápila, v závěru však dokázala vyrovnat a zatlačit soupeře do hluboké defenzivy. V posledních minutách vrhli Západočeši všechny síly do útoku, při vlastní přesilovce ovšem zapomněli pohlídat zadní vrátka a z nenadálého brejku potřetí inkasovali. Při pohledu do konečné tabulky by tři získané body oproti třem ve skutečnosti ztraceným, znamenaly pro energetiky osmou příčku.

Závěr výborný

Jelikož již po reprezentační přestávce neměli Karlovarští reálnou naději na postup, opustili kádr na poslední čtyři zápasy dva klíčový útočníci Hurtaj a Alinč. Do zahraniční zamířil i obránce Machulda. Šanci pak dostali varští mladíci a výsledek byl překvapivě vyloženě pozitivní. Energie přehrála znovu Liberec, bod si přivezla ze Vsetína a jednoznačně přehrála Třinec i Litvínov. V těchto utkáních se poprvé mezi dospělými blýskl urostlý odchovanec Vojtěch Kloz, první extraligovou branku zaznamenal Kamil Tvrdek a své možnosti naznačili i další mladíci jako Jakub Bauer a Pavel Kuběna.

A jaká tedy byla sezóna 2005/06? Rozhodně zajímavá. Protože jak říká známé přísloví „Hokej je krásný vždy. Ženy podle toho, jak pijeme.“ Těšme se tedy na další boje na karlovarském zimním stadionu a věřme, že se letos konečně dočkáme i nějakého výživného přídavku v podobě vyřazovacích bojů.