HC Energie Karlovy Vary

Miroslav Vaněk: Cíl je jasný!

K a r l o v y  V a r y - Dva dny před zahájením extraligových bojů se na karlovarském zimním stadionu konalo setkání vedení HC Energie s novináři. Poté, co Lukáš Mensator podepsal nový kontrakt, se hovořilo o nejaktuálnějších tématech hokeje v lázeňském městě. Generální manažer Miroslav Vaněk zhodnotil nové posily, stanovil cíl do jubilejní desáté sezony, pohovořil o multifunkční hale a nezapomněl poděkovat hlavním partnerům. Slovo dostali také trenéři Venera s Baďoučkem a kapitán mužstva Václav Skuhravý.
V úvodu tiskové konference proběhlo slavnostní podepsání nového kontraktu s Lukášem Mensatorem (info zde). Generální manažer Miroslav Vaněk nejprve zmínil, že jej čeká podobné jednání i s kapitánem Václavem Skuhravým, a poté začal svoji řeč k zástupcům médií:

Rozpočet, změny v kádru, cíle, nové dresy, nová pravidla, aréna...

Vstupujeme do jubilejní desáté extraligové sezony v Karlových Varech. To, že se nám v tomto městě podařilo extraligu stabilizovat, považuji za úspěch. Jsem velice rád, že máme silného generálního partnera v podobě společnosti Sokolovská uhelná. Tohoto partnera nám může leckdo závidět, protože je spolehlivý a velice vstřícný. Musím samozřejmě také vyzdvihnout spolupráci s městem Karlovy Vary a společností Karel Holoubek a.s. To jsou tři základní kameny extraligy v Karlových Varech.

Rozpočet je stejný jako v minulé sezoně - 75 milionů Kč. Spíše než velikost rozpočtu by se však měly uvádět náklady na A mužstvo. Například náš zimní stadion je ve vlastnictví klubu, a ten tak musí platit veškeré náklady na jeho provoz a údržbu. Dále hradíme kompletní provoz všech mládežnických týmů od 1. třídy až po juniorku, máme také mužstvo žen a sledge hokejistů.

Vedení klubu po skončení sezony a po odchodu některých hráčů vynaložilo obrovské úsilí, aby se tým posílil především o produktivní hráče. Nemůžu říct, že se nám to zcela povedlo, nicméně v rámci možností finančních a možností hráčského trhu přišli kvalitní hráči. Osobně jsem spokojen s posílením obrany. Co se týče útoku, měli jsme představy, že se nám zadaří trochu lépe. Nakonec přišli kvalitní hráči, kteří by v produktivitě měli nahradit Alinče a Hurtaje. Mužstvo jsme výrazně doplnili o mladé hráče z juniorky, kteří si zasloužili dostat šanci. Trenéři se tomu také nebrání a myslím, že již v přípravě někteří z těchto hráčů ukázali, že mají budoucnost. Bilanci odchodů a příchodů považuji za mírně pozitivní, uvidíme však, jak se to projeví v sezoně.

Cíl do nové sezony je prostý - musíme uhrát pozici do desátého místa a pak udělat vše pro to, abychom se v předkole prokousali do první osmičky. První šestka předkolo nehraje, ale i když svému týmu věřím, tak myslím, že tyto pozice obsadí tradiční giganti jako Sparta, Slavia, Vítkovice nebo Liberec. Nic samozřejmě nechceme vzdávat dopředu.

Do nové sezony nastoupíme v nových barvách dresů. Bílé zůstaly, nové budou zelené, které vhodně vystihují generálního sponzora. Tímto způsobem chceme společnosti Sokolovská uhelná poděkovat za to, že v Karlových Varech zachránila extraligu a dodnes ho zde drží na vysoké úrovni. Přes vášnivé polemiky na internetu si nemyslím, že náš klub má historicky vyhraněné barvy. Že se dresy mění společně s hlavním partnerem považuji za naprosto normální. Musím však zdůraznit to, že nešlo o přání generálního partnera, nikdo nás do toho netlačil. Nám to však připadalo jako vhodný způsob poděkování tomu, kdo nás platí.

