HC Energie Karlovy Vary

Turnaj dorostu o pohár hejtmana - shrnutí

K a r l o v y  V a r y - Na závěr týdne si karlovarský zimní stadion rezervovalo hokejové mládí. V pátém ročníku turnaje dorostu "O pohár hejtmana Karlovarského kraje" se zde utkali mladící Karlových Varů, Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce a Zlína. K vidění byl zajímavý hokej plný zvratů a překvapení. Ve spolupráci s ředitelem turnaje panem Pavlem Reiserem jsme pro vás připravili výsledkový servis včetně okomentovaných utkání energetiků a několika fotografií.

Průběh turnaje

Karlovarský kraj podporuje nejrůznější sportovní aktivity a mimo jiné také mládežnický hokej. V termínu, kdy se do Karlových Varů sjížděli zasloužilí hokejisté na „Zlatou hokejku“, se na karlovarském zimním stadionu zároveň konal turnaj o putovní pohár hejtmana Karlovarského kraje.

Chlapci Energie hostili dorostenecké týmy z Plzně, Olomouce, Zlína a z Ústí nad Labem. Hrát se začalo už v pátek (18. 8.) ráno a hned první utkání skončilo nerozhodně. Energie remizovala s pozdějším vítězem celého turnaje se Zlínem. Moravákům loni utekla první příčku tabulka jen o fous, takže na 5. ročníku turnaje už nechtěli nic ponechat náhodě. Sled utkání pak plynule pokračoval i v sobotu a o překvapení nebyla nouze. Na slavnostním vyhlášení výsledků pak ředitel turnaje pan Pavel Reiser předal ceny nejlepším týmům a zároveň i jednotlivcům. Tou dobou v Thermale začínalo vyhlášení výsledků ankety Zlatá hokejka, ale Jiří Dopita ještě chvíli vytrval na karlovarském ZS. Jeho syn v posledním utkání turnaje sice vstřelil v první třetině gól Plzni, ale ta se rychle otřepala a obrátila vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Hodnotné ceny, které každoročně věnuje sklářská firma Milan Mottl, a. s., si odvezly týmy na 1. – 3. místě tabulky. Zajímavé ceny dostali nejlepší jednotlivci. Křišťálový puk určený pro nejlepšího útočníka získal Tomáš Rachůnek ze Zlína. Další dobří útočníci, Honza Kovář z Plzně a Vladimír Čopák z Olomouce, měli nejlepší statistiky v počtu získaných kanadských bodů. Cenu si nakonec odnesl olomoucký Čopák. Hlavní pořadatel turnaje pan Jiří Holý dále ještě vyhlásil cenu pro nejlepšího gólmana. Tím se stal Pavel Francouz z Plzně. Poslední křišťálový puk, cenu pro nejlepšího obránce obdržel Michal Axman z Olomouce.

Na závěr se sluší poděkovat zástupcům karlovarského kraje za podporu sportu. Nelze zapomenout ani na další, často anonymní příznivce hokeje, kteří na turnaj obvykle přispívají a nebo jej alespoň podporují svojí prací.

Přehled výsledků

Pátek 18.8.
Karlovy Vary - Zlín             3:3
Ústí nad Labem - Plzeň          1:3
Olomouc - Karlovy Vary          4:4
Plzeň - Zlín                    3:8
Ústí nad Labem - Olomouc        3:5

Sobota 19.8.
Ústí nad Labem - Karlovy Vary   2:2
Olomouc - Zlín                  1:2
Karlovy Vary - Plzeň            0:4
Zlín - Ústí nad Labem           3:2
Olomouc - Plzeň                 4:6

Konečná tabulka

1. Zlín       3  1  0  16: 9  7
2. Plzeň      3  0  1  16:13  6
3. Olomouc    1  1  2  14:15  3
4. K. Vary    0  3  1   9:13  3
5. Ústí n.L.  0  1  3   8:13  1

Zápasy energetiků

HC Energie Karlovy Vary - HC Hamé Zlín 3:3 (0:1, 2:1, 1:1)
Branky: Putyera, Rohan a Kellner. Asistence: Chaljavin, Tomeček a Mistoler. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:0. Rozhodčí: Dominik - Sentenský, Nídl.

Dorostenci Zlína mají na Moravě pověst špičkového týmu a proto karlovarští trenéři Karel Mlejnek a Zdeněk Houdek své družstvo na tento zápas velmi pečlivě připravili. Přesto se hosté v desáté minutě ujali vedení, které udrželi až do konce úvodní třetiny.

