HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Souboj druhého se třetím rozhodly až nájezdy

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 3:4sn (1:3, 0:0, 2:0 - 0:0)

KARLOVY VARY - Vyrovnanost špičky české juniorské skupiny potvrdil čtvrteční zápas mezi Energií a pražskou Slavií. Hostům patřila první třetina, ve které dokázali přetavit herní převahu ve dvoubrankový náskok. Mladí Karlovaráci však dokázali postupem času zvednout hlavy, ve třetí třetině vyrovnat a dovést zápas do prodloužení. V něm branka nepadla a tak o bodu navíc pro Pražany rozhodla loterie samostatných nájezdů. V dresu s éčkem na hrudi si dva kanadské body za gól a asistenci připsal levý křídelník Martin Šnajdr .

Extraliga juniorů, 17. kolo, čt 26.10.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
3:4sn
1:3, 0:0, 2:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Budínský (Šnajdr), 48. Šnajdr (Sláma), 55. Baran (Tomiš) - 2. Kachlík (Ondráček), 7. Sklenář (Kachlík), 20. Sklenář (Růžička, Beránek), rozhodující nájezd Sklenář. Rozhodčí: Froněk. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 100. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4.
Karlovy Vary: Benda - Brňák, Novák, Mašek, Schmidt, Boguský, Satora, Zmeškal - Šnajdr, Jan Bauer, Zucker, Kuběna, Baran, Smolík, Sláma, Polák, Tomiš, Mareček, Rohan, Budínský, Topinka
Slavia: Brož - Beránek, Mazanec, Jebavý, Drbohlav, Soldán, Hertl, Lang - Růžička, Stromko, Malárik, Kauschitz, Krejčí, Ondráček, Stoklasa, Fára, Sklenář, Indra, Hafenrichter, Kachlík

Komentář k utkání

Utkání začalo pěkně od podlahy, vždyť z hrací doby neuběhly ještě ani dvě minuty a hosté už se radovali z první trefy. Dosáhl jí v rychlém brejku i při hledání vlastní stability Jakub Kachlík. Domácí nastoupili na led ospale a museli v úvodu čelit slávistické převaze, kterou potvrdili vyšachováním karlovarského gólmana Bendy Sklenář se střílejícím Hafenrichterem, ten však netrefil povážlivě odkrytou branku. Mladí slávisté si chuť ještě vylepšili v 7. minutě při první přesilové hře. Kachlík vystřelil a osamocený Jakub Sklenář v pohodě dorážel na 0:2. Energii se podařilo nástup hostí zbrzdit rychlým kontaktním gólem, který dal za pouhých 45 sekund po pohledné spolupráci se Šnajdrem Vít Budínský.

Karlovarští přidali a rozložení sil na ledě se vyrovnalo. Šancí však přicházelo poskrovnu, snad jen náznak sólového úniku Jana Bauera a jeho následná střela z úhlu na začátku 15. minuty snese atribut "nebezpečná." V poslední minutě prvního dějství jako by ale domácí mysleli už na pobyt v kabině. Jakub Sklenář využil volnosti a svým druhým zásahem znovu upravil na dvoubrankový rozdíl. Energie si koledovala i o čtvrtý puk ve své síti, ale k jejímu štěstí už do konce třetiny žádná ze slávistických střel za brankovou čáru nedolétla.

I prostředních dvacet minut zahájili hosté pěknou akcí. Růžička s Hafenrichterem jeli dva na jednoho, jenže Benda v karlovarské svatyni zvládl proti střele druhého jmenovaného rychlý přesun k tyči. Možná tím probudil své spoluhráče, kteří se začali více tlačit do zakončení. Polák hezky našel Topinku, dominoval však Brož. Baran přihrávající zpoza branky Zuckerovi už zvedal ruce nad hlavu, to by ale nesměl být vítězem znovu slávistický muž s maskou. Po přelomu poloviny základní hrací doby neuspěl nadvakrát ani Jan Bauer. Hosté se osmělili až ke konci třetiny, Soldánův příklep však zlikvidoval pozorný Benda.

Po dvou minutách třetí třetiny děkovali Mazanec s Brožem domácímu Polákovi a jeho nedůrazu. Mazanec totiž nikým neatakován špatně rozehrál puk zpoza vlastní branky, Brož chtěl hasit rostoucí nebezpečí zalehnutím kotouče, který mu vyklouzl. K Brožově štěstí nešel Polák do dorážky dostatečně dravě. O minutu později se výrazně zablýsklo i před karlovarským gólmanem, když Brňák nejprve zastavil rodicí se brejk dvou na jednoho, vzápětí ale za Bendou odevzdal puk a Růžička pálící z voleje donutil Bendu předvést něco ze svého umění. To se nepodařilo v 48. minutě Brožovi, který neudržel nepříliš prudkou střelu Slámy a Martin Šnajdr dorážkou do odkryté poloviny branky snížil na 2:3.

Slavia hodlala udržet svůj těsný náskok především obranou s aktivním přístupem k protihráčům, jenže nakonec se tato taktika ukázala jako lichá. Hertlův trest za podražení přetavil ve vyrovnání Martin Baran, který šest minut před koncem normální hrací doby trefil přesně Tomišovu přihrávku z levého křídla. Karlovarští mohli být ještě veselejší, kdyby se Brož nevyznamenal při bekhendovém blafáku Budínského o minutu později. Ale Slávisté nesložili zbraně, jak by se ze ztráty vedení mohlo zdát. Častěji než domácí tvrdě stříleli většinou od modré čáry a po jenom takovém Langově pokusu málem dorazil do zívající části branky Sklenář. 21 sekund před sirénou si ještě pražský trenér Pešout vyžádal oddechový čas a pak se šlo do prodloužení.

V jeho polovině se Slavia ocitla pod tlakem Energie, který řešila pomocí zakázaných uvolnění. Nejzajímavější momenty ale aktéři schovali až na poslední sekundy. Tvrdý příklep Drbohlava zazvonil asi o tyč, v úplném závěru vybojoval zdánlivě ztracený puk před Brožem Zucker a stal se autorem poslední nebezpečné střely.

V sérii šesti samostatných nájezdů uspěl hned jako první Jakub Sklenář. Jeho přesnost už nikdo nenapodobil i proto, že proti Budínskému se v posledním nájezdu postavila za překonaným Brožem levá tyč. Karlovy Vary nakonec pohostinně věnovaly Slavii dva body a samy si nechaly jeden.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Myslím si, že náš problém byl v nasazení a to hlavně v počátku utkání. Slavia hrála dobře do těla, ale my máme šikovný tým, schopný otočit i proti tak dobrému soupeři. Někdy se ale snažíme hrát to, jak se říká, až do kuchyně, občas bychom měli hru trochu zjednodušit a střílet i ze střední a větší vzdálenosti. Dnes si cením toho, že po tragické první třetině, kdy jsme Slavii nabídli vítězství, se povedlo klukům vybojovat alespoň ten bod, protože nájezdy jsou náš dlouhodobý problém.