Extraliga bude letos kromě několika velkoklubů velmi vyrovnaná a o našem úspěchu rozhodnou tři faktory: jak se týmu budou vyhýbat zranění, jak se nám podaří vstup do sezonu a jak se brankáři vyrovnají se změnou výstroje. Brankáři to budou mít hodně těžké, ty změny jsou radikální. Na všechno si zvykají na poslední chvíli, protože ta výstroj se většinou vozí ze zámoří. Některým gólmanům to ani nepřišlo a výstroj se jim upravovala v různých dílnách.

Z nových pravidel jsem trochu rozpačitý. Těch změn v jedné sezoně je tolik, že v poslední době neděláme nic jiného, než že studujeme pravidla. Všechny změny se dělaly, aby hokej byl divácky atraktivnější. Obávám se však, že hlavně na začátku v tom sami rozhodčí budou mít trochu zmatek a budou to mít hodně těžké. Myslím, že se bude pískat hodně úzkostlivě a hra bude hodně rozkouskovaná. Pravidla šla hodně daleko a začínám mít obavy, že se směrem od hokeje pohybujeme spíše někam k basketbalu, kde do sebe za chvíli hráči nebudou moci ani vrazit.

Téma multifunkční arény je v Karlových Varech hodně živé. Situace je dle mých informací taková, že po volbách by se mělo na prvním zasedání nového zastupitelstva rozhodovat o financování areny. Všichni zainteresovaní tvrdí, že mají zájem, aby hala stála, takže doufáme, že splní své sliby. To, že by se opakovala situace z loňské zimy, kdy musel být stadion uzavřen kvůli vysokému spadu sněhu na jeho střechu, považuji v roce 2006 za velice nedůstojné. Již patnáct let ve své funkci poslouchám jen sliby, ale musím říct, že tak blízko nové aréně, jako jsme nyní, jsme nikdy nebyli a už asi nikdy nebudeme. Je to opravdu zlomové období.

Jak to vidí kouč Zdeněk Venera

Nechtěl bych nějak hluboce rozebírat přípravné období, protože mužstvo ve Varech je zvyklé tvrdě pracovat, to už je zde tradice. Jsem rád, že Lukáš dnes podepsal novou smlouvu, a klub tak má na dlouho dobu postaráno o post brankářské jedničky. Lukáš Sáblík odchytal poměrně dost přípravných zápasů a ukázal, že bude dobrou dvojkou. Problémů se nebojím ani v obraně, tam to mužstvo bylo doplněno velice dobře. Co se týká útočných řad, doufal jsem, že to posílení bude trošku výraznější. Bohužel není kde brát, to se nedá nic dělat. Odchozí útočníci loni nastříleli kolem 35 branek a myslím si, že pro Vláďu Machuldu, Davida Balázse a ty mladíky bude obtížné, tuto díru zacelit. Obávám se hlavně nějaké větší marodky. Pokud by se někdo z těch klíčových útočníků zranil, pak bychom měli problém. Jinak si myslím, že zápasy budou hodně vyrovnané a bude záležet, jak se nám podaří start, abychom pak byli v dobré pohodě.

Ještě pohovořím o mladých hráčích. Bude samozřejmě záležet jen na nich, zda si místo v týmu vybojují. Tito hráči potřebují dva tři roky od mužstva popotáhnout a teprve pak to mužstvu začínají vracet. Samozřejmě se lépe zapracovávají do mužstva, které je úspěšné a které táhnou zkušení hráči. Uvidíme, jak se s tím vyrovnají a v jaké míře promluví do základní sestavy.

K Aleši Pařezovi. Stanovisko vedení je, že pokud je někdo na úrovni domácích juniorů, tak samozřejmě upřednostní domácí odchovance. Pokud má přijít někdo cizí, tak musí převyšovat domácí hráče a to Aleš asi nesplňoval. Musím však říct, že měl málo času, aby se adaptoval na domácí extraligu a aby ukázal, co v něm je. Určitě v něm kus talentu je, ale bude potřebovat půl sezony, možná sezonu celou, aby si na zdejší hokej zvykl. My však čas na experimenty bohužel nemáme.

Názor kapitána

Myslím si, že letos jsme zde utvořili dobrou partu. Nasvědčovala tomu i příprava, kterou jsme odehráli dobře kromě dvou zápasů - s Nitrou a Ústí. Na sezonu se všichni těšíme a doufám, že v pátek uspějeme.




Fotografie


Miroslav Vaněk, Lukáš Mensator a Zdeněk Venera



Václavové Baďouček a Skuhravý