V druhé třetině vyvinuli chlapci Energie na svého soupeře značný tlak a výsledkem byla vyrovnávací branka, která padla ve 26. minutě. Utkání gradovalo a ve 36.minutě se v karlovarském obranném pásmu nejlépe zorientoval Tomaník a poslal podruhé puk za Habalova záda. V poslední minutě druhé třetiny ale Energie využila přesilovku, spolupráci obránců zakončil Martin Rohan.

Nástup do třetí části hry ovšem vyšel lépe Zlínu. Končila 41. minuta, Rachůnek namazal Sorkovi a puk skončil v brance Energie. Domácí se však brzy zformovali, zpevnili obranu a pokoušeli se o útoky na svatyni zlínského gólmana. Ten odolával až do 56. minuty, kdy po krásné akci celé lajny zakončil David Kellner. Remíza byla asi spravedlivým vyjádřením poměru sil na ledě.


HC Olomouc - HC Energie Karlovy Vary 4:4 (1:2, 1:1, 2:1)
Branky: Hudák 2, Putyera a Kroupa. Asistence: Funk 2, Flieger, Putyera a Vaněk. Vyloučení: 9:9. Využití: 2:3. Rozhodčí: Dominik - Sentenský, Hynek.

Do druhého zápasu vstoupili chlapci Energie velmi úspěšně a již ve čtvrté minutě první třetiny se ujali vedení. Ve 14. minutě úspěšně zakončil Honza Putyera rychlou kombinační akci a zdálo se, že Olomouc nebude příliš nebezpečná. Jak zdání klame se ukázalo ještě před koncem třetiny...

I do druhé části hry nastoupila Energie svěže a Míra Hudák osvědčil svůj čich na góly. Utkání se slibně vyvíjelo, a tak byla škoda, že už ve 26.minutě obrana Energie podcenila akci, kterou založil olomoucký Chladil. Dostál pak dostal puk za záda Václava Endála a Hanáků byla najednou plná celá ledová plocha. V dresu č. 23, se tu kromě jiných, snažil Ustrnul ml. a zaujal i borec s číslem 36 Dopita ml. Táta se po karlovarském ZS pohyboval nenápadně a málokdo ho asi pod kšiltovkou poznal.

Ve třetí třetině Olomouc ještě víc přitvrdila a strhla vedení na svoji stranu. To už trenéři Mlejnek a Houdek na domácí střídačce vyhlašovali nejvyšší stupeň pohotovosti a výsledkem byl vyrovnávací gól. Padl v přesilovce v 58. minutě a puk za záda gólmana Olomouce Škurka dopravil Patrik Kroupa. Chlapci Energie byli tedy nakonec rádi za bod, ale utkání měli rozehrané mnohem slibněji.


HC Ústí nad Labem - HC Energie Karlovy Vary 2:2 (2:0, 0:0, 0:2)
Branky: Mistoler 2.

Z města horkých pramenů se na zápas nejlépe vyspal Tomáš Mistoler, který v 9. a 13. minutě zatížil konto soupeře dvěma brankami. Dorostenci Energie mohli načatého soupeře dorazit ještě dalšími góly, ale v rozhodujících chvílích chyběl větší důraz nebo naopak přesnost.

Ve druhé třetině se na domácí tým postupně snesl podivný útlum a Ústí se začalo osmělovat. Vláďa Habal v brance domácích si začal připadat jak na střelnici. Odolával až do 34. minuty zápasu, kdy snížil Šulc.

Ve třetí třetině se povzbuzenému Ústí podařilo dokonce vyrovnat a zápas dospěl, z pohledu domácích, k neuvěřitelné třetí remíze.


HC Energie Karlovy Vary - HC Lasselsberger Plzeň 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)

Západočeské derby se rozhodlo ve 2. třetině. Energii zlomila vaz nekázeň a z ní vyplývající oslabení. Nejdříve hrála přesilovku 5 na 3 Energie, ale nic z toho nebylo. Špatné střídání, pak zanedlouho krosček a ještě hrubost předznamenalo dlouhé oslabení, které soupeř krutě trestal. Zápas se v té chvíli zlomil, protože bylo zřejmé, že domácí nemají dost sil na zvrat. Poslední gól tohoto pro Energii velmi nevydařeného zápasu vsítil Honza Kovář.

Fotografie