HC Energie Karlovy Vary

„V koncovce jsme selhali,“ přiznává kouč Venera

KARLOVY VARY - Nedělní extraligová utkání jsou pro karlovarskou Energii asi zakletá. Přestože během pracovního týdne dokáže sbírat body do tabulky, na konci týdne vyšla již popáté v řadě zcela naprázdno. Důvod porážek ovšem nelze hledat ve spiknutí hvězd, karlovarským totiž chybí klid i trocha střeleckého štěstí v zakončení. Především v tomto duchu se nese i zhodnocení nedělního souboje s Českými Budějovicemi v podání hlavního trenéra Zdeňka Venery.

Hokejový čas radia Dragon: Ohlasy s Janem Košťálem a Zdeňkem Venerou.

Karlovarského trenéra Zdeňka Veneru neustále trápí především produktivita jeho svěřenců. V průběhu utkání navíc ze sestavy postupně vypadli další tři klíčoví forvardi. „Stále se potýkáme se zakončením. Naše útočná síla ještě více utrpěla zraněním Milana Procházky a vyloučením Michala Dvořáka do konce zápasu, desetiminutový trest navíc obdržel Václav Skuhravý. Šance na více než jeden gól určitě byly, Chábera měl 34 zákroků, byla tam spousta dorážek a střel z bezprostřední blízkosti. Všechno bohužel končilo někde v břiše nebo na betonech gólmana. To je prostě náš problém po celou sezónu. Když už dáme dva góly, tak je zápas alespoň vyrovnaný. Dvakrát jsme dali čtyři, ale jinak se v koncovce stále bohužel trápíme. Na jeden gól doma vyhrávat nemůžeme. Nemůžu hráčům vytknout snahu, mužstvo bojovalo, jenže v té koncovce jsme bohužel selhali,“ přiznává domácí lodivod.

V závěrečné třetině se karlovarští hokejisté snažili vytrvalým náporem překonal výborného brankáře Cháberu. V posledních minutách se do útočení stále více zapojovali i obránci, čehož ovšem dokázal využít českobudějovický Šimánek, který v sólovém úniku definitivně pohřbil naděje energetiků na bodový zisk. Bývalý vynikající obránce ovšem svým současným nástupcům na defenzivních postech zaváhání v závěru vůbec nevyčítá a částečně jej bere i na sebe: „Třetí branka, kterou jsme dostali, možná vypadala jako hloupá chyba beků. My jsme jim ale řekli, aby se nebáli zariskovat a trochu více se zapojili do útočení. Útočníkům už docházely síly a nebyli schopní Budějovice přehrát. Byl už to náš pokyn, aby obránci podpořili útok.“

Po vítězném duelu ve Vsetíně se v karlovarské brance opět objevil Lukáš Sáblík. Týmová jednička Lukáš Mensator už se sice vrátil na lavičku, ale jeho zdravotní stav ještě plnou zápasovou zátěž nedovolil. „Lukáš se zatím pořád ještě necítí úplně stoprocentně fit, takže zatím byl připraven pro strýčka příhodu, nebo kdyby ho bylo nějak jinak potřeba. Ale zatím se necítí na to, aby nastoupil od začátku zápasu. Pořád ho to pobolívá,“ připomíná karlovarský trenér zraněný kotník největší hvězdy Energie.

Všem divákům na stadionu určitě zatrnulo, když se před domácí střídačkou bezvládně sesunul k zemi Milan Procházka, jenž byl chvíli před tím nepříjemně zasažen do obličeje. Stav příjemného překvapení v útočných řadách Západočechů snad nakonec vážný nebude: „Uvidíme zítra, vypadá to, že měl nějaký lehký otřes mozku. Podle vyjádření doktora je v pořádku. Věřím, že bude v pořádku, protože Michal Dvořák byl podruhé vyloučen do konce zápasu a příště nemůže hrát. A kdyby nám vypadli dva hráči, tak by to pro nás byla už hodně velká ztráta.“

Energetici do nedělního utkání nastoupili se změněnými obrannými formacemi. Jedním z důvodů je dlouhodobější zranění Libora Ustrnula a také snaha trenérů oživit střeleckou aktivitu obránců. „Zdálo se nám, že beci střílí málo v přesilovkách. Chtěli jsme, aby v prvních dvou dvojicích byl levák i pravák, chtěli jsme to trochu prohodit, aby se dostávali více ke střele,“ uzavírá pohledem do zadních řad hodnocení smolného střetnutí Zdeněk Venera.


Karlovarský trenér Zdeněk Venera (vlevo) při tiskové konferenci (foto: Michal Slavík)

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 22.10.2006

Skuhravý s Košťálem k nevydařenému utkání

Reportáž | ne 22.10.2006

Energie ztroskotala na Cháberovi