HC Energie Karlovy Vary

„Dva body jsou nakonec super,“ netají spokojenost Jan Košťál

Ke třem bodům chyběly karlovarským hokejistům v nedělním podkrušnohorském souboji s Litvínovem pouze dvě minutky. Nakonec se však ještě celý stadion třásl alespoň o udržení nerozhodného výsledku. Prodloužení už domácím přineslo opět zážitky veskrze pozitivní, když ve vlastním oslabení zajistil prémiový bod aktuálně druhému celku extraligy kanonýr Václav Skuhravý. Divácky velice atraktivní utkání jsme hodnotili s levým křídlem třetího útoku Janem Košťálem, jehož přesné přihrávky využil ve druhé třetině Milan Procházka k otevření skóre.
Pro nedělní utkání Karlových Varů s Litvínovem byl zcela příznačný rozvážný začátek, který však pomalu přešel přes velmi solidní tempo až ke strhujícímu finále. Průběh střetnutí přibližuje člen třetího útoku domácích Jan Košťál: „Ze začátku byly šance na obou stranách. Později jsme si řekli, že budeme více chodit po jejich becích a vyvineme na ně větší tlak. To taky vyústilo v celou řadu našich příležitostí. Bohužel jsme je dnes nedokázali využít. Nakonec jsou pro nás dva body super.

Nejvíce vzrušení přinesla asi druhá třetina, ve které se hra stěhovala od branky k brance a hokejový labužník si musel opravdu užívat. To se ostatně projevilo i v ochozech. Fanoušci obou mužstev vytvořili výbornou kulisu, což ocenili i hlavní aktéři duelu. „Je výborné, když na nás fanoušci řvou. Povzbuzovali litvínovští i naši fandové, což bylo skvělé. I my se pak lépe motivujeme na střídačce, pochválíme se za dobrou akci, vysvětlíme si některé situace, prostě si pomůžeme...“ pochvaluje si atmosféru karlovarský odchovanec.

Nezaujatý pozorovatel musel po utkání přiznat, že o něco aktivnější byli v neděli Západočeši, což potvrdil i poměr střel na branku 43:35. Hlavními postavami souboje se ovšem stali oba mladí gólmani. Domácí Lukáš Mensator již svou třídu potvrdil, litvínovský Hübl extraligové ostruhy teprve sbírá. Právě proti kmenovému hráči prvoligové Kadaně karlovarští střelci několikrát trestuhodně selhali. „Tohle je vždy o střeleckém štěstí. Dnes to tam prostě nepadlo. Jejich brankář dnes chytal určitě dobře, ale měl i hodně štěstí,“ uznává kvality černožlutého muže s maskou výborně fyzicky připravený forvard.

Jan Košťál, ač je jeho hlavní náplň práce trochu jinde, hrál jednu z hlavních rolí při první brance utkání. „Vláďa Machulda mi zpoza branky nahrál přes dva hráče a já jsem dával puk před bránu. Nevím, jestli to někdo tečoval, ale Prochy (Milan Procházka) tam byl úplně sám a trefil kotouč nahoru. Takže paráda, libuje si při vzpomínce na svůj nejzářivější moment hráč, který si ve své kariéře zahrál i za Sokolov, Kadaň a Chomutov.

Přestože karlovarští hokejisté drželi ještě dvě minuty před závěrečnou sirénou vedení, nakonec nechybělo mnoho a z plného bodového zisku se radoval soupeř. Konečné dva body do extraligové tabulky tak lze považovat za úspěch. To potvrzují i slova levého defenzivního křídelníka HC Energie: „Dneska jsme sice Litvínov chvílemi docela tlačili, ale i Lukáš Mensator měl celkem dost práce. Škoda, že jsme dostali dvě minuty před koncem gól, jinak mohly být doma všechny tři body. V prodloužení to ale Venca (Skuhravý) s Kumim (Petr Kumstát) udělali skvěle a dva body jsou naše, což se také počítá:“

Napínavá situace přišla již za vyrovnaného stavu přesně půl minuty před koncem šedesáté minuty, kdy se už Litvínovští radovali z vedoucího zásahu. Konzultace hlavního rozhodčího s videem nakonec uchovala domácím naději na bodový zisk. Puk se však pohyboval tak blízko brankové čáry, že i sami hráči zůstávali dlouho v nejistotě. „Já jsem vůbec nevěděl, proto jsem se ptal ostatních kluků a ani oni nic netušili. Vůbec nevím, jak to vypadalo,“ přiznává nejvěrnější hráč novodobé karlovarské historie, jenž se může pochlubit již 320 extraligovými starty v barvách lázeňského města.

K zajímavosti a plynulosti zápasu přispělo i velmi citlivé posuzování zákroků ze strany hlavního sudího Šindlera. Oproti předchozím kolům měli trestoměřiči mnohem méně práce. Karlovarští byli za celé utkání vyloučení pouze pětkrát, z toho dvakrát za zdržování hry po nešťastném vyhození kotouče mimo mantinely. „Dneska to bylo asi celé takové čistší. Postupně si na nový trend vylučování ze fauly hokejkou navykáme. Navíc se dnes i celkem hodně bruslilo, takže se fauly holí ani moc nevyskytovaly,“ popisuje skutečnost, jež jistě i většině fandů zpříjemnila pohled na led.

Už v úterý zamíří energetici k dalšímu boji do Vítkovic. Ostravský celek se zatím v úvodu sezóny pořádně trápí a s jediným získaným bodem spadl na samý chvost tabulky. Navíc ani poslední debakl 1:6 s Třincem nenaznačuje zlepšení. Na co si budou muset dát karlovarští hokejisté v ošemetném souboji největší pozor? „No to je právě ono. Musíme se pořádně soustředit, protože Vítkovice mají výborný tým a z krize určitě brzy vyrazí nahoru. Budeme tam hrát poctivou obranu a nějaké body určitě přivezeme, pokud budeme hrát naplno, budeme dobře bruslit a splníme všechno okolo,“ končí pohledem do nejbližší budoucnosti hodnocení dvoubodového vítězství nad tradičním rivalem z Litvínova.

Související články

Reportáž | ne 17.9.2006

Energie králem podkrušnohoří