HC Energie Karlovy Vary

Michal Borovanský: Jsme na dobré cestě

Mladý křídelní útočník Michal Borovanský je v Karlových Varech v letním období zatím pouze na zkoušku z pražské Slavie. Se svými vrstevníky však ve čtvrtém útoku bojuje o svou budoucnost velmi úspěšně. Na čtvrtečním vítězstvím Energie nad německým Norimberkem se hokejista s vizáží vysokoškoláka podílel jednou asistencí a především kuriózním rozhodujícím gólem.
Nečekaně ostrý úvod utkání se čtvrtfinalistou loňské německé ligy okořenila hromadná bitka, ze které nakonec vyplynul i férový pěstní souboj Libora Ustrnula s Carterem. Na celý incident se bude v Karlových Varech určitě ještě dlouho vzpomínat. „Michal Dvořák tam narazil někoho na mantinel a znáte emoce... Navíc přijeli Němci a to je zápas vždycky vyhecovaný,“ přibližuje zárodek drsné šarvátky Michal Borovanský.

Hlavní postava nejpozoruhodnějšího okamžiku celého utkání Libor Ustrnul za své vystoupení inkasoval už po čtyřech minutách hry trest do konce zápasu. Jak ovšem potvrzuje i držitel bronzové medaile z juniorského šampionátu 2005, časný konec karlovarskému Drtičovi dobrou náladu z vyhrané bitky nepokazil. „Libor je úplně v pohodě, směje se a je v klidu. Za německými kamarády už určitě nepůjde,“ usmívá se slávistický odchovanec. A zároveň je rád, že v inkriminovaném okamžiku nemusel být na ledě: „Určitě jsem rád, že jsem tam nemusel být. S mojí postavou bych tam toho asi moc neudělal.“

Úspěšná boxerská exhibice jakoby udala ráz i dalšímu průběhu střetnutí. Karlovarští hráči svého soupeře po většinu hrací doby poměrně jasně přehrávali a svou nadvládu nad vývojem duelu dokázali hned pětkrát přeměnit v brankovou radost. „Dneska jsme hráli opravdu dobře do obrany. Pak jsme si počkali na chyby Norimberku a góly nám tam pěkně napadaly,“ a zároveň připomíná i zlepšení souhry celého mužstva: „Už jsme čtyři týdny na ledě a to je určitě znát. Nahrávky, kombinace i koncovka jde hrozně nahoru a opravdu se to všechno zlepšuje.“

V uplynulých letech byl v Karlových Varech možná vůbec největší problém s proměňováním přesilových her. V letošní přípravě je tomu ovšem naopak. Ve čtvrtek se energetici v početní výhodě trefili hned třikrát. „Poslední dva tréninky jsme se připravovali hlavně na přesilovky. Takže je vidět, že jsme na dobré cestě,“ spokojeně konstatuje bývalý hráč mládežnických výběrů Slavie a prvoligového Berouna.

Michal Borovanský se do statistik utkání s Norimberkem zapsal hned dvakrát. Nejprve vybojoval kotouč pro střelce Vladimíra Machuldu a v polovině střetnutí skóroval sám. Sám tedy spíše v uvozovkách. „Já jsem jenom posílal puk na prkna pro Kubu Bauera. Ten byl ke mně ale zády. Ten Němec si to tam pak hodil. Takovýhle gól už v kariéře asi nedám. Vůbec nevím, co chtěl soupeř udělat. Možná si to chtěl ťuknout s brankářem, nebo si chtěl nějak pomoct buzarem o mantinel. Vůbec to nechápu, nikdy jsem nic podobného neviděl“ kroutí hlavou opravdu velmi šťastný střelec při popisu svého úspěchu.

Šikovné křídlo je v Karlových Varech zatím pouze na zkoušce, o jeho dalším osudu se bude rozhodovat v nejbližších týdnech. „Měl bych jet s týmem na Slovensko na turnaj a pak se uvidí, jestli zůstanu, nebo se budu stěhovat zase někam jinam,“ upřesňuje závěrem svou pozici jednadvacetiletý forvard.

Související články

Reportáž | čt 10.8.2006

Energie lepší po všech stránkách

Foto k zápasu | pá 11.8.2006

Vítězství nad Norimberkem ve fotografiích